СПОСОБИ ПЕРЕХОДІВ З ХОДУ НА ХІД - Лижний спорт

Постійно мінливий рельєф місцевості, а також наростаюче при пересуванні на лижах стомлення через одноманітну роботу жадають від лижника постійної зміни ходів. Зміна ходів дозволяє більш рівномірно розподілити навантаження на основні групи м'язів, що беруть участь у пересуванні на лижах. У лижному спорті відомо кілька способів переходу. Доцільність їхнього застосування залежить в основному від конкретних умов ділянки траси й від технічної підготовленості лижника. У практиці лижних гонок і туризму в цей час використовуються кілька способів переходів з одночасних ходів на попеременные: перехід із прокатом, прямий перехід і ін. Для переходів з попеременного двухшажного на одночасні застосовуються переходи без кроку, через один і два кроки. Головна вимога - перейти на інший хід без втрати часу, без зайвих рухів і тим більше без зупинок у ритмі ходів. Втрата часу, хоча б 0,1 із при кожному переході (а скільки разів лижникові доводиться міняти хід у гонці на 15 км!), може обернутися програшем до декількох десятків секунд.

При переході з поперемінного двухшажного ходу на одночасний найбільше доцільно застосовувати перехід без кроку (найбільш швидкий) і перехід через один крок.

Перехід з поперемінного на одночасний хід (прямій)

Перехід без кроку виконується в такий спосіб:

    1. Одноопорне ковзання на правій лижі, але лівий ціпок на відміну від попеременного двухшажного на сніг не ставиться. Затримується у вкрай заднім положенні й лівій нозі. 2. Ковзання триває, але лижник швидким рухом виносить уперед праву руку із ціпком. 3. Починається маховий винос лівої ноги вперед і закінчується винос правої руки. 4. Ціпка одночасно ставлять на сніг і починають відштовхування з "навалом" тулуба. 5. Триває поштовх ціпками, махова нога наближається до опорного. 6. Одночасно закінчується поштовх руками й відбувається приставляння ноги. Лижник у такий спосіб перейшов на одночасний хід. Найчастіше такий перехід виконується при гарному ковзанні.

Перехід з попеременного на одночасний хід

Перехід від попеременного двухшажного ходу до одночасного через один крок виконується в такий спосіб:

    1. Одноопорне ковзання на лівій лижі в попеременном ході. 2. Ковзання триває. Права рука виводить ціпок кільцем уперед. Винос лівого ціпка кільцем назад. 3-5. Поштовх лівою ногою, лівий ціпок доганяє й приєднується до правого перед постановкою їх на сніг. 6. Після закінчення поштовху лівою ногою ціпка одночасно ставлять на сніг і починається відштовхування двома ціпками. 7. Триває одночасний поштовх двома ціпками. 8. Із закінченням поштовху ціпками махова (ліва) нога приставляється до опорного, і лижник може продовжувати рух будь-яким одночасним ходом.

Перераховані способи дозволяють без затримки перемінити лижні ходи. Учні, що добре опанували окремо кожним ходом, освоюють їх досить легко. Зразковий показ і пояснення дозволяють учням після декількох спроб освоїти схему рухів. Подальше вдосконалювання триває на учбово-тренувальній лижні з таким мікрорельєфом і ділянками з різними умовами ковзання, щоб це диктувало необхідність частого переходу з ходу на хід.

При виконанні переходів у школярів зустрічаються наступні основні помилки: відсутність погодженості рухів у виносі й постановці ціпків на сніг з відштовхуванням ногами; відсутність безперервності, злитості рухів, часом уповільнення їх, що приводить до порушення ритму; слабкий поштовх руками в момент переходу з ходу на хід.

Для усунення зазначених помилок необхідно повторити способи ходів, виконати всі рухи по поділах під команду вчителя. Надалі дрібні помилки усуваються при пересуванні по навчальній лижні.

Перехід з одночасного на попеременный хід

При переході від одночасного ходу до попеременному двухшажному найбільше доцільно застосовувати прямий перехід. Він найбільш ефективний і в той же час досить успішно освоюється школярами.

    1. Після закінчення одночасного поштовху руками лижник повільно випрямлюється й виносить ціпки вперед. 2. Продовжуючи сковзати на двох лижах, лижник, переносячи вагу тіла на праву ногу, готується до поштовху. 3. Із кроком лівої й поштовхом правою ногою правий ціпок підготовлений до постановки на сніг, а ліва продовжує виводитися кільцем уперед. 4. Після закінчення поштовху правою ногою лижник сковзає на лівій лижі, правий ціпок ставиться на сніг, триває винос лівого ціпка кільцем уперед. 5. Продовження ковзання на лівій лижі, початок відштовхування правою рукою, махового виносу правої ноги вперед. 6. Права рука закінчує поштовх, лівий ціпок опускається й підготовлена для постановки на сніг, ліва нога в положенні подседа перед заключною фазою відштовхування. 7. Права рука закінчила поштовх (рука й ціпок становлять пряму лінію), ліва нога закінчує відштовхування, ліва рука підготовлена до постановки на сніг. У наступний момент із поштовхом лівої руки лижник переходить на попеременный двухшажный хід.

Прямий перехід застосовується, як правило, при переході від одночасного одношажного (основний варіант) або від одночасного бесшажного до попеременному двухшажному, але може з успіхом використовуватися й в інших випадках. Методика навчання цьому способу переходу така ж, як і при навчанні переходам до одночасних ходів.

У тому випадку, якщо учні недостатньо впевнено освоюють способи переходу з ходу на хід цілісним методом, доцільно попередньо виконати всі рухи расчлененно під рахунок. Спочатку після кожного руху можна зробити короткочасну зупинку для контролю за прийнятим положенням; потім всі рухи виконуються разом, поступово збільшується швидкість рухів. Подальше навчання й удосконалювання проходять на навчальному колі й навчальній лижні. Навчальне коло доцільно прокласти на площадці, що має невеликий ( 2-3°) ухил.

Надалі на навчальній лижні необхідно так підібрати рельєф, щоб він багаторазово стимулював зміну ходів

Похожие статьи




СПОСОБИ ПЕРЕХОДІВ З ХОДУ НА ХІД - Лижний спорт

Предыдущая | Следующая