ІНСТРУМЕНТИ - Лижний спорт

Пристосування для нанесення структур, нарізок

Призначення нарізок або "штайншлифта" - зменшення явища "підсмоктування", що виникає між ковзною поверхнею лижі й лижень. Вплив цього явища на кінцевий результат зростає як зі збільшенням вологості повітря, так і зі збільшенням швидкості пересування. Будова й вологість снігу є вирішальними при виборі нарізок. Так, наприклад, що свежевыпали, дрібнозернистий сніг припускає більше дрібну (по глибині) структуру, а старий, зернистий сніг - могутнішу, глибоку. Стиль пересування теж впливає на вибір нарізок. Для конькового стилю характерні більше рідкі й глибокі борозенки. Взагалі структура на кожну певну погоду визначається методом тестування безпосередньо по стані погоди й снігу в даному конкретному місці саме в день змагань. Але деякі загальні рекомендації ми можемо все-таки дати, виходячи із практичного досвіду:

    0,33 мм - 0,5 мм - морозна погода, що свежевыпали сніг, 0,7 мм -1,0 мм - грубозернистий мокрий сніг, тверда глянцующаяся лижня, 2,0 мм - новий мокрий сніг, глянцующаяся лижня, 3,0 мм - 4,0 мм - слабкий мороз, вологі морозні погодні умови. Вплив цієї нарізки може бути поліпшено, якщо неї застосовувати разом з нарізкою із кроком 0,33 мм - 0,5 мм.

У цілому проглядається наступна тенденція: більше тепла погода вимагає нарізки з більше рідким кроком.

РУЧНІ НАРІЗКИ Й НАКАТКИ. Структура, нарізка наносяться на лижу спеціальними накатками вручну. Накатки можуть бути з обертовими або закріпленими стаціонарними різцями (ножами). Крім того, вони можуть бути із замінними або стандартними (у вигляді металевих пластинок) різцями (ножами). Крім того, вони підрозділяються на нарезающие структуру й що видавлюють. Ясно, що що видавлюють є більше щадящими стосовно пластику в порівнянні з нарезающими.

ШТАЙНШЛИФТ - технологія, при якій у заводських умовах лижа обробляється на спеціальних машинах із застосуванням наждакових каменів. Подібне шліфування ковзних поверхонь і нанесення на неї певної структури (штайншлифта) дозволяють значно поліпшити ковзні властивості лиж на ті погодні умови, на які вони призначені. Тут необхідно відзначити, що різного роду штайн-шлифт може злегка зрушити придатність лиж під ті або інші погодні умови в бажаному напрямку. Тобто лижі, призначені на тепло, за допомогою певного малюнка можна пристосувати до ледве більше прохолодної погоди або, навпроти, до відвертого "воді". Однак при цьому завжди помнете: з гарних лиж, придатних для мокрого снігу й теплої погоди, ніяким штайншлифтом не зробити гарних лиж для морозу - мова йде лише про незначну зміну у використанні конкретної пари лиж убік тепла або холоду. Такого ж роду "руху" діапазону застосування конкретної пари лиж у ту або іншу сторону (на тепло або холод) можна домогтися, якщо вручну зняти частина пластику металевою циклею й нанести необхідну структуру (про це трохи нижче).

Недолік шліфування каменем полягає в тім, що при цій процедурі з ковзної поверхні лижі знімається досить багато пластика - 0,1 - 0,3 мм. Зрозуміло, що зловживати цією процедурою не треба, інакше за полсезона ви можете зняти з лижі весь ковзний пластик. У результаті циклювання (заводський або ручний) прогрунтованность ковзної поверхні лижі стає недостатньою. Після шліфування каменем або циклювання необхідно зробити багаторазову грунтовку лиж з відповідною їхньою обробкою.

Стіл для змащення й обробки

Насамперед для змащення й обробки лиж нам знадобиться стіл зручної висоти, оснащений необхідними для роботи пристосуваннями (электророзетки, додаткове висвітлення й т. д.). Столи бувають як саморобні, так і виробництва яких-небудь фірм (наприклад "SWIX"), стаціонарні або переносні, з більшою розмаїтістю конструкцій і їхніх модифікацій.

Верстат-Профіль для підготовки лиж

Верстат - пристосування, на якому можна зміцнити лижу таким чином, щоб вона мала опору по всій довжині. Верстати можуть бути, так само, як і столи, саморобними або "фірмовими" ("FISCHER", "ATOMIC" і т. д.). По конструкції вони можуть бути всілякими (цільні, розбірні, з довжиною, що змінюється, і т. д.). Звичайно вони кріпляться до стола струбцинами або ж мають самостійні "ніжки". Останній варіант призначений для роботи в "польових" умовах.

РАДА: якщо їсти можливість купити "фірмовий" стіл і верстат - добре. Якщо такої можливості ні, не розбудовуйтеся. На власному досвіді переконався - наші вмільці роблять ці пристосування часом не гірше, а іноді навіть краще відомих закордонних фірм. Основна вимога до всіх конструкцій - зручність підходу до стола (верстату) і твердість фіксації лижі.

Термоприборы

Термоприборы

Основне призначення термоприборов - розігрівання парафинов і мазей. Звичайно застосовуються електричні праски, що нагріваються утюжки, газові пальники, фени. Перевага віддається приладам, у яких не використовується відкритий вогонь і які можуть довго зберігати постійну, регульовану температуру. Із всіх існуючих термоприборов найбільш застосовувані:

Електричні праски - для расплавливания парафинов і порошків;

Фени - для расплавливания мазі, що тримає, наносимой під колодку лижі.

Якщо для цієї мети ви будете використовувати праску, то доможетеся лише того, що мазь у вас "розбіжиться" у жолобок і на боковины лижі. Фени на відміну від прасок значно більше підходять для расплавливания мазі, оскільки дозволяють розігріти її рівномірно.

Газові пальники - звичайно застосовуються в "польових" умовах, там, де немає доступу до електромережі.

РАДА: помнете, що електричні нагрівальні прилади завжди переважніше газових пальників, оскільки вони не мають відкритого полум'я. Використовуйте пальники тільки в тому випадку, якщо не можете застосувати праску або фен.

Циклі, шкребки

Циклі, шкребки

МЕТАЛЕВІ - служать для вирівнювання ковзних поверхонь і видалення ворсу (твердість стали, з якої зроблена цикля і її товщина залежать від того, наскільки великий шар пластику вам необхідно зняти).

Металеві циклі випускаються різними фірмами ("TOKO", "SWIX" і т. д.) або робляться на замовлення зі спеціальних сортів стали. Я, наприклад, уже багато років використовую саморобні циклі виробництва одного уральського вмільця - я їх не проміняю ні на які фірмові. Спеціально не називаю ім'я цієї людини, а те, боюся, його потім замучать замовленнями. Щороку по весні я йому здаю неабияк подтупившиеся циклі, а він видає мені нові. Користаючись із нагоди, хочу подякувати йому від імені всієї нашої команди.

М'який метал дозволяє робити заточення цикль у звичайних, "польових" умовах з використанням спеціальних заточень. Твердий метал припускає заточення цикль тільки в заводських умовах.

РАДА: для первинної обробки застосовуйте циклі з більше твердого металу, що дозволяє за один прохід зняти досить великий шар пластику, а для доведення - з більше м'якого.

ШКРЕБКИ З ОРГСКЛА, ПЛАСТМАСИ служать для видалення парафіну й обробки ковзної поверхні після нанесення структури. Випускаються товщиною 3,4 і 5 мм. Чим толще шкребок, тим більше тверду обробку ви зможете провести.

БРИТВЕНІ ВЕРСТАТИ служать для видалення ворсу після механічного й ручного шліфування (циклювання) лиж.

ШКРЕБКИ ДЛЯ ОЧИЩЕННЯ ЖОЛОБКА випускаються різних різновидів. Зараз все більше поширення здобувають шкребки, своєю формою авторучки, що нагадують.

Щітки

Бувають двох типів: звичайні (для ручної обробки) і обертові (для механічної обробки за допомогою електродриля).

Для ручної обробки використовуються щітки декількох різновидів:

Металеві (латунні, бронзові, сталеві),

Нейлонові (тверді, середні, м'які),

Натуральні (звичайно з кінського волоса),

Комбіновані (латунно^-нейлонові, бронзово - нейлонові, латунно-натуральні, натурально-нейлонові),

Полірувальні (у вигляді натуральної пробки або блоку із фланеллю).

Для механічної обробки (у цьому випадку як привід використовуються електричні або акумуляторні дрилі) застосовуються обертові щітки. Вони розміщаються на спеціальній осі, одна сторона якої служить ручкою для тримання, а інша кріпиться в патроні дриля (на зразок свердла).

Обертові щітки по використовуваних матеріалах "щетини" аналогічні перерахованим вище щіткам для ручної обробки. У принципі я міг би без праці назвати як мінімум кілька десятків різновидів щіток, але навряд чи в цьому є зміст. Важливіше, напевно, розібратися, на які принципові класи вони підрозділяються й для яких цілей використовується кожний конкретний вид щіток.

МЕТАЛЕВІ ЩІТКИ (крім сталевої) в основному використовуються для очищення ковзної поверхні й мікроструктури від старого парафіну й бруду.

СТАЛЕВІ ЩІТКИ звичайно застосовується не стільки для видалення парафіну, скільки для нанесення на ковзну поверхню дрібної мікроструктури (залежно від погодних умов).

НЕЙЛОНОВІ ЩІТКИ бувають тверді, середні й м'які. Тверді використовуються для видалення більше твердого (морозного) парафіну, середні - для видалення м'якого (призначеного для перехідної й теплої погоди). М'які щітки застосовуються при остаточному поліруванні ковзних поверхонь.

НАТУРАЛЬНІ ЩІТКИ застосовуються для видалення м'якого парафіну й для обробки поверхонь після нанесення на них порошків і прискорювачів.

ПОЛІРУВАЛЬНІ ЩІТКИ використовуються при сухому (без застосування праски) способі нанесення спресованих і звичайних (сипучих) порошків.

Рада: буде краще, якщо для кожного типу порошку ви станете використовувати одну певну щітку. Іншими словами, не коштує плюсової й морозний порошок обробляти однієї й той же щіткою.

Волокниста пориста тканина (фибертекс)

Фибертекс - неткане нейлонове волокно з мікрочастинками абразиву або без нього.

ТВЕРДИЙ ФИБЕРТЕКС ІЗ АБРАЗИВОМ використовується для зняття ворсу після циклювання ковзної поверхні.

М'ЯКИЙ ФИБЕРТЕКС ІЗ АБРАЗИВОМ - для видалення верхнього дуже тонкого шару поверхні (фактично - своєрідного згладжування) без зміни структури лижі.

ФИБЕРТЕКС БЕЗ АБРАЗИВУ служить для полірування ковзних поверхонь.

Похожие статьи




ІНСТРУМЕНТИ - Лижний спорт

Предыдущая | Следующая