Подача та особливості вживання алкогольних напоїв - Інноваційні форми надання специфічних професійних послуг в ресторанному господарстві

Горілку зазвичай подають до столу охолодженою. На відміну від шампанського, її п'ють залпом. На видиху залийте горілку одним рухом в горло, на вдиху - ковтніть напій. Потім горілку потрібно обов'язково закусити. Закуска повинна бути жирною і щедрою, проте переїдати теж не варто. Горілку добре закушувати солоними огірками, квашеною капустою, смаженим м'ясом. Запивати горілку не радять, особливо газованими напоями: вуглекислий газ швидше розносить алкоголь по крові. Не можна пити горілку упереміш з іншими алкогольними напоями, особливо небажано вживати після неї менш міцний алкоголь (вино, шампанське тощо). Коньяк треба пити підігрітим, але підігрітим не на вогні, а в долонях. Температура коньяку має бути трохи вище кімнатної.

Прийнято вважати, що коньяк треба закушувати лимоном. Це невірно. Коньяк взагалі не треба закусувати. Тоді звідки ж така пристрасть до лимону, запитаєте ви? Це заслуга Миколи II, останнього царя російського престолу. Любив цар-батюшка коньячок з лимончиком. Від нього і пішла ця традиція. Хоча, у французів своє правило вживання рідної напою - правило потрійного С - Coffe, Cognac, Cigare (кава, коньяк, сигара). Правда, підозрюю, що і це правило порушується навіть самими творцями коньяку. Віскі п'ють приблизно так само, як коньяк. Спочатку потрібно вдихнути аромат напою і відчути всю гаму запаху. Потім пригубити віскі і трохи потримайте напій у роті, щоб відчути його багатий смак і посмакувати напій. Потім можна зробити перший ковток. Після цього віскі можна і потрібно розбавити водою - так аромат і смак напою розкриються набагато повніше. Популярний американський спосіб вживання віскі - віскі з льодом - в корені неправильний. Лід пов'язує леткі компоненти напою, не даючи аромату віскі розкритися. Справжні шотландці п'ють віскі теплим, гріючи його в руках. До речі, суміш віскі з гарячим чаєм або водою - відмінний спосіб боротьби із застудою! Текілу мексиканці зазвичай п'ють чисту з маленьких чарок з масивним денцем, не змішуючи напій ні з чим.

Деякі дегустатори воліють келихи із завуженим верхом. Але найвідоміший спосіб вживання текіли - з сіллю та лаймом. Для цього потрібно насипати сіль на тильну сторону долоні, злизнути сіль, перекинути чарку з текілою і закусити четвертинкою лайма. Лимон можна використовувати тільки в тому випадку, якщо лайма немає. Як правильно пити абсент: Російський спосіб Спочатку готується цукровий сироп, для цього цукор треба розчинити у воді. Потім цукровий сироп вливають в абсент в потрібній пропорції. Можна також пити абсент з випарюванням алкогольної пари: спочатку ви вдихаєте пари через трубочку для коктейлю, а потім допиває теплий абсент.

Деякі п'ють нерозбавлений абсент маленькими порціями (біля 30 г), але справжні цінителі напою цей спосіб не рекомендують. Чеський спосіб Береться спеціальна ложечка з отворами або візерунками (див. малюнок), через неї великими краплями пропускається одна частина абсенту. Потім цукор підпалюють, а карамель капають у абсент. Отримана суміш розбавляється трьома частинами води. Отримана рідина може загорітися, так що будьте обережні! Якщо абсент загорівся, відразу ж додайте воду - напій втратить міцність і потухне. Можна також розжарити спеціальну ложечку, покласти на неї кубик цукру і лити на нього абсент - тоді абсент вийде підігрітим. Французький спосіб Одна частина абсенту наливається в келих, збоку від нього ставиться спеціальна ложечка. На неї кладеться кубик цукру, і через нього наливаються в келих три частини води. Цукор розчиняється у воді, відповідно, вода буде солодкою і допоможе зменшити гіркоту абсенту. Кажуть, що так пили абсент французькі феміністки - тільки без цукру. Замість води можна змішати абсент з товченим льодом (пропорції ті ж, 1:3)

Похожие статьи




Подача та особливості вживання алкогольних напоїв - Інноваційні форми надання специфічних професійних послуг в ресторанному господарстві

Предыдущая | Следующая