ПІДГОТОВКА ЛИЖ ДО ЗМАГАНЬ - ОСНОВНІ ПОНЯТТЯ - Лижний спорт

1. Призначення

Змащення лиж містить у собі певні підготовчі операції й безпосереднє нанесення мазей на ковзну поверхню лиж для підвищення ефективності їхньої роботи. Правильно підібрана мазь дозволяє:

Виконувати відштовхування без віддачі й показувати високу швидкість при бігу класичним стилем;

Показувати високу швидкість при бігу вільним стилем;

Захистити ковзну поверхню при транспортуванні й зберіганні лиж;

Захистити ковзну поверхню від ударів і подряпин;

Сповільнити зношування ковзної поверхні.

Правильне змащення полегшує освоєння техніки перегони на лижах, дозволяє заощаджувати сили й енергію, підвищує безпека, а крім того, поліпшує настрій і при бігу по дистанції, і під час звичайних лижних прогулянок.

2. Стилі перегони на лижах:

Класичний стиль;

Вільний стиль.

У класичному стилі використовується переважно техніка попеременного ходу, одночасного одношажного ходу, а також техніка виконання поворотів і гальмувань.

У вільному стилі використовується будь-яка техніка пересування, але переважно техніка конькового ходу.

Перш ніж приступати до змащення лиж, треба вміти правильно визначати їхній тип і тип ковзної поверхні, а також розбиратися в різних видах мазей.

3. Типи лиж:

Лижі класичні;

Лижі комбіновані (для класичного й вільного стилів);

Лижі коньковые;

Лижі для туризму й прогулянок;

Лижі системи "телемарко".

У цей час існують лижі, призначені спеціально для класичного стилю, звичайно називані класичними лижами, і лижі, спеціально призначені для бігу вільним стилем, які звуться коньковых лиж.

Деякими виробниками спорядження були створені комбіновані лижі, які можна використовувати як для класичного, так і для вільного стилю. Їхнє змащення здійснюється відповідно до того стилю перегони, що буде використовуватися в кожному конкретному випадку. Останнім часом лижі такого типу усе рідше й рідше зустрічаються на ринку спортивного спорядження.

Лижі, призначені для туризму й прогулянок, зроблені так, щоб полегшити пересування поза прокладеною лижнею. Лижі цього типу прочнее, ширше й мають металеві ребра (канти). Мазі на них наносяться так само, як і на класичні лижі.

Для техніки "телемарко" розроблені спеціальні лижі, призначені тільки для спусків з гір. Їх не використовують ні для класичного, ні для вільного стилю перегони на лижах. У них є спеціальні металеві ребра (канти), а вигин такої ж, як у гірських лиж. Мазь наноситься на них, так само як на лижі, призначені для конькового ходу або на гірські лижі.

4. Типи ковзної поверхні

Розрізняють два основних типи ковзних поверхонь:

Синтетичні ковзні поверхні, що вимагають змащення або не потребуючі її;

Дерев'яні ковзні поверхні.

Синтетичні ковзні поверхні

Серед синтетичних ковзних поверхонь розрізняють два основних типи:

Ковзні поверхні з полиэтилена ( Р-Тих);

Ковзні поверхні з ABS (акрибонитрил бутадієн стирол);

Ковзні поверхні з полиэтилена ( Р-Тих)

Швейцарська компанія Интер Монтана Спорт (IMS) першої початку використовувати полиэтилен для виробництва ковзних поверхонь лиж і дала йому назва Р-Тих. Слідом за IM S цілий ряд інших компаній почали виробництво ковзних поверхонь також з полиэтилена, даючи їм інші назви, але термін Р-Тих закріпився й уживається найбільше часто.

Відомі два типи Р-Тих: агломерированный Р-Тих і штампований Р-Тих.

Агломерированный Р-Тих

Цей тип Р-Тих виробляється з порошку полиэтилена, що піддають сильному нагріванню й спресовують у блок. Далі цей блок розріжуть уздовж і поперек на шматки бажаної довжини, ширини й товщини.

Використання сучасних технологій дозволяє робити агломерированный Р-Тих відповідно до заданих розмірів, уникаючи операції розрізування готового продукту (Dura Surf 2001).

Агломерированный Р-Тих має дуже висока молекулярна вага, тому ковзна поверхня, зроблена з нього, має цілий ряд переваг:

Добре усмоктує мазі;

Стійка до ударів і подряпин;

Має низький коефіцієнт тертя;

Має кращі ковзні якості.

Розрізняють кілька різновидів агломерированного Р-Тих: Р-Тех 2000, 4000 і 6000. Р-тих 6000 більше стійок до подряпин, але гірше переносить удари й струси, чим Р-Тих 2000 і 4000. Агломерированный Р-Тих буває чорного кольору й прозорий.

Прозорий агломерированный Р-Тих більше стійкий до ударів і подряпин, чим чорний. Він в основному використовується при більше високих температурах.

Чорний агломерированный Р-Тих має у своєму складі від 10 до 20 % графіту, що підвищує його тепло - і електропровідність і сприяє зменшенню товщини водяної плівки між ковзною поверхнею й снігом. Крім того, на ковзній поверхні із чорного агломерированного Р-Тих менше збирається часточок бруду, завжди присутніх на поверхні снігу. Чорний агломерированный Р-Тих менш стійкий до ударів і подряпин, чим прозорий. Він використовується звичайно для більше низьких температур.

Для позначення чорного агломерированного Р-Тих іноді використовують термін "Electra".

Агломерированный Р-Тих є матеріалом дуже високої якості й застосуються при виробництві лиж високого класу.

Штампований Р-Тих

Штампований Р-Тих виробляється з порошку полиэтилена, що піддають термічній обробці й відливають у форми бажаних розмірів. Штампований Р-Тих має менша молекулярна вага, тому коефіцієнт корисної дії ковзної поверхні, зробленої з нього, менше в порівнянні з агломерированным Р-Тих. Цей матеріал гірше усмоктує мазі й менш стійкий до ударів і струсів. Якість штампованого Р-Тих гірше, ніж агломерированного, так що він використовується переважно для виробництва лиж середнього класу.

Ковзні поверхні з ABS

Якість таких ковзних поверхонь дуже низьке. Їх не можна нагрівати праскою при нанесенні мазей, і мазі дуже погано усмоктуються в них. Коефіцієнт корисної дії ковзних поверхонь із ABS дуже низок, і цей матеріал використовується тільки при виробництві найбільш простих лиж.

Дерев'яні ковзні поверхні

На дерев'яні ковзні поверхні добре лягають мазі. Породи дерев, використовувані для їхнього виробництва, можуть бути різними, впитываемость мазей від цього не залежить. Ребра лиж робляться також з дерева або зі спресованої суміші деревних часток і деревної смоли (лігніту). У цілому лижі з дерев'яною ковзною поверхнею демонструють середні якості й ефективність при бігу, а тому пасують більшості лижників.

5. Види лижних мазей

Існує 4 основних види лижних мазей:

Мазі для тримання.

Мазі для ковзання.

Мазі-Добавки.

Грунтові мазі.

Мазі для тримання

Мазі для тримання: тверді, напівтверді, рідкі (клистеры) і аерозолі - роблять на основі вуглеводнів або фторуглеродов.

Мазі на основі вуглеводнів роблять із нафтопродуктів; вони досить дешеві й пасують більшості починаючих лижників і лижників середнього рівня. До складу деяких углеводородных мазей входить гудрон.

В останні роки з'явилися мазі, що мають у своєму складі більша або менша кількість фторсодержащих речовин, що поліпшує ковзання лижі й сприяє кращому відштовхуванню води й меншому налипанню бруду на ковзну поверхню. Ці мазі називаються фторуглеродными.

Залежно від змісту фторуглеродов всі фторуглеродные мазі діляться на дві групи - низкофтористые (з низьким змістом фторуглерода) і высокофтористые (з високим змістом фто-руглерода). Ці мазі набагато ефективніше, але набагато дорожче звичайних класичних мазей. Вони переважно використовуються лижниками високого класу.

Мазі для тримання відрізняються по своєму складі й твердості. Кожна мазь має свій колір і назву. Кожний колір мазі відповідає певному діапазону температур навколишнього середовища, зернистості снігу й рівню вологості. Найбільше часто використовувані кольори, які покривають всі діапазони температур від самою низкою до найвищої, - зелений, синій, фіолетовий, червоний і жовтий. Кожна фірма, що займається виробництвом лижних мазей, розробляє свою шкалу найменувань і квітів мазей.

Якщо назва мазі містить слова "спеціальна" ("special"), "экстра" ("extra") або "супер" ("super") - це значить, що дану мазь варто використовувати при температурах більше високих або більше низьких, чим температури, що рекомендуються для мазі цього кольору. Наприклад, мазь "зелену спеціальну" виробництва Swix рекомендується використовувати при більше низьких температурах, чим звичайну "зелену" мазь.

Деякі мазі, називані універсальними, покривають кілька температурних діапазонів. Такі мазі використовуються переважно починаючими лижниками й підрозділяються на дві категорії залежно від стану снігу: універсальні мазі для сухого снігу й універсальні мазі для мокрого снігу.

Мазі для ковзання

Мазі для ковзання (парафины, порошки, прискорювачі) виробляються на основі вуглеводнів або фторуглеродов.

Мазі на основі вуглеводнів роблять із нафтопродуктів; вони досить дешеві й пасують більшості початківців і лижників середнього рівня.

Серед фторуглеродных мазей для ковзання розрізняють мазі з малим змістом фторуглеродов, високим змістом фторуглеродов і повністю складаються із фторуглеродов. Деякі фторуглеродные мазі мають графітові добавки. Фторуглеродные мазі більше ефективні, але й дорожче за ціною, чим класичні. Ними переважно користуються висококваліфіковані лижники.

Мазі для ковзання розрізняються по своєму складі й твердості. Кожна мазь має свій колір і назву.

Колір мазі відповідає певному діапазону температур,

Стану снігу й відсотку вологості. Найбільше часто використовувані кольори - синій, фіолетовий, рожевий або червоний і жовтий. Кожна фірма, що займається виробництвом лижних мазей, розробляє свою шкалу найменувань і квітів мазей. Деякі мазі, називані універсальними, покривають кілька температурних діапазонів. Вони використовуються переважно починаючими лижниками.

Мазі-Добавки

Мазі-Добавки складаються із силікату, отвердителя або графіту. Вони можуть наноситися самі по собі або змішуватися з іншими мазями для ковзання. Деякі мазі для ковзання складаються із графіту.

Грунтові мазі

Грунтові мазі мають смолисту структуру й дуже гарні єднальні властивості. Вони служать для кращого зв'язування основних мазей з ковзною поверхнею лижі й використовуються тільки при змащенні класичних лиж.

6. Роль лижних мазей

Мазі для тримання

Мазі для тримання, забезпечуючи гарне зчеплення зі снігом для виконання поштовху, одночасно дозволяють лижі сковзати по снігу. Їхній підбор залежить від зернистості снігу й температури зовнішнього середовища. Вони наносяться тільки на класичні лижі.

Мазі для тримання випускаються в брикетах, баночках, тюбиках (рідкі) і у вигляді аерозолів.

Мазі для ковзання

Мазі для ковзання дозволяють лижі безперешкодно й довго сковзати по снігу. Їхній підбор залежить від температури зовнішнього середовища, зернистості снігу й вологості повітря. Вони наносяться на ковзні поверхні класичних лиж і лиж для конькового ходу.

Мазі для ковзання випускаються у вигляді брусків, брикетів, гранул, порошку, аерозолів, рідини й пасти.

Мазі-Добавки

Мазі-Добавки поліпшують ковзання лижі; вони наносяться окремо або в суміші з мазями для ковзання.

Мазі-Добавки випускаються у вигляді брусків, брикетів або порошку. Іноді вони бувають заздалегідь змішані з мазями для ковзання.

Грунтові мазі

Ці мазі служать для кращого зв'язування мазі для тримання з ковзною поверхнею лижі, полегшуючи її нанесення й підвищуючи стійкість до стирання, особливо, якщо сніг має високі абразивні властивості. Грунтові мазі наносяться тільки на колодку класичних лиж. Грунтові мазі випускаються в тюбиках, баночках або у вигляді аерозолів.

7. Зони нанесення мазей

Існує три варіанти розподілу лижі на зони нанесення мазей:

Одна зона

Три зони

П'ять зон

Одна зона (мал. 1):

Мазь для тримання наноситься на всю ковзну поверхню у двох випадках: 1) починаючими лижниками, що використовують класичні лижі із синтетичними або дерев'яними ковзними поверхнями й 2) лижниками, що використовують лижі для туризму й прогулянок (поза прокладеною лижнею);

Мазь для ковзання наноситься на всю ковзну поверхню у двох випадках: 1) на коньковые лижі для вільного стилю перегони й 2) на лижі для спусків з гір (система "телемарко").

Дві зони ковзання (носковая й п'яткова частини лижі);

Одна зона відштовхування (середня частина лижі - колодка). Задня границя зони відштовхування (зони змащення маззю, що тримає) відповідає задній частині підп'ятника, а передня її границя перебуває на відстані 33 - 46 див спереду від передньої частини кріплення. Довжина цієї зони залежить від вигину й довжини лижі, техніки пересування й сили рук лижника, рівня складності й стану траси, а також від зернистості снігу (див. додатка I і II).

У більше твердих лиж колодка длиннее, а зони ковзання коротше, а в більше довгих лиж і колодка, і зони ковзання длиннее.

Саме мазі для тримання визначають оптимальну роботу лиж при бігу. Мазь повинна сприяти найкращому зчепленню лижі зі снігом у короткій зоні відштовхування. Саме це сприяє кращому ковзанню лижі.

Змащення лиж по трьох зонах використовується тільки лижниками, що практикують класичний стиль.

П'ять зон :

Дві зони ковзання;

Три зони відштовхування: дві перехідні й одна центральна.

Перехідна зона відштовхування під номером 4 длиннее перехідні зони відштовхування під номером 2. Зона 4 починається перед передньою частиною кріплення й продовжується вперед на 33 -50 див, а зона 2 починається за підп'ятком і йде назад на 20 - 30 див. Довжина цих зон залежить від вигину й довжини лижі, техніки пересування й сили рук лижника, а також від зернистості снігу.

Центральна зона відштовхування розташована між задньою границею підп'ятка й передньою границею кріплення.

Змащення лиж по п'яти зонах використовується висококваліфікованими лижниками при класичному стилі перегони в умовах мінливого стану снігу.

8. Порядок нанесення лижних мазей

При нанесенні мазей на зони відштовхування рекомендується строго дотримуватися наступного порядку:

Грунтова мазь (не обов'язково);

Мазь для тримання ( щопідходить до умов поточного дня). На зони ковзання наносяться мазі тільки для ковзання.

Швидкий метод

Ля того, щоб скоротити час змащення лиж, можна виключити з її один або обоє з нижче наведених етапів:

Нанесення грунтової мазі;

Нанесення мазі для ковзання на класичні лижі.

Похожие статьи




ПІДГОТОВКА ЛИЖ ДО ЗМАГАНЬ - ОСНОВНІ ПОНЯТТЯ - Лижний спорт

Предыдущая | Следующая