КОНЬКОВИЙ ХІД - Лижний спорт

Коньковый хід, що як підводить вправу до вивчення поворотів переступанням або вдосконалюванню відштовхування в ковзному кроці (наприклад, у школярів), відомий дуже давно й знайшов застосування в практиці роботи з лижного спорту.

Однак у зв'язку з появою пластикових лиж і більше ретельною підготовкою лижних трас він став застосовуватися як спосіб пересування на лижах. Значне поліпшення умов ковзання, широкі укочені траси дозволяють розвивати коньковыми ходами більше високу швидкість пересування в порівнянні з іншими ходами.

У цей час на змаганнях застосування класичних лижних ходів і вільних (коньковых) розділено. У положенні про змагання заздалегідь обмовляється, якими ходами лижники проходять дану дистанцію.

Коньковый хід уведений і в шкільну програму, однак умови уроків лижної підготовки в школі (інвентар, змащення лиж, підготовка навчальної лижні, підготовленість школярів) не дозволяють повною мірою вивчати коньковый хід.

Однак в VII класі необхідно ознайомити учнів із цим способом пересування на лижах.

У шкільній секції вивчення й удосконалювання коньковых ходів відбувається більш детально й заглиблено.

Розрізняють наступні варіанти пересування коньковыми ходами: полуконьковый одночасний хід, коньковый хід без відштовхування руками (з махами й без махів руками), одночасний двухшажный коньковый хід, одночасний одношажный коньковый хід, попеременный коньковый хід.

Дії лижника при пересуванні даними способами трохи нагадують руху ковзаняра - звідси й вульгарно назва ходу.

Відштовхуючись внутрішнім ребром однієї з лиж назад-убік (ковзний упор), лижник переносить вагу тіла на іншу ковзну лижу, і рухи повторюються з іншої ноги, відштовхування виконується з ковзної лижі. На відміну від класичних ходів зупинки лижі в циклах ходу немає. При пересуванні цим ходом активно працюють і руки, відштовхування відбувається одночасно або поперемінно в узгодженні з ритмом роботи ніг. Можливі варіанти й без відштовхування руками (з махами рук і без них).

На рівних ділянках траси поштовх руками найчастіше виконується одночасно, а на підйомах - залежно від крутості (одночасно або поперемінно). Полуконьковый хід (відштовхування багаторазово однієї з ніг, інша сковзає прямолінійно) застосовується частіше при проходженні повороту по пологій дузі (поштовх виконується зовнішньою лижею). На ілюстраціях показаний одночасний одношажный коньковый хід попеременный коньковый хід (мал. 15), одночасний двухшажный коньковый хід.

Що стосується вивчення варіантів коньковых ходів, те, незважаючи на включення цих способів пересування на лижах у програму по фізичній культурі для загальноосвітніх шкіл, вирішити завдання навчання неможливо, з огляду на невеликий обсяг годин по лижній підготовці, низька якість і відсутність спеціального лижного інвентарю й неможливість якісної підготовки лижних трас практично у всіх школах.

Автори різних альтернативних програм, з огляду на всі ці фактори, рекомендують включити коньковые ходи в лижну підготовку в школі тільки як ознайомлення.

У позакласній роботі з лижного спорту з підлітками й у ДЮСШ можна рекомендувати вивчення коньковых ходів. Але важливо пам'ятати, що заняття коньковым ходом вимагають спеціальної фізичної підготовки й зміцнення гомілковостопних і колінних суглобів.

Навчання коньковому ходу проходить на рівної, широкої, добре укоченій навчальній площадці, але сніг не повинен бути льодистим. Невеликий верхній шар снігу повинен бути розворушений, щоб лижник міг відштовхнутися ребром лижі.

Одночасний двухшажный коньковый хід

Спочатку школярі при пересуванні по лижні, прокладеної по дузі, пробують відштовхнутися внутрішнім ребром зовнішньої (стосовно дуги повороту) лижі.

Перші вправи виконуються без ціпків у ту або іншу сторону. Поступово кут відведення лижі убік збільшується. Краще, якщо перші спроби будуть виконуватися під пологий ухил або на викочуванні після спуска зі схилу середньої крутості. Головне полягає в тім, щоб попередньо набрати швидкість (зі спуска) або виконати руху в полегшених умовах (під пологий ухил). Основна увага звертається на відштовхування ребром лижі.

Потім переходять до вивчення конькового ходу в цілому, відштовхуючись по черзі правою й лівою ногою. При перших спробах кут відведення носка лижі не повинен бути великий; учні як би підтримують швидкість, набрану при "розбігу". Головне при цих перших спробах - звернути увагу на координацію рухів і відштовхування внутрішнім ребром лижі.

Спочатку навчання проходить без ціпків, що дозволяє легше освоїти координацію рухів. Більш успішно йде навчання, якщо площадка має дуже пологий ухил (тут легше підтримувати швидкість руху, навіть якщо поштовх ще не освоєний належним чином). Необхідно звернути увагу на своєчасний перенос ваги тіла на ковзну лижу. Потім кут відведення носка толчковой лижі збільшується. Після освоєння цього способу без ціпків школярі пробують пересуватися із ціпками. Спочатку з одночасними поштовхами ціпками (так школярам легше освоїти координацію рухів), а потім з попеременными відштовхуваннями. Можна варіювати завдання - пересування з одним ціпком і з махом іншою рукою й навпаки. При відштовхуванні варто звернути увагу також на невеликий нахил і розворот тулуба убік руху.

Для більше успішного оволодіння коньковым ходом перед його вивченням на снігу доцільно проимитировать всі рухи без лиж. Імітація виконується як крокова, так і прыжковая. Кроки (стрибки) виконуються вперед - убік з низкою (сланкої) траєкторією рухів. При цьому варто звернути увагу на відштовхування всією стопою (бічний - внутрішньою частиною), а не носком. Носок махової ноги обов'язково розвертається ледве вперед - убік.

На відміну від ковзанярів лижники виконують рухи в більше високій посадці (нахил тулуба значно менше). Руки також виконують імітацію відштовхування (а не розмахування в сторони).

В умовах глибокої лижні даний хід не застосуємо, він вимагає спеціальної підготовки трас. У програму шкільних зимових свят можна включати естафети й змагання на коротких відрізках за умови пересування коньковым ходом - це підвищує емоційність і викликає інтерес в учнів. Ретельно підготувати коротку трасу для таких свят школярам цілком під силу, і це можна зробити без примене1ния машин.

Коротко про лижні змащення

Заняття лижним спортом, так само як лижні прогулянки й походи, неможливо представити без лижних змащень. У цей час провідні фірми випускають така кількість різних мазей і парафинов, що людині, далекому від лижного спорту, часом не просто розібратися, що до чого. Що робити з такою кількістю змащення і як цим користуватися? Давайте розбиратися разом. Отже - для чого мажуть лижі? Що б він добре сковзали, лижники говорять - "котили" і не прослизали назад, мовою лижників - "тримали". Тому всі змащення можна розділити на дві більші групи: мазі ковзання або парафины - забезпечують найкраще ковзання, мазі тримання або просто лижні мазі - забезпечують відсутність прослизання, "тримають".

Почнемо із других. Всі мазі також можна розділити на дві більші групи. Тверді мазі на морозну погоду, звичайно від 00 і нижче й рідкі (Klister) на теплу погоду, звичайно від 00C і вище. Тверді мазі випускаються для використання при температурі повітря від +30C до -300C, рідкі від -10C до +100C, за винятком мазей, призначених для використання на крижаних трасах, які використовуються й у більше холодну погоду. Як правило, тверді мазі мають позначений діапазон дії - 5-150C, причому мазі на холодну погоду мають широкий температурний діапазон (наприклад - 7-250C), а мазі на тепло можуть мати діапазон 0...-10C, або навіть +-00C. Лижні мазі можуть випускатися із фтористими (FLUOR) добавками, з добавками молібдену (MOLIBDEN) або з добавками карбону (CARBON). Ці добавки значно поліпшують властивості мазі, але фториста мазь дорожче звичайної в 2-2,5 рази. Теж саме ставиться й до рідких мазей. На кожній банці мазі виробником вказується температура повітря, при якій ця мазь працює, а також тип снігу, що зазначений у вигляді різного виду сніжинок. Аматорові важливо звертати увагу на температуру повітря, а іншою інформацією можна зневажити. Ще одна загальна риса, що корисно знати - це колір упакування мазі. Всі виробники використовують кольори за сформованою традицією. Так, мазь у зеленому впакуванні завжди на температуру нижче -100C, синя - приблизно від -30C до -100C, фіолетова - від 00C до -20C, червона рідка - ледве вище нуля, жовта рідка - вище нуля, блакитна рідка мазь - для ледянистой лижні, срібна рідка - для брудного снігу. В останні час всі провідні виробники почали випускати універсальні змащення для аматорів. Як правило, пропонуються два банки мазі - на "плюс" і на "мінус". Звичайно, універсалізм припускає деяке усереднення якості, але для аматорів прогулянок, що не бажають витрачати час на змащення, використання подібних мазей цілком виправдано. Знати ці нехитрі правила корисно, якщо Ваш особистий набір складається із продукції різних фірм, і Ви не хочете дублювання.

Нескладно розібратися й зі змащеннями ковзання, "парафинами". Всі провідні фірми випускають кілька груп парафинов. Головна відмінність - це процентний вміст фтористих добавок. Парафины будь-якої фірми можна розділити на дві групи: без фтору (прості) і фториристые, звичайно їхній два види: легкий фтор (LF) і важкий фтор (HF). Для швидкого збільшення ковзання застосовують "прискорювачі", у большенстве випадків це 100% фторуглерод. Термін "зміст фтору", строго говорячи, не цілком коректний, але він найбільше часто вживається в лижній літературі й у лижному співтоваристві, тому ми теж будемо його використовувати. У кожну групу входять по 3-5 парафинов на весь температурний діапазон. Для аматорів інтерес представляє, як правило, тільки перша група. Четверт і п'яту використовують тільки для одержання професійного ковзання. Крім того, існують різного роду добавки для специфічних умов, наприклад для брудного снігу або для мокрого падаючого снігу, але вони аматорами не використовуються через високу ціну й вузький діапазон застосування. Як додаткова інформація скажемо, що при застосуванні парафинов із фтором ураховується не тільки температура повітря, але і його вологість, а також тип і структура снігу. У ці групи легко укладається виробнича лінійка всіх виробників. Тому Ви легко зможете визначити до якої групи ставиться парафін, що цікавить Вас фірми. Це потрібно для того, що б Ви могли зіставити ціни. У кожній групі різниця в ціні в різних виробників становить 3-5 доларів. Різниця в ціні між групами 10-15. Наприклад, парафины з низьким змістом фтору коштують 5-8 доларів, із середнім 11-13, високим близько 20 за впакування вагою, як правило, близько 60 грамів. Дорогий парафін не означає гарантоване ковзання в будь-яку погоду! Скоріше навпаки - цей парафін розрахований на дуже складні погодні умови й застосування його вкрай рідко. Добре очищені від бруду й правильно намазані лижі поїдуть і без дорогих наповнювачів.

Тепер про вибір виробника. У цей час лідерами в цій області є італійські, фінські, норвезькі фірми. Їхні назви й адреси російських представників Ви знайдете в даному збірнику. Переваги, мнимі або реальні, однієї фірми над іншою є джерелом нескінченних суперечок аматорів і професіоналів, а також досить численних фанатів кожної фірми. За межами цієї статті ми також готові ввімкнутися в цей цікавий, а іноді й корисний, суперечка. Для аматорів же скажемо, що використовуючи продукцію відомих фірм Ви завжди одержите якісний і надійний продукт, що зробить Ваше перебування на лижні набагато більше приємним і комфортним. Навряд чи для Вас буде мати значення назва бренда. Тому рекламна обіцянка однієї з фірм зробити Ваші лижі летящими цілком здійсненна, як із продукцією цієї фірми, так і інших. І ще, при покупці мазі, як втім і будь-якого товару, Вам зовсім не обов'язково бути профи в даній області. Кожна поважаюча фірма подає докладну інформацію про діапазон її застосування. А якщо не зрозумієте - звернетеся до фахівців, Вам у цьому відмовлять. По застосуванню професійних мазей дзвоните на фірму, Ви обов'язково одержите консультацію професіонала, а якщо ні, те навіщо Вам ця фірма, ідіть в іншу. Якщо ж Ви займаєтеся спортивним бізнесом, то допомогти Вам сформувати замовлення - прямий обов'язок співробітників представництва. Так що не соромтеся.

Успіхів на лижні й у бізнесі!

Стаття підготовлена А. Ашутко,

"Winter Sport".

Start - лижні мазі виробництва фінської фірми STARTEX Oy. Фірма робить повний спектр змащень ковзання й тримання, а також супутні аксесуари.

Star - італійська фірма, розроблювач і виробник лижних змащень і аксесуарів. Фірма випускає фтористі порошки й прискорювачі для професійного спорту (серія - F, F100,DISE), парафины з високим, середнім і низьким змістом фтору, парафины без фтору. Змащення тримання випускаються 2-мя серіями: тверді й рідкі. У професійній серії основний натиск робиться на розробку змащень для складних погодних умов, таких як свіжий сніг, висока вологість, мокра або брудна лижня, перехідна або плюсова температура. Основні принципи при розробці змащень для аматорів - універсальність і простота застосування. Для аматорів лижних прогулянок пропонується всього 2 банки для "плюсової" і "мінусової" температури. Star має спеціальну лінійку змащень для гірських лиж і сноуборда.

Rex - один з найстарших світових виробників змащень. Випускає порошки й прискорювачі для професійного спорту - TK-72, Nagano, TK-244, парафины з різним змістом фтору, парафины без фтору - Racing Glide, серію твердих і рідких мастил тримання. У професійних змащеннях основний натиск робиться на виробництво порошків і прискорювачів для різних типів снігу, особлива увага приділяється структурі снігу і його вологості. Для аматорів пропонується як універсальний набір з 2-х мазей (на плюс і на мінус), так і повний - складається з 13 банок мазі й 9 клістирів на будь-яку погоду. Змащення Rex поставляється в 15 країн миру в т. ч. і в Росію.

SWIX - норвезька компанія, лідер у виробництві лижних мазей і парафинов, інструментів для обробки й догляду за лижами. SWIX пропонує широкий вибір змащень для лижника будь-якою підготовкою. Cera Nova - краща у світі система гоночних мазей. SWIX Cera F-F - 100% фторорганические порошки й прискорювачі. SWIX випускає продукцію не тільки для професіоналів - лижники будь-якого рівня, а також аматори активного способу життя знайдуть для себе підходяще екіпірування.

ТОКО. ТОКО представляє закінчену, повну систему мазей для всіх видів лижного спорту. Компанія ТОКО в останні роки стала однієї із провідних компаній, що поставляють мазі для спортсменів, що беруть участь у Кубках Миру й Чемпіонатах миру. Крім того, ТОКО пропонує лижникам-аматорам широкий вибір мазей швидкого нанесення. Основна мета - проводити більше часу на лижні, а не за підготовкою лиж.

Коротко про лижні ціпки

Мир стрімко міняється навколо нас. Було б дивно, якщо другий по значимості елемент екіпірування лижника - лижні ціпки - залишився без змін. На вид і функціонально лижні ціпки залишилися такими ж: опорний стрижень, завзята ручка з темляком, опорний елемент із твердим наконечником. Але от на зміну бамбуку й металу прийшли нові матеріали. Сьогодні більшість лідируючих фірм роблять лижні ціпки на основі композитних матеріалів. Застосування углеволокна забезпечило максимальну легкість і високу твердість стрижня. Комбінація углеволкна зі скловолокном дозволила регулювати твердість стрижня. Застосування тільки скловолокна знизило собівартість, але збільшило вагу. Зміна стрижня спричинило й зміну ручки. Вона стала тонше, легше, удобней, эргономичней, застосування натуральних матеріалів (натуральної пробки) у структурі ручки зробило її більше комфортної. Природно, змінився темляк. Популярність і симпатії віддані системі "капкан". Його почали застосовувати навіть у класичних ціпках. Він міцно втримується на зап'ястя, дозволяє краще контролювати рух ціпка. Зміни динаміки руху привело до зміни опори. Тепер це сегменти типу "гусяча лапка", що мають вид сильно усіченого півкільця, міцно прикріплені до стрижня в строго заданому напрямку. Наконечник опори роблять сталевим або твердосплавним. Продовжують користуватися попитом алюмінієві ціпки, однак напрямок застосування змінилося. Вони популярні в спортсменів занимающихся зимовим орієнтуванням, у тренуються на лыжероллерах і спортивних туристів. Спортивні туристи віддають перевагу алюмінієвим ціпкам з регульованою довжиною стрижня (телескопічним). Треба відзначити розвиток нового руху в спорті - енергійна ходьба із ціпками.

Ціпки діляться на дві категорії: для класичного й для конькового ходу. Професійні ціпки (елітні в деяких фірм) застосовуються для спортивних тренувань і змагань. Ціпка для фитнеса й лижних прогулянок мають більше просту конструкцію, удобней у використанні й дешевше. Ціпка для спортивного туризму мають зручну ручку із простим темляком, міцний стрижень - простій або з регульованою довжиною, кільцеподібний сегмент із великою опорною площею.

SWIX - виробник змащень і виробник ціпків для лижників, гірськолижників, туристів, прогулянкові ціпки для фитнеса.

Ціпка SWIX Star - сама легеня композитне ратище, матеріал - 100% композитне углеволокно, запатентована коркова рукоятка SWIX, маленька гоночна лапка й загартований металевий наконечник. Ціпка Star - вибір провідних спортсменів усього миру.

EXEL. Компанія EXEL - перша, хто запропонував спортивному ринку лижні ціпки з композитних матеріалів. EXEL - одна з деяких, хто має повний виробничий цикл від виготовлення куті - і скловолокна до остаточного складання лижних ціпків. Останні розробки EXEL у гоночному сегменті втілилися в новій концепції ціпків для лижних гонок - Соnсерt С. На додаток до гоночних трубок З1 розроблені нові анатомічні гоночні ручки, пластикові й з покриттям з натуральної пробки ( З-Согк). Розроблені нові гоночні темляки. Аеродинамічний овальний дизайн і високе стосовно лапки розташування центра ваги забезпечують максимально швидкий і легкий винос лижного ціпка вперед. Вага лижного ціпка З1 усього 57 грам/метр.

MADSCHUS у сезоні 2002-03 представляє нову колекцію лижних ціпків. Колекція поповнилася новою моделлю MADSCHUS Аэро-Е. Ці лижні ціпки розроблені з урахуванням сучасних вимог до елітного лижного інвентарю. Відмінні експлуатаційні якості, нові аеродинамічні опори й дуже вигідна ціна роблять їх доступними й конкурентноспособными в арсеналі лижників-гонщиків. Триває вдосконалювання гоночних, прогулянкових і дитячих моделей.

STC (Центр спортивних Технологій) випускає повний спектр композитних лижних ціпків для спортсменів, туристів, дітей, прихильників активного відпочинку й фитнеса. Стрижні изготовливают з углеволокна (100%), скловолокна (100%) і їхніх різних комбінацій (60% углеволокно, 40% скловолокно й ін.). Легкі, міцні й тверді лижні ціпки. Сучасний привабливий дизайн, ергономічні ручки й темляки-"капкани", міцні опори із твердосплавними або сталевими наконечниками. Приваблива ціна навіть на верхні моделі.

Склопластик. Компанія випускає композитні лижні ціпки на основі скловолокна за унікальною технологією. Ці ціпки відрізняються високою твердістю й легкістю у своєму класі.

MASTERS - лідируюча компанія у виробництві телескопічних ціпків для треккинга.

Технології й новинки 2004 року:

SBS (super blocking system) - система блокування колін. Сердечник з алюмінієвого сплаву й латуні в кілька разів збільшує міцність ціпка й одночасно дозволяє регулювати довжину ціпка.

RBS (replacement basket system) - система швидкої зміни кілець дозволяє без праці й у будь-який момент поміняти кільця.

Kompressor (antishock on/off system) - відключається система, що, антишоку. У кілька разів знижує навантаження на руки при пересуванні по кам'янистій поверхні.

При виробництві треккинговых ціпків використовуються алюмінієві трубки зі спеціального алюмінієвого сплаву. Рукоятки на багатьох моделях виготовлені з натуральної пробки.

У колекції 2004 року з'явилися дві нові моделі: Scout і Creek. Всі моделі ціпків Kompressor і модель X-Light будуть тепер випускатися в нових більше яскравих квітах.

Коротко про лижні черевики

Сучасні лижні черевики - це складний технологічний продукт, що враховує такі параметри, як використання їх у складних погодних умовах, активне вплив на них механічних навантажень, анатомічні особливості будови людської ноги, вимоги гігієни й комфортності, захист від холоду й опадів.

Випускаються черевики різних призначень і модифікацій. Умовно їх можна розділити на чотири групи.

Лижні черевики спортивного напрямку. У них звичайно використовують найвищі технологічні новинки, відпрацьовують нові системи кріплення, ставлять сучасні утеплювачі. Багато синтетичних матеріалів, використовувані в черевиках, перевершують за своїми показниками натуральні матеріали, тому натуральна шкіра використовується рідко або в сполученні з іншими матеріалами. Ці черевики піддаються екстремальним навантаженням. Лижник-Гонщик високого рівня перебуває в них від 3 до 6 годин на день, при цьому активно тренуються взимку на лижах і влітку на лыжероллерах. Черевик і підошва постійно випробовують температурний, водний і сонячний вплив, механічне навантаження на злам, тертя об крайку снігу, кріплення випробовують таку ж напругу. Тут все повинне бути міцно, надійно, довговічно, зручно, комфортно. Спортивний напрямок розділяє черевики по призначенню на класичні (для класичного ходу на лижах), коньковые (для конькового ходу) і комбіновані черевики зі знімною манжетою (використовують одні черевики в класичному й коньковом ході - змагання "пурсуйт"). Купивши такі черевики, ви придбаєте дорогу високо надійне якісне взуття, одержите колосальне задоволення від катання на лижах, вони прослужать вам довго й вірно, як будь-яка професійна річ.

Лижні черевики для спортивного туризму. Це взуття працює в тяжких умовах бездоріжжя, часто перестегивается з лиж на альпіністські кішки або використовується просто для пішого підходу до наміченого шляху. Вони повинні протистояти випадковому удару каменів або гілок, що стирчать, впливу снігу, вологи й холоду, тепла й світла, тобто вони повинні бути зносостійкими й комфортними, придатними для звичайного пересування. Тут не обійтися без високих технологій і передових матеріалів. Частіше зустрічається натуральна шкіра особливого вироблення й доповнюється синтетичними матеріалами. Знайшов тут застосування й знімний манжет для захисту голеностопа. Підошва повинна бути придатної для пересувань пішки. До кріплення пред'являються особливі вимоги по фіксації черевика й упевненому керуванню лижею.

Лижні черевики для оздоровчих прогулянок. Тут представлені різні по комфорті моделі від простих до складних. Матеріали використовуються самі різні: від сложнокомпонентных до простих і випробуваних. Формула проста - чим дешевше черевик, тим простіше й дешевше матеріали, простіше технології виготовлення. Кріплення - різноманітний від простого рантового на 75 мм до автоматичних кріплень із системами SNS і NNN.

Лижні черевики для дітей. Головне завдання таких черевиків: тепло, затишок, комфорт, гігієна. Надійна підошва повинна забезпечувати безпечне пересування дитини до й після прогулянки на лижах. Черевик повинен легко кріпитися до лижі й легко зніматися. Він повинен бути гарним.

Rossignol - черевики характеризуються наявністю системи терморегулировки від верхніх професійних моделей до прогулянкових. Виробляється весь модельний ряд: професійні, прогулянкові й для спортивних, туристичних походів. Черевики використовують платформу NNN з логотипом Rossignol.

Salomon. При створенні лижного взуття наголошує на дві пріоритетні характеристики черевиків - щільність облягання ноги й комфорт, а також на передачу енергії поштовху.

Велика кількість технологічних елементів - від знаменитої пружини-энерджайзера до системи швидкої й точної шнурівки. Моделі ж для початківців розраховані на максимальний комфорт і збереження тепла й мають підошву, адаптовану для безпечної ходьби по снігу й льоду без лиж.

Колекція Salomon цікава тим, що в модельному ряді є черевики, спеціально розроблені для жінок, що враховують анатомічні особливості й теплообмін ноги кращої половини людства.

Botas. Спортивно-тренувальні черевики для широкого кола лижників - це "vision", " classik-90". Більшість моделей являють собою черевик середньої висоти й призначені під вільний і класичний хід. Верхні моделі черевиків на системній підошві SNS. Прогулянкові черевики розраховані на кріплення Nordic 75 мм. Практично всі моделі утеплені й покриті водовідштовхувальним матеріалом.

Alpina. Компанія пройшла шлях від виробництва традиційних черевиків на підошві 75 мм до новітніх высокотехнологичных черевик для спортсменів світової еліти. Моделі для класичного ходу відрізняються м'якої на вигин підошвою NNN, що дозволяє краще "почувати" відштовхування, зручною анатомічною колодкою, системою швидкої шнурівки й власником п'яти. Для черевиків конькового ходи спеціально розроблені: манжета (Active Skating Cuff) , власник п'яти (Positif Heel Retention), система Torsion і система швидкої шнурівки (Speed Lacing). У прогулянковій серії Alpina пропонує різноманітні, комфортні моделі прогулянкових лижних черевиків здатних задовольнити запити всіх, хто любить лижні прогулянки. Спеціально розроблена жіноча колодка черевика, відмінна від чоловічої. Вона має більше вузьку п'яту, врахована форма підйому, носковая частина, при цьому відмінна ізоляція. Трекинговая (туристична) взуття по-справжньому зробить приємність від прогулянок. Зимові треккинговые черевики Alpina з їхньою трикомпонентною підошвою дадуть стійкість при ходьбі й зручність, збережуть ваші ноги в теплі й сухості навіть у самих екстремальних погодних умовах.

Fischer. У професійних черевиках усе продумано до дріб'язків - надлегкий анатомічно підігнаний двухкомпонентный корпус Flex Comp 2 дає прекрасну підтримку голеностопа при коньковом ході, а в сполученні з високою п'ятою HeelWedge забезпечує ідеальне положення для поштовху. Система трьох липучок Triple Fit і ассиметричный дизайн зони шнурівки гарантують точне припасування черевика по нозі, а швидкісна шнурівка Speed Lacing дозволить швидко зафіксувати шнурки.

Кожна модель професійних лижних черевиків Fischer призначена для відповідної моделі лиж.

Черевики для аматорського катання випускаються у двох варіантах - Regular Fit призначений для широкої стопи, Narrow Fit превосходно підходить для більше вузької. У колекції як масові черевики (SL Sport, SL Comfort), так і черевики з додатковими технологіями, що забезпечують підтримку голеностопа (AVS, AS), які роблять катання ще більш комфортним і легенею (SL Vitalis, SL Control).

Крім черевиків із системою SNS у колекції є черевики 75 мм.

ISG - вітчизняний виробник спортивного інвентарю. У лижних черевиках використовується запатентована підошва c системою SNS французкой фірми SALOMON. Черевики виготовляються з якісно виробленої шкіри (хром) або морозотривких замінників. Випускаються черевики на підошві 75 мм.

KARJALA представляє на ринку спортивні лижні черевики на системній підошві NNN і підошві 75 мм. Характерна риса черевиків - це сполучення гарне виробленої шкіри (хром) і утеплювача (флис), що сприяє гарному відводу вологи, швидкому висиханню й збереженню тепла. У черевиках на підошві NNN застосована конструктивна система "черевиків у черевику" для більшого захисту від холоду й снігу.

SPINE. Ярославська фабрика спортивних товарів робить лижні черевики із синтетичної й натуральної шкіри, носок утеплений хутром. Всі моделі пройшли випробування при -30 С.

Похожие статьи




КОНЬКОВИЙ ХІД - Лижний спорт

Предыдущая | Следующая