Лижний туризму в Україні - Положення і зміст роботи комісії з видів туризму

Передумови розвитку

Лижний туризм в Україні має вже більш ніж сторічну історію. Саме в ті часи сягають перші лижні подорожі по Карпатах. Організайно він зміг сформуватися у 50-ті роки ХХ століття - коли з'явилися перші осередки (секції) лижного туризму в містах України. Найбільшого свого розвитку і масовості в Україні лижний туризм досягнув на початку 90-х років ХХ століття, коли у спортивні лижні походи щорічно ходило кілька тисяч чоловік, а комісії з лижного туризму існували практично при всіх обласних федераціях туризму. У порівнянні з радянським періодом свого розвитку лижний туризм в Україні на сучасному етапі знаходиться у стані занепаду. Якщо за радянських часів кількість туристів-лижників в Україні можна було оцінити кількома тисячами і культивувався він у 15-17 регіонах нашої країни, то зараз ним займаються 100-200 чоловік і представництво регіонів становить 8-10 територій, що є надзвичайно низьким показником і говорить про кризу в цьому виді туризму.

Аналіз існуючих проблем розвитку

Спортивний туризм на сучасному етапі розвивається у двох напрямках: маршрутний туризм (проходження маршрутів туристсько-спортивних походів) та змагальний туризм (підготовка та участь в змаганнях із техніки спортивного туризму). В історії розвитку спортивного туризму в Україні ці два напрямки завжди були нероздільні. Але якщо походи були основною формою туристсько-спортивної діяльності і давно запроваджені у спортивну класифікацію (уперше у 1949 році), то туристські змагання і зльоти носили характер допоміжний, другорядний. Нерідко вони використовувалися для перевірки готовності туристських груп для виходу на категорійні маршрути.

В маршрутному туризмі до середини 90-х років основна кількість лижних категорійних походів здійснювалася за межами України. Основні райони таких походів - Кольський п-ів, Приполярний та Полярний Урал, Саяни, Хамар-Дабан та інші. Зараз за інформацією ЦМКК максимальні повноваження з лижного туризму (5 к. с.) мають лише Одеська ОМКК, Запорізька ОМКК та МКК м. Києва. Такі ж повноваження має Харківська ОМКК, однак Харківська федерація спортивного туризму не увійшла до складу ФСТУ (справедливим є твердження, що Харків був і зараз залишився визнаним центром лижного туризму в Україні - щорічно тут випускається кілька лижних "п'ятірок"). Ще 6 ОМКК мають повноваження від 2 к. с. до 4 к. с. Інші МКК мають у повноваженнях "одинички" (6), або ж зовсім їх не мають. І ситуація тут мабуть покращуватися у найближчі роки не буде.

Поступово ми втрачаємо висококваліфіковані кадри керівників складних лижних походів. І хоча собівартість походів у найближчі до нас "п'ятірочні" райони - Кольський п-ів та Приполярний Урал - коливається в межах 150-200 у. о., кількість груп, що подорожують цими районами, є незначною.

Певною проблемою вбачається дефіцит спеціального туристського спорядження для лижних походів. Адже лижі "Бескід" вже багато років не випускають, намети "Зима", титанові пічки стали дефіцитними. Сучасне спорядження туриста-лижника (лижі "Скі-тур", термобілизна, каркасні намети, газові примуси, пухове та альпіністське спорядження тощо) коштує не одну сотню доларів.

Важливо створити ланцюг змагань від дитячого спорту до спорту майстрів. Тому необхідно проводити дитячо-юнацьку першість України, першість України серед студентів і відповідну дорослу першість України. Відсутність у цьому ланцюгу якоїсь ланки призведе до втрати потенційних туристів-спортсменів у нашому виді спорту. На жаль різна відомча приналежність цих змагань робить цю справу складною.

Ще однією проблемою, яка відрізняє організацію змагань з техніки лижного туризму від змагань з інших видів туризму, це та, що туристам-лижникам необхідне розміщення в стаціонарних умовах. При тій ситуації, коли всім видам туризму виділяють однакову суму на проведення чемпіонатів України (а зараз вона становить аж 2 тис. грн.), то якісне проведення лижного чемпіонату є великою проблемою. В Карпатах розміщення навіть в приватному секторі вже досягає 50 грн. з особи за добу, тому розміщення команди у 8-10 спортсменів протягом 4-5 днів чемпіонату є серйозною сумою, а якщо додати сюди необхідність проведення тренувальних зборів, то це вже значні витрати на команду.

Проблемою підтримання туристами-лижниками спортивної форми є той факт, що сніговий сезон в більшості регіонів України і навіть в Карпатах триває 2-3 місяці. Так туристи-пішохідники вже започаткували проведення особисто-командної першості України взимку в закритих приміщеннях. Тому лижникам необхідно удосконалювати свою технічну майстерність протягом нелижного сезону в інших видах туризму - гірському, пішохідному тощо.

Нажаль, наш вид спорту не є олімпійським, як, наприклад, близькі нам лижний та гірськолижний спорт, що в умовах нашої країни обмежує державну підтримку і відповідне фінансування. Це пояснюється багатьма факторами, які, в першу чергу, не відповідають вимогам, що висуваються до олімпійських видів спорту:

    - видовищність - наприклад, змагання на дистанції "Лижний маршрут" відбуваються переважно у закритій місцевості; - короткотривалість - наприклад, лижний маршрут на двох останніх чемпіонатах України тривав два дні; - складність телетрансляцій; - неможливість отримання економічної вигоди від змагань; - технічна складність, надмірна для сприймання глядачами складність правил змагань, наприклад, Правила туристських змагань невиправдано ускладнені не тільки для глядачів, а й для самих учасників, мають неоднозначність трактувань, багато умовностей тощо.

Мета Програми розвитку лижного туризму в Україні - проаналізувати існуючі проблеми, виокремити з них найголовніші, відкрити перспективу для розвитку лижного туризму.

Порівняльний аналіз можливих варіантів розвитку лижного туризму та обгрунтування оптимального варіанту

На сьогоднішній день запропонована концепція є поки що єдиною. Тому вона є відкритою для обговорення. Головна її мета - відкрити перспективу для розвитку лижного туризму. Автор буде вдячний за внесені пропозиції.

Пріоритетні завдання з розвитку лижного туризму та етапи виконання

Для розвитку маршрутного лижного туризму пропонується:

    - відновити практику проведення початкової та середньої туристської підготовки із заліковими походами І-ІІ категорії складності в Карпатському регіоні. Конкретно пропонується у найближчі роки здійснювати це на базі Глибоцького районного центру дитячо-юнацького туризму та екскурсій Чернівецької області (директор - Дудка А. П., член лижної комісії ФСТУ). Центр має досвід організації подібних заходів з дітьми, розроблені цікаві маршрути різних категорій складності, є досвідчені керівники походів - знавці Карпат. Такі заходи слід проводити на комерційній основі. Інформація про такі заходи повинна доходити до всіх осередків ФСТУ завчасно; - продовжити, але вже на більш високому організаційному рівні проведення походів ІV-V к. с. в лижних регіонах Росії (Кольський п-ів, Приполярний та Полярний Урал, Алтай, Саяни та ін.) з використанням кадрового потенціалу визнаних центрів лижного туризму (Одеси, Києва, Харкова та ін.). Надавати через джерела ФСТУ своєчасну інформацію про такі заходи; - провести у найближчий час (орієнтовно - у лютому 2008 року) із залученням найкваліфікованих туристів-лижників України похід-експедицію V к. с. по Українських Карпатах з проходженням найвищих хребтів - Чорногори, Свидовця, Мармароського, Горган тощо; - запровадити практику проведення складних лижних туристських експедицій ("Спорт найвищих досягнень") у визнаних лижних регіонах світу - Шпіцбергені, островах Арктики, Гренландії, Алясці, Канадському архіпелазі, Антарктиді та інших; - запровадити практику обміну досвідом щодо новинок у спорядженні туристів-лижників через WEB-сторінку ФСТУ, проведення окремих семінарів-практикумів, залучення фірм-виробників туристського спорядження у якості спонсорів.

Для розвитку змагального лижного туризму пропонується:

    - розпочати роботу над новою редакцією Правил туристських змагань з техніки лижного туризму, створивши творчу групу, і закінчити цю роботу до початку 2008 року, щоб вже на черговому Чемпіонаті України провести апробацію нових Правила, нових дистанцій; - приділити особливу увагу календарю змагань з техніки лижного туризму (розширення кількості змагань - вже в календар 2006 року внесені крім Чемпіонату змагання юнацькі та Кубку України), при обов'язковій умові їх проведення без зривів; - для проведення змагань будь-якого рівні напрацювати технічні вимоги до спорядження, створити в перспективі при лижній комісії технічну комісію, яка б формувала ці вимоги; - створити або за підсумками минулого Чемпіонату України, або наступного чемпіонату збірну команду України з усіма необхідними для збірної атрибутами - головним тренером, спортивними зборами, формою, символікою тощо. Вже зараз пропоную головним тренером призначити Толстіхіна Л. М., який має для цього безцінний досвід; - для майбутньої збірної обов'язково планувати участь в міжнародних змаганнях - чемпіонатах Росії, Білорусі, лижних змаганнях "Європа-Азія" тощо. Обов'язково повинна бути більш висока мета ніж перемога у внутрішньому чемпіонаті. Цю практику необхідно запровадити вже з сезону 2008 року; - ініціювати разом федераціями інших країн (Росії, Білорусі та ін.) проведення у майбутньому чемпіонатів Європи, світу і вже зараз поставити в Програму діяльності ФСТУ мету - включення до програми зимових Олімпійських ігор змагань з техніки лижного туризму.

Очікувані результати. На базі розробленої концепції буде розроблена Програма практичної діяльності комісії лижного туризму ФСТУ з розвитку важливого виду спортивного туризму - лижного туризму - з визначенням очікуваних результатів.

Похожие статьи




Лижний туризму в Україні - Положення і зміст роботи комісії з видів туризму

Предыдущая | Следующая