Правила дегустації кавових напоїв - Інноваційні форми надання специфічних професійних послуг в ресторанному господарстві

Дегустацію кави проводять, щоб визначити характерстики певного бленду чи встановити походження кавових зерен. Дегустатор оцінює кавц, виходячи з її вигляду, аромату, тіла та букету.

Спочатку каву нюхають, а потім пригублюють із обов'язковм прцмоктуванням. Смак перевіряється за різнх температур, щоб вивчити усі тонкощі букету чи зерен.

Чи знаєте ви, що добрий, чистий кавовий аромат є ознакою справді доброї кави? Скоріш за все, саме це підказує вам інтуїція. Але що ж таке той аромат?

Аромат та букет доволі важко відділити один від одного. Аромат здебільшого сприймається нюхом та дозволяє дегустатору відрізняти кавові букети. Коли дегустатори говорять про збалансованість кави, вони часто мають на увазі однаково добрий аромат та букет без переваги одного над іншим.

Ось декілька розповсюджених характеристик аромату кави:

Насичений (загальна насиченість усіх типів аромату);

Чистий (означає відсутність трав'янистих, гумових, цвілих та інших присмаків, властивих каві низької якості);

Смажений;

Земляний (для кави, яка задовго була у контакті із грунтом);

Злаковий;

Переварений (кава надто довго залишалася на плиті, варилася чи навіть підгоріла);

Молочний;

Карамельний (завдяки карамелізованому цукру);

Горіховий.

Щоб почати дегустацію, доведіть воду до кипіння. Не використовуйте фільтровану воду, оскільки штучно пом'якшена вода може впливати на смак напою. Крім того, при розмішуванні та дегустуванні кави слід користуватися лише срібною ложечкою, щоб жоден присмак не впливав на ваше сприйняття. Налийте каву у кружку чи миску. Варто мати під рукою аркуш паперу, щоб занотовувати враження.

Що робити:

Перш за все вивчіть зовнішній вигляд напою. Потім наберіть одну ложечку кави, витягніть губи та із силою втягніть рідину. Ця процедура, яку звуть "всмоктуванням" або "прицмокуванням", поглиблює сприйняття смаку: усі рецептори на язику сприймають смак кави більш-менш водночас, і це дозволяє краще розпізнати кавовий букет. Хочете ще причину, щоб прицмокувати? Так веселіше!

Похожие статьи




Правила дегустації кавових напоїв - Інноваційні форми надання специфічних професійних послуг в ресторанному господарстві

Предыдущая | Следующая