Поняття, склад і юридична природа рекреаційних зон - Рекреаційні, курортні та лікувально-оздоровчі зони України

Правовий режим використання та охорони рекреаційних зон сприяє реалізації права громадян на безпечне навколишнє середо вище. Використання та охорона рекреаційних зон має на меті за безпечити права громадян на дозвілля та відпочинок, на збережен ня та поліпшення їх здоров'я, на задоволення їх духовних і куль турних потреб.

Рекреаційні зони можна розглядати з точки зору біологічного, соціального, гуманітарного, економічного, екологічного та юри дичного значення.

Рекреаційні зони -- це ділянки суші та водного простору, при значені для організованого масового відпочинку населення та туризму, для відновлення життєвих сил і працездатності люди ни, забезпечення екологічної безпеки (Закон України від 25 червня 1991 р. "Про охорону навколишнього природного середовища"). При цьому законодавець не пов'язує поняття ре креаційних зон з безпосереднім використанням тих чи інших те риторій в рекреаційних цілях, а передбачає можливість такого використання.

Поняття рекреаційних зон можна визначити, характеризуючи їхній склад. Рекреаційні зони включають:

    А) ділянки, зайняті територіями будинків відпочинку, пансіонатів, кемпінгів, туристських баз, стаціонарних і наметових туристсько-оздоровчих загонів, будинків рибалок і мисливців, ди тячих туристських станцій, навчально-туристських стежин, марко ваних трас, дитячих і спортивних загонів, розташованих за межами земель оздоровчого призначення; Б) ділянки парків, приміських зелених зон навколо міст та інших населених пунктів; В) ділянки ботанічних, дендрологічних, зоологічних садів; Г) місцевості, що використовуються для туристичних походів, подорожування, спорту та відпочинку, огляду мальовничих краєвидів та історичних пам'яток, для фенологічних спостережень тощо.

Зазначений перелік не є вичерпним, бо до складу рекреаційних зон можуть входити й інші території, призначені для відпочинку населення.

Юридичними ознаками рекреаційних зон є:

    -- можливість використання для організації масового відпочин ку населення сукупності природних, природно-соціальних умов і процесів та природно-антропогенних комплексів; -- підтвердження в установленому порядку якості ділянок суші та водного простору, що сприяє відновленню психологічних, психічних, фізіологічних, генетичних і духовних потреб людини; -- оголошення в установленому порядку меж, розмірів ділянок суші та водного простору рекреаційними зонами; -- визначення порядку використання таких зон для масового довгострокового та короткострокового відпочинку населення, їхньої охорони, обліку, моніторингу.

Наявність зазначених ознак є достатньою для визнання відповідних територій рекреаційними зонами.

Похожие статьи




Поняття, склад і юридична природа рекреаційних зон - Рекреаційні, курортні та лікувально-оздоровчі зони України

Предыдущая | Следующая