ПОВОРОТИ В РУСІ (ЧАСТИНА 1) - Лижний спорт

Повороти при спусках зі схилів застосовуються для зміни напряму руху. Існує кілька способів поворотів: залежно від завдань, що коштують перед лижником, - у перегонах, туризмі або на прогулянках; умов руху - швидкості ковзання, крутості й рельєфу схилу, стану снігу, інвентарю й дуги повороту; особливостей способу виконання повороту й ін.

Поворот переступанням - один з найпоширеніших у лижних перегонах. Він застосовується як на схилі, так і на рівній ділянці після викочування. Школярі, що освоїли підготовчі вправи на схилі, успішно опановують способами поворотів. Існує два види поворотів - переступанням із внутрішньої й із зовнішньої лижі.

Поворот переступанням із внутрішньої лижі найпоширеніший. Він застосовується при пересуванні на лижах по пересіченій місцевості. Цей поворот дозволяє змінити напрямок руху, не тільки не втрачаючи швидкості, але в деяких випадках навіть збільшуючи її за рахунок відштовхування зовнішньою лижею. Він виконується в такий спосіб: спускаючись по схилі в основній стійці, лижник переносить все тіло на зовнішню лижу, а внутрішню, розвантажену від ваги тіла, відводить носком убік і, переносячи на неї вага тіла, енергійно відштовхується зовнішньою лижею, попередньо закантовывая її на внутрішнє ребро. Потім зовнішня лижа швидким рухом приставляється до внутрішнього. Для збільшення кута повороту необхідні подібні переступання виконати кілька разів. Крім поштовху ногою для збільшення швидкості застосовують одночасне відштовхування ціпками. При збільшенні швидкості спуска кут відведення лижі зменшується, а частота переступання збільшується.

Навчання повороту переступанням із внутрішньої лижі варто починати на викочуванні на рівній площадці після спуска. Попередньо можна виконати ще одна підготовча вправа - однобічний коньковый хід спочатку в одну, потім в іншу сторону (кілька разів відштовхуючись однією лижею). Ця вправа сприяє оволодінню відштовхуванням при виконанні повороту в цілому. При вивченні цього повороту в школярів спостерігаються наступні помилки: недостатній перенос тіла на зовнішню лижу й несвоєчасний перенос його на внутрішню, слабкий поштовх ногою, недостатній нахил тулуба убік повороту.

Для виправлення зазначених помилок доцільно повторити підготовчі вправи на схилі й коньковый хід. Поворот переступанням може бути виконаний і на рівній ділянці після спуска або навіть при русі по зовсім рівному місцю. У цьому випадку він звичайно виконується з одночасним відштовхуванням ціпками, що ще більше збільшує швидкість руху лижника.

Інший різновид - поворот переступанням із зовнішньої лижі застосовується значно рідше й найчастіше при спуску з невисокою швидкістю. При цьому повороті вага тіла переноситься на внутрішню лижу, а зовнішня відставляється п'ятою убік і, переносячи на неї вага тіла, лижник приставляє внутрішній ціпок до зовнішнього. Потім всі рухи повторюються. Обидва повороти обов'язково варто вивчати в обидва боки, поступово крутість схилу й швидкість спуска збільшуються, а радіус повороту зменшується. Потім необхідно домагатися впевненого оволодіння поворотом із прямого спуска в спуск навскіс і навпаки, а також зі спуска навскіс в одну сторону в

Поворот упором

Поворот плугом

Спуск навскіс в іншу.

Поворот упором

Поворот плугом

Поворот упором виконується на схилах середньої крутості при неглибокому сніжному покриві й досить високої швидкості, коли поворот переступанням уже не застосуємо. Для виконання повороту необхідно попередньо перенести масу тіла на одну з лиж (внутрішню стосовно повороту); іншу, вільну від маси тіла, ставлять у положення упору: пятка лижі відведена убік, носок виводиться ледве вперед і лижа кантується на внутрішнє ребро. Для виконання повороту масу тіла необхідно перенести на лижу, що перебуває в упорі. Крутість повороту залежить від кута відведення п'яти лижі, кута кантування лижі, стану сніжного покриву й величини переносу маси тіла. Школярі звичайно легко освоюють цей спосіб повороту. Спочатку положення упору імітується на рівному місці, учні виконують і перенос маси тіла. Вправа повторюється кілька разів. Потім вони пробують виконати поворот на добре підготовленому схилі. Поворот необхідно обов'язково вивчати й у ту й в іншу сторону. У школярів при виконанні цього повороту зустрічаються наступні помилки: малі кути відведення п'яти лижі й кантування, мало переноситься маса тіла на зовнішню лижу, недостатньо висувається вперед носок лижі. Школярі, що освоїли гальмування упором, звичайно легко опановують даним поворотом.

Поворот "плугом" застосовується на схилах середньої крутості з м'яким неглибоким сніжним покривом на невеликій швидкості, і, якщо є необхідність, у процесі повороту можна погасити зайву швидкість. Для початку повороту лижник приймає положення "плуга"; потім, поставивши зовнішню лижу на внутрішнє ребро й небагато виводячи її вперед, переносить на неї масу тіла (для повороту вліво завантажується права лижа й навпаки). Лижник рухається по дузі повороту, поки зберігається прийняте положення. Залежно від швидкості спуска й величини перешкод змінюється й швидкість руху лижника при зміні глибини стійки. Завантажувати лижу необхідно повільним і плавним рухом, відводячи тулуб убік, протилежну повороту, і злегка закручуючи його убік повороту. Більше відведення п'яти лижі убік, постановка лижі крутіше на ребро й збільшення завантаження вагою викликають зменшення радіуса повороту.

Учні освоюють цей спосіб повороту досить швидко, якщо добре вивчили гальмування "плугом", що є основою повороту. Не слід забувати, що на відміну від гальмування під час повороту внутрішня лижа йде по поверхні снігу всією площиною.

Навчання школярів повороту "плугом" здійснюється в певній послідовності. Спочатку повторюється гальмування "плугом". Для цього на схилі середньої крутості учні в русі кілька разів приймають положення "плуга", з'єднуючи потім лижі й переходячи в основну стійку. Слідом за цим виконується й інша вправа - гальмування "плугом" зі зміною ширини розведення лиж. Не зайво тут буде нагадати школярам про те, що перед розведенням лиж п'ятами убік прийомом "розгинання - згинання" ніг варто зменшити тиск лиж на сніг. Це полегшить постановку лиж у положення "плуга". Потім після показу й розповіді вчителі школярі, коштуючи на рівному місці, приймають положення "плуга" і імітують перенос тіла з лижі на лижу.

Виконавши цю вправу, учні продовжують вивчення повороту на схилі: при спуску виконують кілька разів перенос ваги тіла з лижі на лижу (на схилі середньої крутості). Після цього пробують виконати поворот з положення короткочасного гальмування "плугом", перенесучи вагу тіла на одну з лиж (інша лижа злегка раскантовывается). Потім повністю поворот виконується на схилі середньої крутості, але з невеликого розгону ( 6-8 м) спочатку в одну, а потім і в іншу сторону.

Освоївши після декількох спроб однократний поворот в обидва боки, варто перейти до виконання сполучених поворотів. Для цього послу виконання повороту в одну сторону необхідно плавно перенести вага тіла на іншу лижу, потім назад, і так кілька разів. Для вдосконалювання техніки доцільно виконувати повороти, об'їжджаючи розставлені на схилі прапорці.

При навчанні повороту "плугом" у школярів часто зустрічаються наступні помилки: при розведенні п'ят лиж у положення "плуга" розводяться й носки, широке положення носків у цьому випадку утрудняє виконання повороту; зовнішня лижа мало закантована на внутрішнє ребро, спостерігається значне бічне прослизання; коліна розведені, що утрудняє втримання лиж у положенні "плуга" і кантування лиж; значний нахил тулуба при выпрямленных ногах, це хитке положення може привести до втрати рівноваги; недостатній перенос ваги тіла на зовнішню лижу утрудняє виконання повороту, приводить до гальмування.

Похожие статьи




ПОВОРОТИ В РУСІ (ЧАСТИНА 1) - Лижний спорт

Предыдущая | Следующая