Висновки - Інноваційні форми надання специфічних професійних послуг в ресторанному господарстві

У даній роботі висвітлено засади професій сомельє, бариста, вітальє (фумельє), наведено класифікацію вин, кавових напоїв та сигар. Отже сомельє (sommelier) - французьке слово, аналогів якого немає у Європі, тому воно потребує пояснень. Згідно визначення Жоржа Пертюізе (GeorgesPertuiset), президента Спілки сомельє Франції, сомельє -- це "людина, відповідальна за подачу напоїву ресторані, може радити вина та напої, сервірує їхабо слідкує за їх подачеюспоживачудо моменту, коли тойзалишає зал ресторану". Дообов'язків сомельє, як правило, входятьскладання винної картита подтриманняу відповідності з нею запаса вин у ресторані. У випадкуякщо у закладіє винний погріб, сомельєтакож відповідає за нього. Він відповідає за закупку вин або приймає участь в обговорюванніпартій продукції, що замовляє ресторан.

Бариста (італ. Barista -- буквально "людина, що працює за барною стійкою", бармен, буфетник) -- кавовар, фахівець з приготування кави (в основному саме еспресо), вміє правильно приготувати каву (в тому числі з використанням мистецтва латте-арт) або напої на його основі і подати відвідувачу. Іншими словами, це людина, яка виконує функції бармена, але працює не з алкоголем і коктейлями, а з кавою напоями або на основі кави. По суті, бариста -- це кавовий сомельє, кавових справ майстер.

Фумелье (вітальє) походить від поєднання двох слів: іспанської "фумар" -- палити і "сомельє", що позначає спеціаліста з дегустації спиртних напоїв. Фумелье не займаються дешевим тютюном, що містяться в сигаретах або сигариллах, це професія зачіпає виключно дорогі якісні сигари. Дегустатори можуть працювати в сигарних клубах, ресторанах, спеціалізуються на "чоловічий" кухні, магазинах сигар та тютюну. В обов'язки спеціаліста по сигарах входить обрізання сигар для клієнтів перед вживанням, допомога у виборі алкоголю (вина або коньяку), а так само кави. Крім того, фумелье зобов'язаний розповісти про сорт тютюну, виробника марки сигар, про особливості смаку вибраних сигар і напою і найбільш гармонійних поєднаннях.

Також наведено класифікацію та характеристика шоколаду: за походженням їх можна розподілити на три групи:американські, азіатськіафриканські;

Какао-боби знаходяться в м'якоті плода какао-дерева по 30-50 шт., мають мигдалевидну форму, дожину 2-5 см. Боб складається з твердого ядра, сформованого двома сім'ядолями, зародка (ростку) і оболонки (какаовелли), що становить 12-17%.

Заякістю какао-боби поділяють на дві групи: благородні (сортові), що мають ніжний смак і приємний тонкий аромат з багатьма відтінками; споживацькі (ординарні), мають гіркий, терпкий кислуватий смак і сильний аромат.

Наведені професії є досить молодими та малопоширеними на Українському ринку закладів ресторанного господарства, але вони є дуже перспективними та необхідними для поширення свідомості споживачів про товари та послуги, що є у компетенції знавців вин, кави, або сигар, а також організації кейтерінгових івент-заходів.

Похожие статьи




Висновки - Інноваційні форми надання специфічних професійних послуг в ресторанному господарстві

Предыдущая | Следующая