ОДНОЧАСНИЙ БЕСШАЖНЫЙ ХІД (МЕТОДИКА НАВЧАННЯ) - Лижний спорт

Одночасний бесшажный хід застосовується при відмінному ковзанні й із твердою опорою для ціпків на рівнині, при гарному ковзанні - на пологих спусках, при поганому - на спусках середньої крутості. Крім цього, його доцільно застосовувати на розкатаних і льодистих ділянках лижні, коли спроба зробити крок може привести до втрати рівноваги, а пересування в таких умовах ковзання можливо тільки за рахунок одночасного відштовхування ціпками.

Дуже важливо під час лижних гонок вчасно перейти на цей хід (якщо є відповідні умови), тому що в порівнянні з іншими ходами швидкість пересування вище, а також у зв'язку з достатньою економічністю ходу. Швидкість пересування при даному способі підтримується тільки за рахунок одночасних поштовхів ціпками, ковзання відбувається увесь час на двох лижах, тому основне навантаження падає на м'язи рук і тулуба (м'язам нижніх кінцівок надається відносний відпочинок).

Одночасний бесшажный хід виконується в такий спосіб (мал. 10):

    1. Після закінчення поштовху руками лижник сковзає, зігнувшись на двох лижах, голова ледве піднятий. 2-3. Триває ковзання, лижник повільно випрямлюється й легенею маятникообразным рухом виносить ціпки вперед. 4. Лижник майже повністю випрямлюється, починається підготовка до відштовхування - маса тіла переміщається на носки, ноги злегка згинаються, ціпки виведені вперед перед постановкою на сніг. 5. Ціпки ставляться на сніг ледве поперед кріплень, починається поштовх руками. 6. Основне зусилля на ціпки розвивається за рахунок згинання тулуба. Кут згинання рук у ліктьових суглобах трохи зменшується. 7-8. Поштовх закінчується повним розгинанням рук. Кисті рук перебувають на рівні не вище колін, кут нахилу ціпків найбільший. 9. Після закінчення поштовху лижник по інерції сковзає, зігнувшись, на двох лижах.

Цикл рухів повторюється.

Техніка одночасного бесшажного ходу досить проста, і навчання проводиться цілісним методом. Однак перед початком пересування по лижні доцільно проимитировать рух (нахил тулуба, відштовхування руками й повільне випрямлення) без ціпків, коштуючи на місці. При поясненні варто звернути особливу увагу учнів на повільне випрямлення тулуба при прокаті, розслаблений, маятникообразный винос рук уперед і постановку ціпків на сніг під кутом біля кріплень. Це дозволяє відразу почати ефективне відштовхування. Ціпки ставляться на сніг активним рухом, майже "ударом". Дуже важливо відразу створити тверду систему передачі зусилля відштовхування на ковзні лижі (руки - тулуб - ноги - лижі).

Поштовх починається з нахилу тулуба ("навалу") на ціпки й закінчується різким випрямленням рук. У той же час ноги в колінах злегка зігнуті й жорстко "закріплені" - згинання або розгинання ніг приводить до зменшення сили відштовхування. Навчання цьому ходу зручно проводити на рівному пологому схилі з довгим прямим викочуванням. Набравши швидкість на спуску, школярі продовжують рух по рівнині, намагаючись як можна довше підтримати її за рахунок одночасних поштовхів ціпками. Спроба приводить до зниження швидкості, а це неприпустимо, тому що потрібно більше сил при наступному поштовху. Таким чином, кожне відштовхування важливо починати, не чекаючи зменшення швидкості.

Навчання цьому ходу в поганих умовах ковзання проводити недоцільно. сили, Що Вчаться у зв'язку з недостатнім рівнем розвитку, м'язів плечового пояса не в змозі виконати в таких умовах повноцінний поштовх. У цьому випадку вся їхня увага буде зосереджено на силі відштовхування, а не на правильній техніці руху, що утрудняє навчання. Єдиний правильний вихід - проводити навчання під ухил на добре підготовленій лижні із твердою опорою на ціпки. Величина ухилу залежить від умов ковзання й віку учнів.

Похожие статьи




ОДНОЧАСНИЙ БЕСШАЖНЫЙ ХІД (МЕТОДИКА НАВЧАННЯ) - Лижний спорт

Предыдущая | Следующая