ЛИЖІ ІЗ СИНТЕТИЧНОЮ КОВЗНОЮ ПОВЕРХНЕЮ НАНЕСЕННЯ СТРУКТУРИ НА КОВЗНУ ПОВЕРХНЮ - Лижний спорт

Структура звичайно наноситься тільки на зони ковзання лижі перед нанесенням мазі для ковзання й після підготовки ковзної поверхні. Ця процедура використовується переважно лижниками високої кваліфікації.

Нанесення структури полягає в наступному:

Проведення паралельних борозенок більшої або меншої ширини й глибини;

Нанесення насічок більш-менш рівномірних і глибоких.

Нанесення структури дозволяє поліпшити ковзання лижі за рахунок:

Зменшення площі зіткнення ковзної поверхні зі снігом і відповідним зменшенням тертя;

"розривання" поверхневого натягу плівок води й зменшення тим самим ефекту усмоктування води.

Розрізняють 5 способів нанесення структури на ковзну поверхню лижі:

За допомогою шкурки.

За допомогою накатки.

За допомогою щітки з набиванням з латуні.

За допомогою шліфувальної машини.

За допомогою інструмента з металевим абразивним пристроєм (тільки для колодки).

1. Нанесення структури за допомогою шкурки:

Виконати шліфування зони або зон ковзання по напрямку уздовж лижі, затрачаючи на кожну лижу приблизно 5 мінут. Праву й ліву сторони ковзної поверхні (щодо жолобка) шліфують послідовно;

Залежно від температури навколишнього середовища використовуються наступні типи шкурки (фото 14): № 80 0°С и вище

№ 180 від -1 до -8°С

№ 220 від -8 до -15°С

№ 320 від -15°С и нижче

Після шліфування обробити ковзну поверхню пробкою з карбідом кремнію для видалення залишків мікроволокон.

Зауваження

Цей спосіб нанесення структури використовується найбільше часто.

Шліфування кожної сторони ковзної поверхні можна виконувати під кутом до ребра лижі, домагаючись різних форм структури за рахунок зміни кута шліфування.

2. Нанесення структури за допомогою накатки:

Залежно від температури навколишнього повітря використовуються наступні різці: 1 мм, великий 0°С и вище

    0,75 мм, середній від-1 до-8°С 0,5 мм, дрібний від -9°С и нижче

Провести накаткою по зоні або зонам ковзання лижі по напрямку від носка до п'яти з постійним натиском, щоб на ній утворилися паралельні борозенки ;

Зрівняти верхівки торованих на поверхні грядок за допомогою металевого шкребка або бритвеного леза;

Пройтися кілька разів по обробленій поверхні фибер-тексом з карбідом кремнію для "скругления" гострих крайок борозенок.

Зауваження

Цей спосіб нанесення структури на ковзну поверхню лижі дозволяє створити прямі борозенки від дрібних до більших, які добре направляють воду, що утвориться при зіткненні лижі зі снігом.

3. Нанесення структури за допомогою щітки з латунним набиванням:

Провести щіткою з латунним набиванням по зоні або зонам ковзання поверхні лижі, рівномірно й сильно притискаючи її до оброблюваної поверхні;

Очистити оброблену ковзну поверхню фибертексом з карбідом кремнію.

Зауваження

Даний спосіб нанесення структури використовується переважно для умов мокрого снігу при температурі вище 0°С (32°F) і дозволяє нанести на ковзну поверхню лижі більш-менш глибокий малюнок.

Замість щітки з латунним набиванням можна використовувати металевий шкребок, що дозволяє створити структуру більше тонку, нерівномірну й менш глибоку. Така структура найкраще підходить для холодного снігу. Цей метод використовується переважно висококваліфікованими лижниками.

4. Нанесення структури за допомогою шліфувальної машини:

Відрегулювавши машину й настроївши камінь відповідним чином, провести зону або зони ковзання лижі над обертовим каменем кілька разів;

Очистити оброблену поверхню металевим шкребком або бритвеним лезом і видалити залишки мікроволокон фибертек-сом з карбідом кремнію.

Зауваження

Шліфувальна машина, убудована в машину для обробки гірських лиж, може використовуватися й для нанесення структури на бігові лижі.

Регулюючи певним чином шліфувальний верстат, можна нанести велика кількість різних по малюнку структур. Основними факторами, що створюють бажаний малюнок на ковзній поверхні, є форма робочої поверхні каменю, швидкість його обертання, сила, з якої лижу притискають до каменю, швидкість, з якої лижу проводять над каменем і швидкість руху алмазної голівки по камені.

Структури, наносимые на ковзну поверхню, можуть бути більш-менш глибокими, паралельними, загостреними, рідкими, шорсткуватими, однаковими, переривчастими, короткими, довгими й діагональними.

У принципі більше тонкі, часті й розташовані уздовж лижі структури наносять для більше низьких температур, а шорсткуваті, рідко розташовані й діагональні структури - для більше високих.

Нанесення структури на шліфувальному верстаті повинне здійснюватися в спеціалізованих майстернях досвідченими фахівцями, тому що це є досить складною процедурою, що вимагає високої кваліфікації.

Нанесення структури на шліфувальному верстаті звичайно використовується висококваліфікованими лижниками.

Наносити структуру на шліфувальному верстаті треба з великою обережністю, щоб не ушкодити саму ковзну поверхню. Ковзна поверхня в бігових лиж тонше, ніж у гірських, тому на них не можна наносити настільки ж глибокі структури й так само часто, як на гірські лижі.

5. Нанесення структури за допомогою інструмента з металевим абразивним пристроєм

Можна змінити зону відштовхування класичної лижі таким чином, щоб використовувати таку лижу як лижу з ковзною поверхнею "без змащення". Для цього треба взяти класичну лижу із синтетичною ковзною поверхнею, що вимагає змащення, і виконати наступні дії:

Визначити на ковзній поверхні колодку - близько 40 див;

Відшліфувати її, проводячи інструментом з металевою шкуркою (№ 50 або 160) уздовж лижі в напрямку до задника, сильно притискаючи його до оброблюваної поверхні;

Повторити вищеописана дія кілька разів, створюючи на ковзній поверхні маленькі борозенки аж до появи волокон Р-Тих;

Нанести рідкий силікат на оброблену шкуркою поверхня й дати висохнути;

Щоб повернути ковзну поверхню лижі в її початковий стан, необхідно провести всі операції, необхідні для підготовки нової лижі.

Зауваження

Цей спосіб підготовки ковзної поверхні використовується тільки висококваліфікованими лижниками. Його можна використовувати тільки для лиж, що мають ковзну поверхню з агломерированного Р-Тих; не використовувати для лиж з ковзними поверхнями зі штампованого Р-Тих.

Похожие статьи




ЛИЖІ ІЗ СИНТЕТИЧНОЮ КОВЗНОЮ ПОВЕРХНЕЮ НАНЕСЕННЯ СТРУКТУРИ НА КОВЗНУ ПОВЕРХНЮ - Лижний спорт

Предыдущая | Следующая