ЛИЖІ ІЗ СИНТЕТИЧНОЮ КОВЗНОЮ ПОВЕРХНЕЮ НАНЕСЕННЯ ГРУНТОВОЇ МАЗІ - Лижний спорт

Грунтова мазь звичайно необхідна для тривалих походів на лижах або лижних марафонах, у тому випадку, якщо сніг має високі абразивні властивості. Грунтову мазь наносять тільки на колодку класичних лиж.

Грунтову мазь наносять після проведення підготовки ковзної поверхні. Існує чотири види грунтових мазей:

Грунтові мазі (у баночках) під мазі для тримання (у баночках).

Грунтові мазі у вигляді аерозолів під мазі для тримання (у баночках).

Мазі для тримання, що відповідають погодним умовам поточного дня (у баночках), використовувані як грунтові.

Рідкі грунтові мазі.

A. Грунтові мазі (у баночках), наносимые під мазі для тримання (у баночках):

Нанести мазь прямо на розігріту електричну праску для змащення лиж (фото 5) і обережно розподілити гарячу мазь по колодці;

Рівномірно розгладити гарячою праскою так, щоб ковзна поверхня була покрита тонким і рівним шаром мазі (фото 6);

Видалити надлишки мазі, що утворяться в жолобку й на ребрах лижі за допомогою пластикового шкребка й синтетичної ганчірочки;

Розрівняти мазь і пополірувати ковзну поверхню синтетичною пробкою, із силою притискаючи її до оброблюваної поверхні;

Дати лижам охолонути на вулиці протягом 10-15 мінут.

Зауваження

Грунтову мазь можна наносити безпосередньо на колодку лижі, після чого розрівняти її гарячою праскою й дати охолонути; надлишки мазі зіскребти й пополірувати поверхню за допомогою синтетичної пробки.

Грунтову мазь можна зберігати в холодильнику; це полегшить її нанесення на ковзну поверхню.

Деякі лижники воліють використовувати рідкі мазі(клистеры) як грунтові мазі під мазі для тримання (у баночках).

На грунтову мазь можна нанести два дуже тонких шари мазі для тримання. Це дозволить уникнути змішування основної мазі для тримання із грунтовий і буде сприяти більше тривалому збереженню на ковзній поверхні грунтової мазі. У цьому випадку перший шар мазі "зелена спеціальна" ("vert special") варто небагато розігріти й розгладити, а другий шар тільки розгладити й пополірувати пробкою.

B. Грунтові мазі у вигляді аерозолів, наносимые під мазі для тримання (у баночках)

Замість грунтової мазі (у баночці) можна використовувати грунтову мазь у вигляді аерозолю.

Розпорошити аерозоль, розподілити мазь пальцями по ковзній поверхні й прогріти праскою для її усмоктування в поверхню. Пополірувати за допомогою синтетичної пробки, дати просохнути протягом 5 мінут і пополірувати ще раз.

Зауваження

Аерозольні грунтові мазі часто використовуються для лиж із синтетичними ковзними поверхнями. Вони дозволяють швидко нанести на лижу тонкий шар мазі.

C. Мазі для тримання, що відповідають погодним умовам поточного дня (у баночках), використовувані як грунтові

Деякі лижники не використовують спеціальних грунтових мазей, а наносять на ковзну поверхню тільки мазь для тримання, що відповідає погодним умовам поточного дня.

Нанести шар мазі для тримання, що відповідає погодним умовам поточного дня на ковзну поверхню лижі, розподілити її й пропрасувати гарячою праскою для кращого усмоктування першого шару; пополірувати синтетичною пробкою й дати охолонути. Після остигання нанести й пополірувати наступні шари мазі для тримання.

D. Рідкі грунтові мазі

Для рідких мазей (клистеров), використовуваних для погодних умов поточного дня, можна як грунт використовувати кли-стер голубой або зелений або клистер "Chola" виробництва фірми Rode.

Нанести голубой або зелений клистер на оброблювану поверхню й дати лижам охолонути на вулиці протягом мінімум 10-15 мінут, потім нанести клистер, що відповідає погодним умовам поточного дня.

Зауваження

Можна наносити два шари клистера, що відповідає погодним умовам поточного дня, при цьому перший шар буде відігравати роль грунтової мазі. Розподілити перший шар по ковзній поверхні й розгладити гарячою праскою. Перед нанесенням другого шару дати лижі охолонути.

При використанні клистера, що відповідає погодним умовам поточного дня, замість рідкої грунтової мазі можна використовувати й грунтову мазь у баночці.

Похожие статьи




ЛИЖІ ІЗ СИНТЕТИЧНОЮ КОВЗНОЮ ПОВЕРХНЕЮ НАНЕСЕННЯ ГРУНТОВОЇ МАЗІ - Лижний спорт

Предыдущая | Следующая