ОДЯГ ДЛЯ ЛИЖНИКІВ - Лижний спорт

Одяг

Одяг для лижників повинна складатися із трьох шарів:

Перший шар, що прилягає до тіла, повинен швидко відводити вологу, не намокаючи. При цьому білизні повинне "дихати". Сучасні тканини "дихають", при цьому швидко висихають і не дають розмножуватися бактеріям, які створюють неприємний захід поту. Крім цього, тканини нижнього шару повинні бути гипоаллергенны, тобто не викликати алергії при зіткненні зі шкірою. Цей шар виконується із синтетичних тканин, наприклад, серії Polartec 100 і Polartec Power Dry, 100% Polyester. Це стосується також і внутрішнього шару костюма.

Бавовняна нижня білизна краще не одягати, онo погано віддає вологу, а тому швидко намокає. Те ж стосується й носків. Для виробництва носків використовуються різні сполучення синтетичних (поліаміду, поліакрилу, поліпропілену й т. п.) і натуральних матеріалів (вовна, бавовна) з эластаном або лайкрой (Lycra, фірма DuPont). Гарні носки повинні вільно випускати назовні вологу й при цьому не намокати. В "проблемних" місцях - на пальцях і на п'ятах - гарні лижні носки повинні бути утеплені й ущільнені. Крім цього, вони повинні мати антибактеріальні властивості.

Другий шар повинен виводити вологу назовні, а зовнішню вологу (дощ, сніг) - не пропускати усередину. Із цією метою використовуються тканини з різними сполученнями поліефіру, полиэстера, поліаміду й т. д. з эластаном, лайкрой. Додавання лайкры або эластана не тільки робить костюм що облягає, але й більше зносостійким. Спортивний костюм не втрачає своєї форми після першого ж надягання.

Зверху тканина може бути покрита спеціальним покриттям Teflon, що забезпечує максимальну водо - і влагопроницаемость при збереженні природної вентиляції.

Зовнішній шар (третій) - з высокотехнологичных вітрозахисних тканин з мікроволокна на сітчастій основі. Тому лижник у спеціалізованому одязі не потіє, йому не холодно, і, нарешті, його не продуває вітер.

Одяг для бігових лиж можна розділити на три види:

Для гонщиків;

Для спорсменорв-аматорів;

Для прогулянок і оздоровчого катання

Так раборает мембранна тканина

Лижний одяг для гонщиків завжди облягає, тому що вільний покрій збільшує опір повітрю. Найпоширеніший покрій у спорті - комбінезон. Зараз стали випускати комплект штани й куртку, що пристібається до штанів за допомогою блискавки. Комбінезони звичайно не мають кишень. Комір і манжети повинні бути що облягають, щоб під них не попадав сніг, і їх не продувало вітром. Саме тому вони дуже часто бувають в'язаними. Блискавки, що защібають комбінезон або куртку, мають внутрішній клапан для захисту від вітру. При цьому нерідко, що защібає блискавка, на комбінезонах буває не тільки попереду, але й на плечах, і на спині. Також варто відзначити, що "брелоки" блискавок, повинні бути досить більшими, щоб за них зручно було братися в рукавичках. Крім цього, комбінезон повинен мати гумки для стопи внизу брючин. Ще одна особливість таких костюмів - це ущільнювачі під коліном, які не дають костюму порватися під час падіння й дають додатковий захист від вітру.

Одяг для спортсменів-аматорів відрізняється від гоночної більше вільним покроєм. Тут уже частіше зустрічаються комплект куртка+штани, тому що таке сполучення більш зручно у використанні. Такий одяг дуже часто використовують як тренувальні костюми. Куртка позаду звичайно небагато подовжена, а внизу має гумку, що не дає їй "повзти" нагору під час перегони. Ще одна видозміна стосується штанів: брючины мають унизу блискавку. Крім цього, штани часто мають накладки на передній частині гомілки з вітрозахисних матеріалів. Потрібно це для того, щоб не мерзнули ноги, оскільки темп руху під час "вільного" катання набагато нижче, ніж на змаганнях. На додаток до всього цього аматорські лижн костюми мають кишені на блискавках для всяких дріб'язків.

Лижні костюми для оздоровчого катання або просто прогулянок досить сильно відрізняються від спортивних, як гоночних, так і аматорських. По-перше, вони мають зовсім вільний покрій. По-друге, вони більше теплі, оскільки лижник на прогулянці не бігає, а просто качається. Стандартом тут є комплект куртка й штани. При цьому куртки й штани можуть бути зовсім різного покрою. Наприклад, часто зустрічаються не тільки прості куртки, але й анораки (куртка із блискавкою до середини), парки (довгі куртки з гумкою на талії) і різні светри й кофти. Штани теж можуть бути двох типів - короткі до середини, і високі на лямках. Єдино, що обов'язково для таких лижних штанів - блискавка внизу брючины. Як і в спортивних, у туристичних костюмах блискавка повинна усередині мати клапан, що захищає від вітру. Ще одна відмінність туристичних костюмів - велика кількість різноманітних кишень на блискавці.

Особняком у лижному одязі коштують жилетки. Гонщики їх, природно, не використовують, а от спортсмени-аматори й туристи - із задоволенням. Жилет дуже зручний тим, що його можна одягти як на комбінезон або светр, так і на куртку як додаткове утеплення.

Матеріали

Для того, щоб зробити спортивні лижні костюми що облягають, використовуються штучні матеріали (полиэстер, поліамід, акрил і т. п.) з додаванням еластичних ниток лайкры (Lycra) або эластана, у співвідношенні приблизно 4:1 (80% і 20%). Зверху тканина може бути покрита спеціальним покриттям Teflon, що забезпечує максимальну водо - і влагопроницаемость при збереженні природної вентиляції.

Природні матеріали добре убирають вологу й повільно сохнуть, тому в спортивних костюмах вони не використовуються - під час перегони костюм гонщика повинен швидко виводити вологу, і при цьому не намокати. Додавання лайкры або эластана не тільки робить костюм що облягає, але й більше зносостійким. Крім цього спортивний костюм не втрачає своєї форми після першого ж надягання (не витягаються коліна, лікті й т. д.). Костюми для спортсменів звичайно не утеплені, оскільки для утеплення гонщики надягають спеціальну нижню білизну, що підходить для даної погоди.

Для виробництва спортивної нижньої білизни найчастіше використовується 100% полиэстер. Тканина сприяє ефективному видаленню шкірних випарів. Спеціальна ребриста в'язана структура втримує повітря біля тіла, що поліпшує теплозащитные властивості. Це забезпечує швидке висихання й максимальний комфорт. Плоскі шви запобігають роздратування шкіри. Бавовняна білизна (майки, кальсони) лижникам протипоказано, тому що бавовна погано віддає вологу.

Костюми для спортсменів-аматорів бувають уже двох типів: дорогі, мало чим отличающиеся від гоночних, і більше дешеві, у яких використовуються не тільки штучні матеріали, але й вовна. Костюми цього класу часто мають подкладки з вітрозахисних матеріалів, таких як Polartec WindBloсk або Gore WindStopper. Інше часто, що зустрічається відмінність, "аматорської" одягу від гоночної - начіс зсередини, що робить костюм більше теплим. Для того, щоб зробити спортивні лижні костюми що облягають, використовуються штучні матеріали (полиэстер, поліамід, акрил і т. п.) з додаванням еластичних ниток лайкры (Lycra) або эластана, у співвідношенні приблизно 4:1 (80% і 20%).

Тому що до одягу для лижних прогулянок пред'являються інші вимоги, чим до спортивного одягу, те й використовувані тут матеріали - трохи інші. По-перше, у туристичному лижному одязі велика увага приділяється утепленню. Як утеплювач найчастіше використовується подкладка із флиса. По-друге, туристичний одяг має кращий захист від вітру, завдяки використанню вітрозахисних матеріалів. Одяг для бігових лиж звичайно не вимагає гарного захисту від снігу й дощу. Тому для захисту від зовнішньої вологи використовуються більше дешеві тканини із просоченням, а не дорогі высокотехнологичные мембранні тканини. Проблема "подиху" у лижному одязі в основному вирішується за допомогою осередків, що вентилюють, на блискавці, які звичайно перебувають пахвами, на боках, на спині, під коліньми. Крім курток у цьому класі одягу широко представлені флисовые светра й анораки. Як і куртки, вони мають подкладку з вітрозахисних матеріалів.

Для створення тренувального одягу використовуються тканини з мікроволокна. Основу цієї тканини становлять волокна поліефіру, тісно переплетені один з одним. Тканина має унікальне сполучення водонепроникності й непродувності, але при цьому "дихає".

Для виробництва носків використовуються різні сполучення синтетичних (поліаміду, поліакрилу, поліпропілену й т. п.) і натуральних матеріалів (вовна, бавовна) з эластаном або лайкрой (Lycra, фірма DuPont). Гарні носки повинні вільно випускати назовні вологу й при цьому не намокати. В "проблемних" місцях - на пальцях і на п'ятах - гарні лижні носки повинні бути утеплені й ущільнені. Крім цього, вони повинні мати антибактеріальні властивості.

Похожие статьи




ОДЯГ ДЛЯ ЛИЖНИКІВ - Лижний спорт

Предыдущая | Следующая