ОДНОЧАСНИЙ ОДНОШАЖНЫЙ ХІД (МЕТОДИКА НАВЧАННЯ) - Лижний спорт

Одночасний одношажный хід є одним з основних, найбільше часто застосовуваних при пересуванні на лижах, тому що дозволяє розвити високу швидкість ковзання - до 8 м/с. Найчастіше хід використовується на рівнині при гарному ковзанні й при твердій опорі для ціпків. З погіршенням умов ковзання його можна застосовувати на пологих спусках. При відмінному ковзанні висококваліфіковані лижники можуть проходити початок пологих підйомів (при переході на високій швидкості від рівнини в підйом), використовуючи цей хід. Цикл одночасного ходу складається з одного ковзного кроку й одночасного поштовху ціпками з наступним ковзанням на обох лижах.

Розрізняють два варіанти одночасного одношажного ходу. Відмінність пов'язане зі зміною погодженості в роботі рук і ніг. Основний варіант - руки виносять ціпки вперед до початку поштовху ногою, поштовх руками починається відразу після закінчення відштовхування ногою (два поштовхи випливають безупинно один за іншим). Стартовий варіант - одночасно з поштовхом ногою ціпки виносяться вперед, а відштовхування ціпками виконується після невеликого прокату на одній лижі. Основний варіант більше економічний (загальний час циклу приблизно на 0,4 з більше, ніж у швидкісному), тому що частота рухів нижче. Природно, що швидкість ковзання в основному варіанті ледве менше, ніж у швидкісному (на 1-2 м/с).

Основний варіант виконується в такий спосіб (мал. 11):

    1. Після закінчення поштовху руками лижник сковзає на лижах. 2. Повільно випрямлюючись, виводить ціпка вперед. 3. Попередньо перенесучи вагу тіла на ліву ногу, лижник виконує поштовх лівою ногою одночасно з постановкою ціпків на сніг. 4. У момент закінчення поштовху ногою починається відштовхування руками, що виконується так само, як і в інших одночасних ходах. 5-6. Лижник сковзає на правій лижі, продовжуючи поштовх руками. Ліва нога активним маховим рухом виноситься вперед і приставляється до опорного в момент закінчення поштовху руками. 7. Поштовх руками закінчений, лижник сковзає на двох лижах.

Цикл рухів повторюється.

Вивчення цього ходу починається цілісним методом за загальноприйнятою методикою (розповідь - показ - пояснення). Крім цього, доцільно імітувати рух у циклі ходу без ціпків - це дозволить учням освоїти ритм рухів ходу. Потім навчання триває при пересуванні по навчальному колу.

У навчанні цьому ходу зустрічаються деякі специфічні труднощі, що полягають у погодженості роботи рук і ніг. Опанувати погодженістю рухів допомагає виконання ходу під команди викладача "Винос!" (ціпків), "Крок!", "Поштовх!" Можна проводити навчання під рахунок: на "раз" - ціпки виносяться кільцями вперед; на "два" - кроки з поштовхом іншою ногою й з одночасною постановкою ціпків на сніг; на "три" - поштовхи ціпками й приставляння ноги. Варто нагадати учням відоме методичне правило при виконанні даного ходу: не починати поштовх ногою, поки ціпка не займуть положення кільцями вперед. Після освоєння загальної схеми руху переходять до вдосконалювання ходу в цілому - посиленню відштовхувань ногами й руками, подовженню ковзного кроку й т. д.

Одночасний одношажный хід пред'являє досить високі вимоги до сили м'язів плечового пояса, тому вивчення його також необхідно вести в полегшених умовах (під пологий ухил, при гарному ковзанні й твердій опорі для ціпків). У школярів при виконанні цього ходу зустрічаються наступні помилки: передчасний поштовх руками, початок циклу кроком з однієї й тої ж ноги, а також всі помилки, властивому одночасному відштовхуванню ціпками, аналогічні одночасному бесшажному ходу.

Другим варіантом одночасного одношажного ходу є "швидкісний". Цикл руху починається з відштовхування ногою й одночасним виносом ціпків уперед, потім треба прокат на опорній нозі. Після невеликої паузи (прокату) виконується поштовх руками з одночасним приставлянням махової ноги, далі треба більше тривалий другий прокат. Цей варіант дозволяє швидко набрати швидкість, він часто застосовується при старті, тому його іноді називають ще стартовим. Через одночасність у роботі рук і ніг школярі досить легко опановують координацією цього ходу.

У другому варіанті ходу дуже важливо активно ("ударом") поставити ціпка на сніг і відразу різко збільшити тиск на них, що сприяє зменшенню тиску лиж на сніг і збільшенню швидкості ковзання.

Швидкісний варіант одночасного одношажного ходу останні роки усе ширше застосовується в змаганнях з лижних перегонів. Лижники, перейшовши при необхідності на цей хід, можуть значно підвищити частоту рухів і на короткому відрізку відразу помітно збільшити швидкість у порівнянні з основним варіантом. У такому випадку руху можуть навіть виконуватися з меншою амплітудою. У цьому варіанті ходу в порівнянні з іншими сила відштовхування може підвищитися на 20-30 кг, час відштовхування скорочується на 6-8%, швидкість ковзання при прокаті на двох лижах більше на 1-2 м/з, а максимум тиску на ціпки після початку відштовхування (постановки їх на сніг) досягається в 4-5 разів швидше.

З метою швидкого освоєння швидкісного варіанта одночасного одношажного ходу на початку навчання доцільно проимитировать руху, домагаючись погодженості в роботі рук і ніг (за часом). Вихідне положення для виконання цієї вправи - положення прокату на двох лижах після закінчення поштовху ціпками: на рахунок "раз" - крок ногою вперед і одночасний винос рук із ціпками вперед (кільця назад); на рахунок "два" - одночасні поштовхи ціпками (позначення) і приставляння толчковой ноги до опорного. Після освоєння імітації роботи рук і ніг учні виконують на лижні весь хід у цілому в повільному темпі, але разом. Потім швидкість рухів збільшується.

При вивченні даного варіанта ходу необхідно звернути увагу на енергійний маховий винос рук уперед і постановку ціпків у сніг ударом кільцями до себе (назад). Швидкий маховий винос рук і випад іншою ногою збільшують силу відштовхування опорною ногою. Поштовху ногою передує швидке й коротке подседание. У будь-якому варіанті ходу велике значення має енергійний маховий винос толчковой ноги вперед зі швидким гальмуванням її біля опорної.

Похожие статьи




ОДНОЧАСНИЙ ОДНОШАЖНЫЙ ХІД (МЕТОДИКА НАВЧАННЯ) - Лижний спорт

Предыдущая | Следующая