Дослідження процесу організації надання послуг споживачам у готелі "Юність", Організаційна структура управління готелем "Юність" - Сучасна організація служб бронювання на прикладі готелю "Юність"

Організаційна структура управління готелем "Юність"

Значення організаційної структури

Процес управління і виконання робіт в індустрії гостинності відбувається в рамках організаційної структури готелю, ресторану та іншого підприємства сфери гостинності.

Організаційна структура - це модель взаємин між посадами в компанії індустрії гостинності і між її працівниками. Структура визначає схему розпоряджень і наказів, за допомогою яких діяльність компанії планується, організується, направляється і контролюється. Отже, структура додає деяку форму (обрис) компанії і забезпечує її відповідною базою для організаційного процесу і виконання робіт.

В основі утворення ланки управління лежить виконання відділом визначеної функції управління. Зв'язки між відділами горизонтальні.

Під рівнем управління розуміють сукупність ланок управління, що займають визначений ступінь у системі управління готелем. Ступені управління знаходяться у вертикальній залежності і підкоряються один одному: менеджери вищого ступеня управління приймають рішення, що конкретизуються і доводяться до нижчестоящих ланок.

В управлінській практиці індустрії гостинності найбільш поширені такі типи організаційних структур:

    - лінійний; - функціональний; - лінійно-функціональний. - матричний(компексний).

В готелі "Юність" - лінійно-функціональна структура управління.

При такій структурі управління всю повноту влади бере на себе лінійний керівник, який очолює певний колектив. При розробці конкретних питань і підготовці відповідних рішень, програм, планів йому допомагає спеціальний апарат, що складається з функціональних підрозділів (управлінь, відділів, бюро і т. д.). У даному випадку функціональні структури підрозділи перебувають у підпорядкуванні головного лінійного керівника. Свої рішення вони проводять в життя або через головного керівника, або (у межах своїх повноважень) безпосередньо через відповідних керівників служб-виконавців.

Мал. 1. Лінійно-функціональна структура управління готелю "Юність"

Таким чином, лінійно-функціональна структура включає в себе спеціальні підрозділи при лінійних керівниках.

Лінійно-функціональна структура також має свої позитивні моменти і недоліки.

Переваги лінійно-функціональної структури:

    1. можливість залучення консультантів та експертів; 2. звільнення головного лінійного менеджера від детального аналізу проблем; 3. краща підготовка рішень і планів, пов'язаних зі спеціалізацією працівників.

Недоліки лінійно-функціональної структури:

    1. відсутність тісних взаємозв'язків і взаємодії на горизонтальному рівні між виробничими відділеннями; 2. надмірно розвинена система зв'язків по вертикалі, тобто тенденція до надмірної централізації; 3. недостатньо чітка відповідальність.

Чисельність персоналу готелю "Юність" складає, приблизно - 350 людей.

Вищий рівень управління готельним підприємством представлений власником готелю і генеральним директором, які приймають загальні рішення стратегічного характеру. Власником готелю "Юність" є приватна особа.

Похожие статьи




Дослідження процесу організації надання послуг споживачам у готелі "Юність", Організаційна структура управління готелем "Юність" - Сучасна організація служб бронювання на прикладі готелю "Юність"

Предыдущая | Следующая