ПОЧАТКІВЦЕМ: ЗМАЩЕННЯ ДЛЯ ЛИЖ - Лижний спорт

Кожний лижник повинен знати основні правила змащення, які зводяться до наступних моментів:

Змащення наноситься на сухі й чисті лижі при кімнатній температурі.

Тверді мазі кладуть на ковзну поверхню декількома тонкими шарами, причому кожний розтирається окремо. Потім лижі прохолоджуються. При температурі повітря - 10-15°З біля 20-25 мінут, а при - 1-5°З - 30 мінут. Після цього часу можна на вулиці ж нанести останній шар.

Сутужніше всього підібрати потрібні варіанти в момент снігопаду, коли температура близько 0°С або при відлизі, що починається. Рекомендуємо мазь наносити поза приміщенням і дати охолонути лижам не менш 30 мінут. Знайте, що в мазь не повинна потрапити волога, інакше змащення обмерзне.

Будь-яку мазь для лежаного (смерзшегося) снігу типу " ска-ре" краще перед нанесенням небагато прогріти, від цього вона буде легше видавлюватися з тюбика й довше зберігатися на лижі.

Для визначення ефективності змащення випробуйте змазані лижі, пройшовши на них 1-2 км. Якщо вони прослизають, покладете ще шар. Якщо й це не допомагає, скористайтеся маззю для більше високої температури. З іншого боку, якщо лижі погано "котять", додайте більше тверду мазь.

Готовлячи пластикові лижі для класичного ходу наносите ковзну мазь або парафін на передню й задню частини лиж, а що тримає - на середню. Це годиться й для дерев'яних лиж.

Основними факторами, що впливають на вибір мазі, уважаються: температура повітря й снігу, його вологість і кристалічні структури сніжинок. Тому, купуючи мазь, уважно ознайомтеся з інструкцією її застосування. Знайте, що під малою вологістю мається на увазі цифра менш 55%; під нормальної - не більше 65%; а підвищеної - більше 65% .

При нестійкій погоді покладете 1-2 тюбики мазі й пробку в подсумок на випадок внесення коректування в змащення під час тренування або змагань класичними ходами.

Бажано завести щоденник, де за 1-3 сезони може нагромадитися багато корисного. Радимо також грунтовно вивчити який-небудь один комплект мазі, чим постійно випробовувати нові марки або комбінації різних мазей.

Тепер кілька практичних рад за технологією нанесення й видалення змащення.

Змащення на ковзання

Парафін наноситься "крапельками" у розплавленому стані, а потім розрівнюється утюжком (150°С) так, щоб змащення не димілося

Приготовлені лижі остудите протягом 15-20 мінут;

Знімайте парафін пластиковим шкребком доти, поки він знімається

Обробіть лижу нейлоновою щіткою по напрямку від носка до п'яти 3-4 рази

Аерозольні або інші прискорювачі типу фтору ( FC-99) кладуть на вулиці за 3-5 мінут до старту й розтирають спеціальною пробкою;

При плюсовій або нульовій температурах, а також при старому грубозернистому снігу, щоб уникнути "присасывания" лиж до снігу, скористайтеся накатками з різними варіантами "структур". Так, при 0°С - ширина й глибина борозенок повинна бути 0, 8-1,0 мм і 0,3 мм; при відлизі - 0,7 мм і 0,3 мм; при температурі від 0°С до -4°С - 0,7 мм і 0,1 мм. Напрямок руху накатки від носка до п'яти

Змащення на тримання

На чистій поверхні зони тримання на початку попрацюйте шкуркою, злегка піднявши ворс, а потім наносите мазь;

Перший шар разравняйте гарячим утюжком ( 130-150°З), так, щоб вона ввійшла в основу, і остудите лижу;

Разравняйте охолоджену мазь пробкою, і, якщо необхідно, те нанесіть зверху ще шар, але обробіть його тільки пробкою;

При мокрій і нульовій погоді верхню й нижню границі зони тримання можна подовжити на 5 див;

Грунт, необхідний при твердому й ледянистом снігу, розтопите утюжком, а потім остудите на вулиці;

Нанесіть тонкими шарами напівтверду мазь або клистер на грунт, розтираючи кожний шар на вулиці;

Рідка мазь наноситься з туби крапельками (з інтервалом в 2 див) і розрівнюється в кімнаті шкребком; якщо ви змішуєте два різних клистера, те краще наносити їх у шаховому порядку.

На підготовку пари пластикових лиж описаним способом іде від 40 до 60 мінут.

Тренери нашої національної команди, готовлячи інвентар своїм підопічним, у більшості випадків користуються продукцією фірми "SWIX".

Мазі й парафины можна розділити на три категорії: звичайні, низкофтористые й высокофтористые. Звичайні змащення рекомендують при вологості повітря менш 55%, при більшій вологості треба користуватися фтористими. Мазі з додаванням фтору безумовно сковзають краще, але й коштують дорожче. Помнете, що при температурі праски понад 150°С із цих змащень вивільняється небезпечний для здоров'я газ. Необхідно подбати про вентиляцію або скористатися респіратором.

Видалення мазі здійснюється пластиковим шкребком або ганчірочкою, змоченої в розчиннику (скипидарі). Якщо знімаєте мазь за допомогою аерозолю - робіть це відразу ж після її розбризкування. У випадку застосування пастообразных розчинників варто виждати 2-3 мінути, а потім знімати ганчірочкою або пластмасовим шкребком.

Для зручності видалення напівтвердого або рідкого мастил на них можна накласти м'який папір (навіть туалетну), а потім за допомогою циклі ця, що вже вбрала в себе мазь папір віддаляється.

Похожие статьи




ПОЧАТКІВЦЕМ: ЗМАЩЕННЯ ДЛЯ ЛИЖ - Лижний спорт

Предыдущая | Следующая