СЛОВНИК ТЕРМІНІВ - Лижний спорт

Графить - модифікація вуглецю, що додається в полиэтилен при створенні ковзних поверхонь лиж і в деякі лижні мазі.

Дуга лижі - ваговий прогин лижі.

Зернистість снігу - стан снігу, що міняється від грубозернистого до порошкоподібного.

Класичний хід:

Одночасний бесшажный хід: спосіб пересування на лижах, при якому відштовхування здійснюється одночасно тільки руками без участі ніг.

Одночасний двухшажный хід: спосіб пересування на лижах, при якому на два попеременных відштовхування ногами виконується одне одночасне відштовхування руками.

Одночасний одношажный хід: 1) спосіб пересування на лижах, при якому відштовхування ногою здійснюється одночасно з виносом рук уперед, а відштовхування руками здійснюється під час ковзання на одній нозі; 2) спосіб пересування на лижах, при якому після відштовхування ногою виконується винос рук уперед, а відштовхування руками виробляється під час ковзання на одній нозі.

Попеременный двухшажный хід - спосіб пересування на лижах, при якому лижник поперемінно відштовхується руками й ногами.

Попеременный четырехшажный хід: спосіб пересування на лижах, при якому на чотири попеременных відштовхування ногами виконується два попеременных відштовхування руками.

Клистер - рідка мазь, що тримає, використовувана для трансформованого снігу; випускається звичайно в тюбиках.

Колодка - зона, що відповідає зоні відштовхування в класичних лижах, на якій наносяться грунтова мазь і мазвдля тримання.

Коньковый хід - пересування на лижах способом, що нагадує техніку ковзаняра, при якому відштовхування виконується ковзною лижею убік під кутом до напрямку руху при одночасному відштовхуванні ціпками.

Лижі класичні - пластикові або дерев'яні лижі, які створені для бігу на лижах класичним стилем.

Лижі комбіновані - пластикові лижі, які дозволяють використовувати й класичний, і вільний стиль у бігу на лижах.

Лижі коньковые - пластикові лижі, які створені для бігу на лижах вільним стилем.

Мазь лижна - синтетична або натуральна речовина, що наноситься на ковзну поверхню лижі й підвищувальна продуктивність відштовхування й/або ковзання.

Мазь грунтова - мазь, що сприяє кращому зв'язуванню ковзної поверхні й мазі для тримання або смоли й мазі для тримання.

Мазь-Добавка - мазь, що змішують із мазями для ковзання для поліпшення ковзання в специфічних умовах температури й стану снігу.

Мазь для тримання - мазь, використовувана одночасно для ковзання по снігу й для відштовхування.

Мазь для ковзання - мазь, використовувана для поліпшення ковзання лиж по снігу.

Полиэтилен - синтетичний полімер з високою або низькою молекулярною вагою, з якого виготовляється більшість ковзних поверхонь лиж і сноубордов. Часте слово полиэтилен заміняється абревіатурою Р-Тих.

Р-тих - марка полиэтилена, найбільше часто вживаного для виробництва ковзних поверхонь лиж. Існує 2 види Р-Тих:

Агломерированный Р-Тих, котрий характеризується низьким коефіцієнтом тертя, гарною абсорбцією мазей, стійкістю до ударів і впливу абразивних речовин. Може мати графітові вкраплення.

Штампований Р-Тих, котрий використовується переважно при виробництві лиж більше низької якості. Він гірше усмоктує мазі й менш стійкий до впливу абразивних речовин.

Ребра лижі - бічні сторони лижі.

Вільний стиль - стиль перегони на лижах, у якому лижник може використовувати всі способи пересування. Більшість лижників при цьому використовують коньковый хід і одночасний бесшажный хід.

Ковзна поверхня дерев'яна - ковзна поверхня, що складається тільки з дерева.

Ковзна поверхня пластикова - ковзна поверхня, що складається із синтетичних матеріалів різної щільності таких, як Фиберлен - тонке синтетичне полотно, використовуване для очищення й полірування ковзної поверхні лижі, полиэтилен, акрибонитрил бутадієн стирол (ABS) і т. д.

Похожие статьи




СЛОВНИК ТЕРМІНІВ - Лижний спорт

Предыдущая | Следующая