ЛИЖІ ІЗ СИНТЕТИЧНОЮ КОВЗНОЮ ПОВЕРХНЕЮ НАНЕСЕННЯ МАЗІ ДЛЯ КОВЗАННЯ - Лижний спорт

Мазь для ковзання наноситься після підготовки й/або нанесення структури на ковзну поверхню лиж. Мазь для ковзання наноситься на зону або зони ковзання класичних і коньковых лиж. Процедура змащення відрізняється залежно від типу використовуваної мазі:

Тверда мазь (имеющая або не має у своєму складі фторуглероды).

Рідка або пастообразная мазь.

Мазь у вигляді чистих порошкоподібних фторуглеродов.

Мазь-Добавка.

A. Тверда мазь (имеющая або не має у своєму складі фторуглероды):

Нагріти мазь для ковзання, що відповідає умовам поточного дня, за допомогою праски й дати їй стекти на зону або зони ковзання, переміщаючи уздовж лижі так, щоб на оброблюваній поверхні утворилися дві тонкі смужки мазі, паралельні жолобку (фото 17);

Розрівняти, провівши кілька разів гарячою праскою, щоб мазь убралася;

Дати повністю охолонути;

Пластиковим шкребком видалити максимально можлива кількість мазі. Не скребти занадто сильно, щоб не порушити раніше нанесену на ковзну поверхню структуру (фото 19);

Протерти ковзну поверхню щіткою з нейлоновим набиванням для видалення з її всіх дрібних шматочків мазі (фото 20);

Пополірувати поверхню щіткою з набиванням з кінського волоса й полірувальною пробкою (фото 21).

Зауваження

Ніж довше триває обробка гарячою праскою, тим краще й більше мазі вбереться в ковзну поверхню. Цю операцію рекомендується виконувати протягом не менш 5 мінут для кожної лижі.

Якщо при обробці ковзної поверхні гарячою праскою з'являється дим, значить температура праски занадто висока. При цьому властивості наносимой мазі можуть змінитися, а ковзна поверхня може бути ушкоджена. Крім того, при цьому можуть виділятися токсичні гази.

Мазі для ковзання без фторуглеродов, що відповідають умовам поточного дня, можна використовувати як грунт для мазей із чистих фторуглеродов.

Деякі лижники високої кваліфікації для поліпшення ковзання наносять мазь для ковзання на ребра лиж. Для цих цілей використовують універсальну рідку або пастообразную мазь для ковзання, що розподіляють по ребрах і дають висохнути, після чого нанесений шар полірують м'якою ганчірочкою.

Ковзні поверхні із чорного агломерированного Р-Тих, що має у своєму складі графить, підготовляють (і наносять структуру) у такий же спосіб, як і ті, які зроблені із прозорого агломерированного Р-Тих. Можна використовувати мазі для ковзання, що містять графить.

Швидкий метод

Мазі для ковзання для теплої погоди можна втирати прямо в ковзну поверхню, не розплавляючи попередньо праскою. Мазі для ковзання для холодної погоди можна спочатку розм'якшити за допомогою гарячої праски, після чого втирати в ковзну поверхню.

Можна використовувати універсальну мазь для ковзання (рідку, пастообразную або в гранулах).

Замість обробки ковзної поверхні щітками вручну можна використовувати обертові щітки, що приводяться в дію за допомогою електричного або ручного дриля.

Запобіжного заходу

Деякі мазі або мазі-добавки для дуже низьких температур мають властивість розсипатися при соскребании в холодному стані. У цих випадках рекомендується надягати захисні окуляри й зіскрібати надлишок мазі два рази: перший раз, поки мазь ще не остаточно охолонула, а другий раз - коли вона охолонула повністю.

При нанесенні фторуглеродных мазей щоб уникнути інтоксикації бажано надягати респіратор.

B. Рідка або пастообразная мазь

Ці мазі гарні для швидкого й ефективного змащення лиж. Вони пасують починаючим лижникам, тим, у кого немає необхідних інструментів для змащення, а також у випадку поспіху:

Рівномірно розподілити мазь по лижі за допомогою ганчірочки, що додається до впакування;

Просушити протягом 2 мінут і пропрасувати синтетичною пробкою;

Очистити щіткою з набиванням з кінського волоса й пополірувати фиберленовой ганчірочкою.

Зауваження

Ці мазі зручні для швидкого змащення лиж.

Їх можна наносити й на верхню поверхню лиж, щоб на неї не налипав сніг, а також на ребра лиж для поліпшення ковзання.

C. Мазь у вигляді чистих порошкоподібних фторуглеродов

Гарячий метод.

Холодний метод.

Гарячий метод

Підготувати лижі, нанести структуру, нанести мазь для ковзання, що підходить до умов поточного дня, бажано утримуюча невелика або велика кількість фторуглеродов. Після цього нанести мазь, що складається із чистих порошкоподібних фторуглеродов, у такий спосіб:

Рівномірно насипати мазь на ковзну поверхню по обидва боки від жолобка;

Розподілити порошок по поверхні за допомогою маленького шпателя або апликатора для клистера;

Для усмоктування мазі провести по ковзній поверхні гарячою праскою (150°С, або 300°F) один раз. Температура праски оптимальна, якщо після проведення слідом за ним на оброблюваній поверхні з'являються маленькі зірочки;

Дати охолонути протягом 15 - 20 мінут;

Послідовно очистити щітками з нейлоновим набиванням і з набиванням з кінського волоса й полірувальною пробкою.

Зауваження

Деякі мазі із чистих фторуглеродов містять тефлон. Для того щоб їх розплавити необхідна більше висока температура праски.

Холодний метод

Підготувати лижі, нанести на них структуру, нанести мазь, що відповідає погодним умовам поточного дня, після чого нанести порошкоподібну мазь у такий спосіб:

Рівномірно насипати мазь на ковзну поверхню по обидва боки від жолобка;

Розподілити порошок по поверхні за допомогою маленького шпателя;

Енергійно розтерти мазь синтетичною пробкою й щіткою з нейлоновим набиванням до утворення рівномірної плівки;

Розтерти послідовно щіткою з кінського волоса, полірувальною пробкою або фиберленовой ганчірочкою, щоб ковзна поверхня стала блискучої.

Зауваження

Холодний метод нанесення дозволяє більш ощадливо витрачати мазь у порівнянні з гарячим методом.

Висококваліфіковані лижники завжди наносять фторуг-леродные мазі на одну або ті самі пари лиж.

Запобіжного заходу

При нанесенні фторуглеродных мазей бажано надягати респіратор.

У приміщенні, де здійснюється змащення льгж, заборонено курити.

Варто надягати на руки захисні рукавички, щоб уникнути контакту мазі зі шкірою рук.

Приміщення, у якому здійснюється змащення лиж, повинне добре провітрюватися

D. Мазі-Добавки

Мазі-Добавки можуть використовуватися самі по собі або в суміші з іншими мазями для поліпшення ковзання лижі в певних умовах.

Розігріти мазь-добавку й мазь для ковзання, що підходить для погодних умов поточного дня, разом за допомогою праски й нанести суміш, що вийшла, так само, як наносять тверду мазь для ковзання. Мазі-Добавки змішуються з іншими мазями в пропорції 50/50.

Зауваження

Деякі мазі-добавки можуть використовуватися як грунт під мазі для ковзання, особливо під мазі, що повністю складаються із фторуглеродов.

Мазі-Добавки зменшують проникнення сніжних кристалів у шар мазі й перешкоджають її стиранню.

Найбільше часто використовуваними добавками є графіт і силікон. Силікон підвищує стійкість ковзної поверхні до проникнення води й використовується переважно при високій температурі навколишнього середовища.

Графить поліпшує здатність мазі протистояти стиранню й проникненню сніжних кристалів. Графить додається в мазь тільки при нанесенні на ковзні поверхні із чорного агломерированного Р-Тих в умовах дуже низької температури навколишнього середовища. Графить може використовуватися як грунт під мазь для ковзання, що підходить до умов поточного дня.

Можна змішувати мазі для ковзання й добавки, нагріваючи їх у пропорції 50/50 у невеликій ємності. У цьому випадку суміш розподіляють по ковзній поверхні за допомогою пензлика із синтетичним ворсом.

Похожие статьи




ЛИЖІ ІЗ СИНТЕТИЧНОЮ КОВЗНОЮ ПОВЕРХНЕЮ НАНЕСЕННЯ МАЗІ ДЛЯ КОВЗАННЯ - Лижний спорт

Предыдущая | Следующая