ЛІКНЕП НА ВИБІР ЛИЖНИХ ЧЕРЕВИКІВ І КРІПЛЕНЬ - Лижний спорт

Продовжуємо розмову про степові (бігових) лижах. Сьогодні ми поведемо мову про черевики й кріплення на лижі. Перш ніж вибирати черевики й кріплення, подивитеся, які у вас лижі. Якщо вони дерев'яні, то для вас перша частина нашого оповідання, якщо напівпластиков або пластикові, то прийде прочитати всі й вибрати, що вам більше підходить. При виборі рекомендую задуматися про те, як часто й де ви користуєтеся лижами. Якщо ви ходите два рази за зиму з Важкого й Санаторного й один раз із Переїзду, то можна обійтися й першим варіантом. Якщо ви хочете зробити собі приємне або бути "просунутим" по техніці катання, або бігати марафони то вам підійде другий варіант набору черевики+кріплення. І останнє: якщо ви хочете розсікати байкальські простори або беголыжную трасу ковзаном, то прийде витратитися й скористатися другим варіантом.

Отже, частина перша.

Якщо у вас є чудесні кирзові черевики із трьома (а ще краще, чотирма :) дірочками під носком і кріплення з душкою, не здатної зламатися в принципі, це вже добре! Це вже означає, що ви належите спортивній частині населення поряд з іншими співвітчизниками. Але! Ми поговоримимо про декільк кращі варіанти черевиків.

Скажу вам по секреті - лижні черевики по великому рахунку є двох видів: з дірочками й без дірочок! :) Черевики із трьома (із чотирма ви зможете знайти тільки в бабусі на горищі) дірками в носку робляться зараз або зі шкіри, або зі штучних матеріалів. Кирза, звичайно, теж шкіра, але повірте, вашим ногам вона не дуже сподобається, особливо, коли холодніше - 5-10°. Та й дірки, зроблені в підошві із твердої гуми й картону швидко "витягаються" і взуття стає не придатна для катання. Хоча й коштують черевики такого плану у два рази дешевше, ми цей варіант не розглядаємо і йдемо далі. Всі підозри щодо того, що черевики зі штучного матеріалу (кожзаменителя) ламаються, тріскаються й лопаються на морозі - є наслідку використання неякісного дешевого взуття, купленої на "шанхайке". ВСІ світові виробники взуття для лиж роблять черевики зі штучної шкіри, причому з матеріалом, що утеплює. Ні, черевики з натуральної шкіри роблять теж, але їх така мала кількість, що це скоріше виключення для затятих шанувальників шкіряних виробів. Насправді головна властивість черевика - це збереження форми, що, як не крути важко досягти з натуральною шкірою, що, як всім відомо, тягнеться, деформується й втрачає форму. Із черевиками зі штучних матеріалів такого не відбувається.

Пари слів про кріплення для таких черевиків. Можете прийти в магазин і, здивувавши продавця знанням лижного миру сміло заявити: "Мені, будь ласка, кріплення 75-NN!" Після таких слів вам негайно винесуть чудовий нехитрий пристрій із трьома штырьками й подпружиненой душкою, що з імовірністю 100% підійде до ваших черевиків (тому що іншого стандарту кріплень і черевик з дірками зараз не роблять). Все ваше щастя такого роду - черевики з кожзаменителя й кріплення - можна купити за ціною приблизно від 1100 до 2000 руб.

Носок черевика здавлює

Гумку в момент поштовху.

Частина друга.

Всі черевики, що не мають дірочок і кріплення для них називаються "профільні" по одній простій причині - посередине уздовж усього черевика проходить одна або дві виїмки (профіль), а на кріпленні, відповідно, є один або два довгих виступи. Перша безсумнівна перевага такого виду черевик, це ефективність поштовху при бігу. Якщо коротко, то поштовх відбувається в момент натиснення носка черевика при підйомі ноги на пружну гумку в кріпленні. Чим твердість гумки більше, тим сильніше й різкіше поштовх. Також, на відміну від кріплення 75-NN (c дірками), немає скоб, що тримають черевиків, якими ви як компактний бульдозер розширюєте лижню іншим і гальмуєте себе. :) Гумки в таких кріпленнях бувають звичайно трьох видів твердості. Цифри написані на гумці, чим більше цифра, тим жорсткіше: 95 (для класичного ходу - це як ви звичайно качаєтеся), 105 (комбіноване катання - класика й ковзан), 115 (для ковзана). Комбінована твердість коштує дорожче.

Механічні профільні кріплення у відкритому

Стані: ліворуч SNS, праворуч NNN.

Ще одна важлива деталь. Є кріплення "автомати" і "напівавтомати" або "механіка". Ці кодові назви означають, що перші застібаються й розстібаються нажиманием на кнопку (рукою або, якщо вам не шкода кріплення, лижним ціпком), другі ж зажадають від вас "ручного" втручання, щоб застебнути або розстебнути кріплення. Автомати коштують рублів на 200-300 дешевше, але навесні, коли лижня мокра й вода попадає в механізм кріплення, бували випадки, що люди в електричку сідали в носках (автоматика не працює, коли вода в механізмі замерзає). :) Я вас не лякаю, просто знайте, що таке може бути теж. Можна взяти із собою про всякий випадок тапочки, наприклад або качатися тільки коли холодно. :) За вартістю кріплення з гумками різної твердості й механізмами варіюються від 800 до 1700 руб.

Кріплення SNS на лижі в закритому стані

Увага! Продавець може вас поставити в неспритне положення, запитавши яке ви хочете профільне кріплення: стандарту SNS або NNN??? Щоб він не загнав вас у тупик, швидко освітимося й на цей рахунок. Так, по-перше, відмінність першого від другого тільки в одному: у стандарті SNS є одна широка виїмка на черевику, а в стандарті NNN дві вузьких на деякій відстані друг від друга. По-друге, представляєте, принципово черевики більше ніяк не відрізняються! Мало того, було б великою помилкою сказати, що в них якось розрізняється зручність при ходьбі (як на лижах, так і без лиж) або ефективність поштовху! Навіщо, запитаєте ви, уводять в оману нашого брата такими варіаціями? Заспокойтеся, ніхто нікого нікуди не вводить, просто історично зложилося, що одні виробники профільних кріплень і черевик вирішили чим-небудь відрізнятися від інших і зробили, як говориться, ті ж яйця, тільки вид збоку. :) Це означає, що вам зовні більше сподобається, таке й беріть. За вартістю черевики й кріплення стандарту SNS і NNN розрізняються дуже незначно (SNS як правило ледве дорожче). Профільні черевики коштують від 1800 руб. Верхня планка відсутня (найдорожчі, які є в нас в Іркутську - це близько 9 тисяч). У профільних черевиків (на відміну від 75-NN) дуже часто можна побачити закриваючу від влучення снігу на шнурівку планку на липі або блискавці. Також може бути пришита до черевика еластична гумка, що облягає голеностоп від снігу. Це зручно!

Квінтесенція.

Коли ви все це прочитали, подивитеся у своєї гаманець, подумайте, наскільки вам потрібно "крутий" черевик, як часто й де ви качаєтеся, а також на яких лижах. І останнє: люди качаються всі маршрути Олхинского плато, включаючи маршрут Переїзд-Слюдянка, бігають по Комарі й на Черский і ще багато чого іншого не тільки в профільних черевиках і кріпленнях, але й у черевиках з дірками. У вус при цьому не дмуть, оскільки крім покупки спорядження непогано б просто навчитися качатися, робити це частіше, ніж один раз за зиму й не в -30 градусів. Героїчні вчинки - це гідно! Я ж пропоную вам одержувати задоволення від відпочинку, здоров'я при цьому не втрачати, і ніжки в теплі тримати. :)

Похожие статьи




ЛІКНЕП НА ВИБІР ЛИЖНИХ ЧЕРЕВИКІВ І КРІПЛЕНЬ - Лижний спорт

Предыдущая | Следующая