Основні питання організації спортивних змагань - Організація та проведення змагань з легкої атлетики

Функції викладачів фізичної культури і спорту, організаторів змагань, спортивних суддів та спортивних лікарів, пов'язані з організацією та проведенням спортивних змагань, різняться в залежності від характеру діяльності цих людей.

Однією з найважливіших функцій викладачів фізкультури і спорту є підготовка займаються до участі у спортивних змаганнях. Перш ніж допускати учасників до офіційних змагань, слід не тільки навчити їх спортивній техніці і тактиці, певному колу знань і розвинути необхідні рухові якості, а й навчити їх змагатися. Для цього їм необхідно брати участь у прикидках, контрольних та навчальних змаганнях. Правила в них можуть бути спрощені або змінені самим викладачем. Наприклад, зменшується кількість спроб або розміри майданчика, довжина дистанції, визначається переможець за якістю виконання спортивних вправ і т. д.

До заходів організаційно-методичного характеру, пов'язаних з проведенням спортивних змагань, перш за все відноситься складання календарного плану змагань по даному виду спорту. У ньому вказується назва змагань, терміни і місце їх проведення та відповідальні за їх організацію особи. Календар спортивних змагань по кожному виду спорту складається для хлопчиків і дівчаток (якщо останні в них беруть участь) і для кожної вікової групи окремо.

Важливою умовою при складанні календарного плану є традиційність намічених заходів із термінів, програмами, які беруть участь особам. Це підвищує інтерес до них дітей, полегшує організацію навчально-тренувального процесу, робить змагання більш популярним у глядачів. Спортивні змагання є стимулом для систематичних тренувань і сприяють зростанню спортивних результатів, якщо вони проводяться регулярно. Доцільність участі в певній кількості змагань залежить від спортивної підготовки учнів.

Таким чином, календар спортивних змагань треба складати так, щоб намічені змагання були різноманітними за масштабом, складом учасників і умов проведення, традиційними за термінами, складом, місцем проведення.

Інша важлива міра організаційно-методичного характеру - це складання положення про змагання. У ньому вказується:

Назва змагань.

Терміни.

Місце проведення.

Завдання даного змагання.

Програма та порядок проведення по днях.

Склад учасників.

Система заліку (визначення переможців)

Форма нагородження.

Якщо змагання носять командний чи особисто-командний характер, в положенні вказується система визначення переможців у командному заліку. У кожному окремому випадку вона може бути різною. Наприклад, у лижних гонках командна першість визначається за сумою часу, або сумою місць, або сумі очок, отриманих так званими заліковими учасниками.

Для участі у змаганнях необхідно у встановлені терміни подати заявку в попередній формі, а потім у остаточною. Перша заявка містить бажання цієї команди брати участь у змаганнях. У другій заявці наводяться дані про склад учасників і деякі інші відомості. У деяких видах спорту на початку або в ході змагань з дозволу головного судді можуть бути зроблені перезаявка, тобто замість одного учасника може бути виставлений інший і т. п. На підставі поданих заявок складаються протоколи змагань.

Для проведення змагань необхідно подбати про приведення місць, обладнання та інвентарю у повну відповідність до встановлених правил, їх високій якості і необхідній кількості.

Якщо в програму включено кілька різновидів одного виду спорту, необхідно заздалегідь скласти графік змагань, тобто визначити послідовність та час проведення кожного з них. Знаючи середню тривалість виконання вправи, кількість спроб і кількість учасників, можна визначити загальну тривалість змагань і на основі цього скласти графік проведення.

Для обслуговування спортивних змагань відповідно до їх виду і масштабом, організатор призначає лікаря та інший медичний персонал.

Найважливішим документом, що регулює проведення змагань і впливає на їх результати, є правила змагань з даного виду спорту. У них регламентуються дії суддів і учасників, передбачаються умови виявлення переможців і, крім того, визначаються норми поведінки спортсмена, міститься перелік заборонених дій, що тягнуть за собою покарання, що ущемляє інтереси команди.

Таким чином, на спортсмена, що порушив правила, діє не тільки рішення судді по відношенню до нього особисто, але і свідомість, що команда відчуває шкоду із-за його неправильних вчинків.

Головним організатором і керівником спортивних змагань, відповідальним за їх проведення і, певною мірою, за досягнуті результати, є спортивний суддя, який призначається з числа викладачів фізичної культури однієї або кількох організації.

Суддя відповідальність і за здоров'я учасників змагань.

У всіх випадках, коли може бути завдано шкоди здоров'ю учасників (поганий стан місць занять, несправність обладнання, невідповідність одягу та взуття тощо), він зобов'язаний усунути недоліки, а при неможливості зробити це - скасувати змагання або перенести його на інший термін або в інше місце.

Спортивний суддя повинен бути перш за все бездоганним знавцем правил змагань з цього виду спорту, чесним, об'єктивним, неупередженим, рішучим, ввічливим, спокійною людиною, який і поза змаганнями користується авторитетом і повагою.

Похожие статьи




Основні питання організації спортивних змагань - Організація та проведення змагань з легкої атлетики

Предыдущая | Следующая