МЕТОДИКА НАВЧАННЯ ТЕХНІЦІ БІГУ НА КОРОТКІ ДИСТАНЦІЇ, Навчання техніці бігу на короткі дистанції - Аналіз техніки та методики навчання бігу на 100 м

Навчання техніці бігу на короткі дистанції

Навчати техніці бігу на спринтерські дистанції доцільно після декількох занять по бігу на середні дистанції.

Нижче вказані власне задачі і засоби для їх вирішення, а також дані методичні вказівки [12; 14].

Задача 1. Ознайомитися з особливостями бігу кожного атлета, який намагається, визначити основні індивідуальні недоліки і шляхи їх виправлення.

Засоби: Повторний біг на 60-80 м (3-5 разів).

Методичні вказівки: Кількість повторних пробіжок може бути різною. Вона залежить від того, як швидко атлет пробіжить дистанцію у відповідній йому манері.

Задача 2. Навчити техніці бігу по прямій дистанції.

Засоби: 1. Біг з прискоренням на 50-80 м в ѕ інтенсивності.2. Біг з швидким початком, і бігом по інерції (60-80 м).3. Біг з високим підніманням стегна і загрібаючою постановою ноги на доріжку (30-40 м).4. Біг з відведенням стегна назад і закиданням гомілки (40-50 м).5. Біг стрибковими кроками (30-60 м) 6. Рухи руками.7. Виконати вправи 2-5 з більшою частотою і перейти на звичайний біг.

Методичні вказівки: Перелік вправ і їх дозування підбирається для кожного спортсмена з урахуванням його недоліків в техніці бігу. Всі бігові вправи спочатку виконуються окремо. По мірі освоєння техніки бігу вправи виконуються групою. При бігу з прискоренням потрібно збільшувати швидкість, але так, щоб рухи бігуна були вільними. Підвищення швидкості слід зупинити, як тільки з'явиться надлишкова напруга, скованість.

При досягненні максимальної швидкості не можна закінчувати біг різко, потрібно кожний раз намагатися бігти далі, не докладаючи максимальних зусиль (вільний біг). Біг з прискоренням - основна вправа для вивчення технік спринтерського бігу.

Всі бігові вправи необхідно виконувати вільно, без лишніх зусиль. Кількість повторів рекомендованих вправ встановлюється в залежності від фізичної підготовки бігуна (3-7 разів).

Задача 3. навчити техніці високого старту і стартовому прискоренню.

Засоби: 1. Виконання команди "На старт! ".

2. Виконання команди "Увага! " 2. Початок бігу без сигналу, самостійно (5-6 разів).4. Початок бігу без сигналу при великому нахилі тулуба вперед (до 20 м, 6-8 разів).5. Почато бігу по сигналу і стартове прискорення (2030 м) при великому нахилі тулуба і енергійному винесенню стегна вперед (6-8 раз).

Методичні вказівки: Слідкувати, щоб підопічні на старті виносили вперед плече протилежно виставленій вперед нозі. По мірі засвоєння старту необхідно збільшувати нахил тулуба, довести його до горизонтального і намагатися зберегти нахил можливо довше.

До виконання старту по сигналу переходити тільки після елементарного засвоєння техніки.

Задача 4. Навчити низькому старту і стартовому розбігу.

Засоби.1. Виконання команди "На старт! " 2. Виконаня команди "Увага! " 3. Початок бігу без сигналу, самостійно (до 20 м, 8-12 разів).4. Почато бігу по сигналу (по пострілу).5. Почато бігу по сигналу, який слідує через різні проміжки після команди "Увага! ".

Методичні вказівки: Якщо бігун з перших, кроків після старту, передчасно випрямляється, тоді доцільно збільшити відстань від колодок до стартової лінії або встановити на страті похилу рейку, обмежуючи можливість підйому. Хорошою вправою для виправлення передчасного виправлення бігуна зі старту, являється початок бігу із високого стартового положення з опорою руки і горизонтальним положенням тулуба [12; 14].

Навчаючи низькому старту, необхідно на перших заняттях вказувати підопічним, щоб вони не починали біг до сигналу (фальстарт). Рекомендується подавати тільки один заключний сигнал. При цьому бігуни приймають без команди позу, яку займають по сигналу "Увага! " Низький старт по пострілу використовується на заняттях після оволодіння правильними рухами. Кількість повторень може коливатися від 3 до 15.

Задача 6. Навчити переходу від стартового розбігу до бігу по дистанції.

Засоби: 1. Біг по інерції після пробігу невеликого відрізку з абсолютною швидкістю (5-10 раз). Збільшення швидкості після вільного бігу по інерції, поступово зменшуючи відрізок бігу до 2-3 кроків (5-10 разів).3. Перехід до вільного бігу по інерції після розбігу з низького старту (5-10 разів).4. Збільшення швидкості після вільного бігу по інерції, виконаного після розбігу з низького старту (6-12 разів), поступово зменшуючи відрізок вільного бігу до 2-3 кроків.5. Перемінний біг - біг з 3-6 переходами від максимальних зусиль до вільного бігу по інерції.

Методичні вказівки: Спочатку потрібно навчити вільному бігу по інерції по прямій дистанції на відрізках 60-100 м. Звертається особлива увага на вивчення навиків переходити від бігу з максимальною швидкістю до вільного бігу, не втрачаючи швидкості [12; 14].

Задачі 6. Навчити фінішному ривку на стрічку.

Засоби: 1. Нахил вперед з відведенням рук назад при ходьбі (2-6 разів).2. Нахил вперед на стрічку з відведенням рук назад при повільному і швидкому бігові (6-10 разів).3. Нахил вперед на стрічку з поворотом плечей на повільному і швидкому бігові, індивідуально і групою (8-12 разів).

Методичні вказівки: Навчаючи фінішуванню з ривком на стрічку, потрібно виховувати вміння проявляти вольові зусилля, необхідні для підтримки досягнутої максимальної швидкості до кінця дистанції. Важливо також привчити бігунів закінчувати біг не на лінії, а після неї. Для успішного навчання, потрібно проводити вправи парами, підбираючи бігунів, рівних по силах, або застосовуючи фори.

Задача 7. Подальше вдосконалення техніки бігу в цілому.

Засоби: 1. Всі вправи, які використовуються для навчання, і інші спеціальні вправи.2. Про біг на цілу дистанцію.3. Участь в змаганнях.

Методичні вказівки: Техніка спринту краще всього удосконалюється при бігові в рівномірному темпі з неповною інтенсивністю, з прискоренням, в якому швидкість доводиться до максимальної, при виходах зі старту з різною інтенсивністю. Бажання бігти з максимальною швидкістю, при не засвоєній техніці і не достатній підготовленості, майже завжди призводить до надлишкових навантажень. Щоб уникнути цього, на перших порах слід використовувати біг в Ѕ і ѕ інтенсивності, так як при легкому, вільному, ненапруженому бігу, спортсмену легше контролювати свої рухи.

З кожним наступним зайняттям швидкість бігу повинна збільшуватись. Але як тільки спринтер відчує, що з'являється напруженість у м'язах і скутість рухів, швидкість потрібно знизити. В результаті вдосконалення навиків - поява надлишкового напруження буде відчуватися. Через це спринтер буде досягати все більшої швидкості бігу, виконуючи рухи легко і вільно.

Потрібно постійно слідкувати за технікою низького старту. Особливу увагу необхідно звертати зменшенню часу реакції на стартовий сигнал, не допускаючи при цьому передчасного початку бігу.

При описі навчання техніці бігу на 100 м вказано кількість повторень вправ для одного уроку, в який включається одна вправа. При включенні більшої кількості вправ дозування слід зменшити.

Похожие статьи




МЕТОДИКА НАВЧАННЯ ТЕХНІЦІ БІГУ НА КОРОТКІ ДИСТАНЦІЇ, Навчання техніці бігу на короткі дистанції - Аналіз техніки та методики навчання бігу на 100 м

Предыдущая | Следующая