АНАТОМІЯ ЛИЖ - Лижний спорт

Технологія виробництва, опис конструкцій і матеріалів, використовуваних при виготовленні бігових лиж і ціпків.

Лижі

Лижа має ковзну поверхню, "внутрішності" і зовнішню поверхню.

Ковзна поверхня сучасних лиж виготовляється із пластику - високомолекулярного полиэтилена з різними добавками. Такими добавками можуть бути - графіт, фторорганические з'єднання й різні антистатики. Якості, властивості, так само як і ціна різних типів цього важливого матеріалу сильно відрізняються друг від друга.

По методу виробництва полиэтилены ділять на два класи - экструдированный і спеченный.

Экструдированный одержують із гранул. Экструзия - спосіб виробництва поліетиленового аркуша шляхом розплавлювання гранул у бункері й видавлювання маси полиэтилена через профілюючий отвір (вузьку щілину). Отриманий аркуш розріжуть на смуги й клеять на лижу. На такій ковзній поверхні ями, подряпини й задиры утворяться досить легко, однак і ремонтувати їх нескладно. Через те, що температура плавлення заливального полиэтилена близька до температури плавлення самої ковзної поверхні, при ремонті виходить надійне з'єднання заплатки з основою.

Спеченный полиэтилен одержують із високомолекулярного поліетиленового порошку (пудри) методом спікання при високому тиску. Пудру стискають усередині товстостінної ємності й нагрівають. Після цього отриману болванку "розпускають" на токарському верстаті, начебто це рулон з фотоплівкою. Аркуш ріжуть і клеять. Пориста структура отриманого спеченного пластику дозволяє усмоктувати значно більше мазі, чим экструдированный матеріал, а це завжди означає краще ковзання. По своїй твердості спеченный пластик майже такої ж як і экструдированный, однак він набагато більше стійкий до надрізів від гострих каменів. Спеченный полиэтилен значно дорожче й більше примхливий у ремонті. Справа в тому, що подплавить спеченный полиэтилен можна тільки при дуже високому тиску, що в домашніх умовах нереально, тому при заливанні подряпин потрібно особливо ретельно готовити поверхню.

Різні внутрішні конструкції лиж

"Внутрішності" лиж різні в не тільки в кожного класу, але й у кожного виробника. Для гоночних лиж це технології, що імітують дерево. Деякі лижі мають дерев'яні вставки в колодці. В аматорських гоночних і туристичних лижах можуть використовуватися ті ж технології при більше дешевих матеріалах, або спеціальним образом підібрані й склеєні шари дерева з повітряними каналами між ними.

Для виготовлення зовнішньої поверхні лиж використовуються дві технології: "сэндвич" (коли шари лижі закриті збоку й зверху пластиковими пластинками) і "кап", коли "внутрішності" лижі запресовується в "чохол" (при цьому боковины й верхня поверхня утворять єдине ціле). Зовні вони відрізняються тим, що "сэндвич" має гострий кут між бічною й верхньою поверхнею, а "кап" - згладжений. Крім того, існують дерев'яні лижі із пластиковою ковзною поверхнею.

Внутрішності лижі можуть бути дуже складної конструкції, що використовують велику кількість шарів з різних матеріалів. У гоночних моделей конструкція найбільш складна. На малюнку показана конструкція лиж Madshus Hypersonic 3?3 scate wet.

Тонка акрилова плівка (кап).

Скловолокно.

Углеволокно Супрафлекс.

Стекловолоконная сітка, з нитками під 45 град. до осі лижі.

Середній клин з акрилового пінопласту.

Високомолекулярна ковзна поверхня з добавками фторорганики CERA F.

Бігові лижі можуть мати класичну й так звану карвинговую геометрію (бічний виріз). Лижі з бічним вирізом - це лижі, зауженные від носка до середини й знову розширюються до п'яти. Лижі з бічним вирізом краще управляються й зручні для пересування в лижні й без лижні. Лижі з бічним вирізом ідеальні для новачків, тому що бічний виріз задає дугу повороту при нахилі лижника й закантуванню лижі, у результаті чого лижі як би самі повертають, куди треба, що робить поворот природним.

Ціпка

За матеріалами, використовуваним при виготовленні ратища ціпків, їх можна розділити на композитні (професійні й дорогі аматорські ціпки) і алюмінієві (більшість туристичних і прогулянкових ціпків).

Ціпка, виготовлені з композитних матеріалів з різним змістом графіту, відрізняються сполученням низької ваги, високій міцності й твердості. Крім того, професійні ціпки мають конічне ратище (тобто зауживаются донизу), що робить їх більше пружними.

Різні конструкції й матеріали, застосовувані при виготовленні ручок, темляків і лапок відповідають різноманітним вимогам, пропонованим до встаткування для всіх класів катання. Виготовляються коркові, пластикові, полікарбонатні, шкіряні й т. д. ручки. Туристичні ціпки мають звичайні пластикові ручки, у той час як ручки гоночних ціпків намагаються зробити як можна більше неслизькими й зручними. Також вони розрізняються темляками: туристичні й прогулянкові ціпки мають прості прямі темляки, а гоночні - різноманітної форми.

Різні типи рукояток бігових ціпків

Деякі фірми роблять ціпки зі змінними ручками, лапками й наконечкиками.

Наконечники бувають безпечні, тобто без застосування металу. Поранитися таким наконечником неможливо. Звичайно вони встановлюються на дитячі ціпки. Бувають наконечники з металевими й твердосплавними штычками. Для різних ціпків застосовуються різні наконечники зі своїми посадковими розмірами, наприклад 10 мм. або 16 мм.

Лапки (кільця) розрізняються по типі сніжного покриву, для якого вони призначені: чим більше площа лапки, тим на більше пухкий сніг вона розрахована. В основному, лапки виготовляють із пластику, однак зустрічаються кожанные й дерев'яні.

Похожие статьи




АНАТОМІЯ ЛИЖ - Лижний спорт

Предыдущая | Следующая