ОГЛЯД РИНКУ БІГОВОГО ВЗУТТЯ - Лижний спорт

Бенте Скари переходить на черевики "FISCHER".

Яке взуття вибере Юлія Чепалова?

Сам по собі факт, що Бенте Скари перейшла на взуття "FISCHER", формально підтверджує ту обставину, що ця компанія через кілька років після початку виробництва власного бігового лижного взуття ввійшло в пул провідних виробників у цьому сегменті лижного екіпірування. Чому формально? Тому що фактично (тобто по кількості виробленого лижного взуття) компанія "FISCHER" уже давно ввійшла в цей список (див. діаграму №1).

Діаграма №1. Продажу різних брендів

Що ж спонукало Бенте Скари перейти на взуття "FISCHER"? He думаємо, що якісь революційні нововведення в будові черевика. Скоріше, навіть навпаки, ми схильні припустити, що черевик "FISCHER" дуже схожий по своїх характеристиках на черевик "SALOMON". Просто, очевидно, маркетологи "FISCHER" прийшли до висновку, що час "нагулювати жирок", розминаючись у тіні визнаних лідерів, закінчилося, настав час почати атаку й у сегменті елітного бігового взуття. Більше вдалої кандидатури, чим Бенте Скари, для цього було й не знайти. Один із самих яскравих лідерів жіночих лижних гонок останнього років, зв'язаний давніми партнерськими відносинами з компанією "FISCHER", Бенте погодилася встати із цього сезону не тільки на лижі, але тепер і на взуття "FISCHER".

Ми проінформували компанію "FISCHER" про те, що журнал припускає опублікувати замітку про перехід Бенте Скари на черевики цієї фірми й за традицією попросили надати нам статистику світових ринків бігового взуття за версією цієї компанії. Нагадаємо, що ми вже тричі ("Л. С." №10 за 1998 рік, "Л. С." №14 за 1999 рік і "Л. С." №18 за 2001 рік) публікували статистичні дані, надані різними компаніями, у тому числі й "FISCHER", так що тепер і в нас, і у вас нагромадилася цілком достатня статистика для того, щоб спробувати зрозуміти, які тенденції відбуваються на світових ринках того або іншого виду лижного спорядження. За традицією ми попросили надати нам таку ж інформацію й інших виробників. Компанія "SALOMON" ці дані надати нам відмовилася, мотивуючи це тим, що публікація таких у відкритих джерелах суперечить корпоративній етиці "SALOMON". "MADSHUS" надати ці дані просто не встиг. "ROSSIGNOL" надав дуже скупі дані по своєму бренді (11,5% - загальна частка "ROSSIGNOL" у світовому ринку, продано 95.000 пара лиж, 75.000 пара черевиків).Проте, публікуючи статистичні дані, отримані від компанії "FISCHER", уже в четвертий раз, ми не побоюємося публікації необ'єктивних даних. Попередні публікації, коли ми мали можливість зрівняти цифри, отримані від компаній "FISCHER", "MADSHUS" і "ROSSIGNOL", говорять про те, що цифри, що приводяться компанією "FISCHER", мають, як правило, високий ступінь коректності, і якщо й відрізняються від даних інших виробників, те незначно.

Обсяги продажів по брендах

Отже, звернемося до діаграми №1. Що ж ми бачимо? Насамперед - "SALOMON" як і раніше впевнено домінує на ринку. Правда, частка його трохи знизилася (460.000 - 491.000 - 408.700)**, але беззастережне лідерство збереглося. На другому місці - усе та ж "ALPINA" (220.000 - 182.300 - 221.752), що рухається зі значним відривом від переслідувачів. А от "FISCHER" (40.000 - 102.211 - 167.920) за ці п'ять років дуже впевнено із числа аутсайдерів вийшов на третю позицію, потіснивши "ALFA", "ROSSIGNOL", "ARTEX" (згодом "SPORTFUL"), "JALAS" і інші.

Тут і далі ми будемо посилатися на попередні публікації "Л. С." (№10 за 1998 рік і №18 за 2001). Таким чином, у дужках наведені дані по роках: 1997, 2000, 2002 р..

"ALFA" і "SPORTFUL" - доля мінлива...

А що ж "ALFA" і "SPORTFUL"? Помнете, два роки тому ми писали про те, що "ALFA" слідом за "SPORTFUL" перейшла з підошви "ROTTEFELLA" на підошву "SALOMON" у спробі завоювати свою частку дуже привабливого американського ринку? Писали два роки тому ми й про те, що спроба "SPORTFUL" збільшити свою частку закінчилася зовсім не так, як очікували цього представники компанії - обсяги продажів на новій підошві в "SPORTFUL" упали майже вдвічі. Що ж тепер? На жаль, "SPORTFUL" продовжує втрачати в порівнянні з тим періодом, коли це взуття (тоді ще за назвою "ARTEX") випускалися на підошві "ROTTEFELLA" (55.000 - 26.500 - 19.300). "ALFA"... теж, на жаль, зазнає втрат (90.000 - 95.000 - 54.000).

У чому причина?

Так що ж це за ринок такий - США - у погоні за яким уже два світових (причому далеко не самих слабких!) виробника лижного взуття перемінили підошву й, як наслідок, замість того, щоб домогтися збільшення продажів, удвічі знизили своя присутність на ринку? Давайте глянемо для початку на діаграму №2, що розповідає про те, у яких країнах скільки продається лижного взуття. Ми бачимо, що частка США дуже велика - 19%, майже стільки ж, скільки на найбільшому світовому ринку лижного взуття - Норвегії (там - 21%). Отут дійсно є за що поборотися. І все-таки, думаємо, цей ринок не настільки величезний, щоб із-за нього ламати сформовані, устояні схеми бізнесу.

Давайте подивимося на наступний графік №3, що знайомить нас із тим, у яких країнах яке саме лижне взуття найбільш популярне, і на діаграму №4, що розповідає про те, у яких країнах найбільш популярне взуття на тій або іншій підошві. Ці діаграми особливо цікаві тому, що такого роду статистика взагалі вперше потрапила в наші руки.

Отже, що ж являє собою американський ринок? 30% - "SALOMON", 29% - "ALPINA", близько 20% - "ROSSIGNOL", 6% - "FISCHER". Тепер дивимося на діаграму №4 з типами підошов. І що ж? 48% - "ROTTEFELLA", 43% - "SALOMON"! To є підошва "ROTTEFELLA" представлена в США навіть ледве більш широко, ніж "SALOMON". От це відкриття! За що ж тоді боролися представники "SPORTFUL" і "ALFA", переходячи на підошву "SALOMON", якщо підошва "ROTTEFELLA" представлена на північноамериканському континенті не менше, а навіть ледве більше, ніж "SALOMON"? Загадка, воістину загадка...

Тепер давайте подивимося на зміну статистики по обсягах продажів типів підошов за ці роки (діаграма №5). NNN "ROTTEFELLA" - (43% - 32% - 38%), SNS "SALOMON" - (54% - 65% - 58%)***.

Статистика небагато "гуляє" через те, що у всіх трьох оглядах присутній взуття на підошві 75 мм, що займає в загальному обсязі світового ринку, як правило, близько 3 - 4%.

Два роки тому, коли частка підошви "ROTTEFELLA" на світовому ринку "усохнула" до 32%, здавалося, пісенька "ROTTEFELLA" проспівана - після переходу "ALFA" на підошву "SALOMON" частка "ROTTEFELLA" повинна була зменшитися приблизно до 22% ("ALFA" робила два роки тому близько 10% світового обсягу лижного взуття). Ан ні, дивитеся, що відбулося - частка "ROTTEFELLA" не тільки легко відновилася до 32 "до-альфовских" відсотків, але й збільшилася до 38%.

За рахунок чого ж? Якщо підошву "ROTTEFELLA" покинули "SPORTFUL" і "ALFA", то за рахунок яких брендів "ROTTEFELLA" так легко відновила свою частку ринку? Насамперед, звичайно, за рахунок " A L Р I N А " (220.000 182.300 221.000), що продовжує дуже впевнено почувати себе на ринку, залишаючись із більшим відривом від переслідувачів номером 2 у світовому рейтингу виробників і беззастережним лідером у сегменті взуття на підошві "ROTTEFELLA". Крім того, на підошві "ROTTEFELLA" із часів відходу "SPORTFUL" з'явився ще один досить помітний новий гравець - "MADSHUS" (... - 40.000 - 39.000). Поки це дуже молодий бренд, але й ті приблизно 5% світового ринку, що завоював за дуже короткий проміжок часу "MADSHUS", дозволили йому розташуватися в першій "п'ятірці". І, як бачите, як і раніше досить упевнено почуває себе на підошві "ROTTEFELLA" "ROSSIGNOL" - (70.000 - 79.500 - 86.434).

Отут самий час згадати недавню нашу розмову з батьком і тренером Юліи Чепаловой Анатолієм Михайловичем Чепаловым, що відбувся на початку цієї зими. На наше питання про те, у якому взутті буде далі виступати Юля (нагадаємо, що останній сезон Юля виступала на "ALFA" з підошвою "ROTTEFELLA"), Анатолій Михайлович міцно задумався:

Право, не знаю. Поки це питання для нас не дуже актуальний - цю зиму, як ви знаєте, Юля пропустить через народження дочки. А от що робити далі... Будемо думати. Зізнаюся, я був сильно здивований, довідавшись, що "ALFA" перейшла на підошву "SALOMON", - на мою думку, 70% переваг цього черевика полягало саме саме в підошві. Можу сказати тільки одне - швидше за все, якщо ми й будемо брати новий контракт, те це буде взуття на підошві "ROTTEFELLA".

Очевидно, у словах Чепалова як у краплі води відбилася загальна ситуація на ринку. Ризикнемо припустити, що в підошви "ROTTEFELLA" (так само як, втім, і в підошви "SALOMON") у світі існує стійка кількість шанувальників, які не захочуть іти з "своєї" підошви ні за яких умов. Пішовши з "своєї" підошви, "SPORTFUL" і "ALFA" потрапили в зовсім інший сегмент ринку - туди, де безроздільно царює черевиків "SALOMON", і виявилося, що боротися з "SALOMON" на його ж підошві ох як непросто.

Хтось скаже: а як же "FISCHER", що саме на підошві "SALOMON" настільки стрімко продавив ринок під себе й, видимо, буде продовжувати продавлювати й надалі, змінюючи загальну статистику у свою користь? Ну, з "FISCHER"-to саме все понятно - "FISCHER" - дуже сильний бренд, що продавить під себе значну частину ринку на будь-якій підошві. Прийди "FISCHER" на ринок на підошві "ROTTEFELLA", не сумніваємося, що не тільки змінилася б загальна структура ринку на користь підошви "ROTTEFELLA", але й у самому сегменті взуття на підошві "ROTTEFELLA" дуже сильно загострилася б конкуренція - "ALPINA" і "ROSSIGNOL" довелося б здорово потіснитися. Не випадково "SALOMON" недорахувався в останні роки понад 50.000 пара взуття - тиск такого конкурента, як "FISCHER", неможливо не відчувати.

І напоследок дозволимо собі відтворити й дуже коротко прокоментувати діаграми, що мають відношення до ринку бігових лиж (не взуття, а саме лиж). Отже, можна сказати, що світовий ринок виробництва бігових лиж в останні роки стабілізувався й виміряється кількістю в 1,1 - 1,2 мільйони пар лиж (діаграма № 6). Ця кількість наведена без обліку Росії, ємність якої сьогодні точно не знає ніхто. Ми можемо лише повторити слова директора Мукачевской лижної фабрики В. Ря-Бича ("Л. С." №19), що оцінює ємність Росії цифрою в 300.000 - 600.000 пара лиж. Втім, навіть нижня цифра цієї дуже приблизної оцінки (300.000 пара) ставить Росію на перше місце у світі по обсязі споживаних лиж.

Як бачимо, обсяги продажів бігових лиж у світі по країнах (діаграма №7), загалом, збігаються собъемами продажів бігового взуття (діаграма №2), і найбільші ринки тут всі ті ж - Норвегія, Фінляндія, США, Німеччина.

По обсягах продажів серед брендів (діаграма № 8) теж змін небагато: як і раніше з більшим відривом лідирує "FISCHER" (370.000 - 414.436)****. На друге місце вийшов "ATOMIC" (90.000 - 155.760), майже "ніздря в ніздрю" з ним іде "MADSHUS" (140.000 - 144.400). Трохи зменшив обсяг виробництва " ROSSIG-NOL" (110.000 - 98.810). Однак не будемо забувати, що приводи_ все-таки "Л. С." дані отримані з одного-єдиного джерела, тому якісь незначні коливання в рамках наведеної статистики цілком можливі.

І, нарешті, дуже цікава діаграма №9, що з'явилася для нас просто одкровенням. Спробуйте, не дивлячись на цю діаграму, згадати, скільки ваших товаришів качається коньковых стилем, скільки - класичним. Можливо, ви скажете, що й ви, і ваші друзі качаються й тим і іншим стилями. І будете праві. І все-таки, положа руку на серце, варто визнати, що на кожній більш-менш підготовленій трасі чомусь ви побачите більше людей на коньковых лижах.

А тепер давайте подивимося на діаграму №9. Виявляється, у загальному обсязі продажів лиж "FISCHER" коньковые лижі займають усього 12% загального обсягу, тобто майже в три рази менше, ніж класичні (35%). Але саме дивне, що в загальному обсязі виробництва лиж "FISCHER" на першому місці з більшим відривом - лижі з насічкою (47%)! Лиж з насічкою "FISCHER" робить і продає набагато більше, ніж "нормальних" класичних і коньковых лиж. От так! Це - зайвий доказ того, що не лижники, що змагаються,-аматори миру "WORLDLOPPET" і не лижники еліти роблять головну погоду при продажах і визначають успішність того або іншого лижного бізнесу, а саме люди, що купують лижі для фитнеса й не бажаючі морочити собі голову такими "глупостями", як змащення.

Похожие статьи




ОГЛЯД РИНКУ БІГОВОГО ВЗУТТЯ - Лижний спорт

Предыдущая | Следующая