Виникнення професії вітальє (фумельє) - Інноваційні форми надання специфічних професійних послуг в ресторанному господарстві

Слово вітальє(фумелье) походить від поєднання двох слів: іспанської "фумар" -- палити і "сомельє", що позначає спеціаліста з дегустації спиртних напоїв. Фумелье не займаються дешевим тютюном, що містяться в сигаретах або сигариллах, це професія зачіпає виключно дорогі якісні сигари. Дегустатори можуть працювати в сигарних клубах, ресторанах, спеціалізуються на "чоловічий" кухні, магазинах сигар та тютюну. В обов'язки спеціаліста по сигарах входить обрізання сигар для клієнтів перед вживанням, допомога у виборі алкоголю (вина або коньяку), а так само кави. Крім того, фумелье зобов'язаний розповісти про сорт тютюну, виробника марки сигар, про особливості смаку вибраних сигар і напою і найбільш гармонійних поєднаннях.

Стати фумелье, так само, як стати сомельє або фахівцем з кави, досить важко. Звичайні навчальні заклади, що готують кухарів та кондитерів, не створюють курсів для фахівців з смаків і запахів. До того ж, фумелье спочатку повинен мати прекрасну пам'ять на запахи і смаки, незвичайним шармом, хорошими манерами і здатність вести розмову з самими різними людьми. Без цих якостей навчання професії фумелье позбавлене сенсу. Крім того, як правило фумелье стають чоловіки (принаймні, в Росії точно немає жодної жінки - дегустатора тютюну).

Спочатку, людині, яка хоче займатися дегустацією тютюну, необхідно вивчитися на сомельє - дегустатора алкогольних напоїв, так як важливою частиною роботи фумелье є підбір певних видів міцних напоїв до сигар (найчастіше до сигар певної марки найкраще підходить певний коньяк або віскі). Курси і школи сомельє є у великих містах Росії: Санкт-Петербурзі, Москві, Новосибірську, Казані та ін. Далі, можна отримати освіту фумелье в спеціалізованих сигарних школах та на курсах (навчання зазвичай приїжджають до Москви). Єдиної школи фумелье в Росії до цих пір немає.

Крім російських, існують європейські та американські школи фумелье, отримавши підготовку в яких, можна почати роботу в зарубіжних ресторанах. Найбільш відомими є англійські навчальні заклади: Cigar business school, The London Club та інші. Популярні американські школи сомельє і фумелье базуються у Вашингтоні і Нью-Йорку. Кілька шкіл працюють на Кубі при виробництві сигарет і люлькового тютюну.

Правильно обрізати сигару - це справжнє мистецтво. Зріз повинен нагадувати роботу хірурга: вивіреність рухів, ідеальний окомір. Торпеда обрізається не по самому кінчика, а трохи подалі. Сигари з круглою шапочкою - точно по її контурах. Потім слід розкурити сигару. Вона повинна загорітися рівномірно і, ні в якому разі, не закоптитися. Для цього слід запалювати у верхній частині полум'я, тримаючи сигару під кутом в 90 градусів і обертаючи в одну сторону. Прийнято викурювати її до кінця, поки полум'я не почне підбиратися до пальців. Сигари НЕ гасять, їх залишають догоряти.

Куріння сигар стає все більш популярним в наш час. Відомо, що найкращими вважаються кубинські вироби. А найвищу насолоду від сигари можна отримати, якщо завершити нею вишуканий обід або вечерю, звичайно, у поєднанні з міцним алкогольним напоєм. Однак, різноманітність спиртного і не менший вибір сигар часто ставить у глухий кут навіть досвідченого курця. Володію яскраво вираженою індивідуальністю, витримане спиртне і дорога сигара можуть перебивати смак і аромат один одного, перетворюючи діжестів не в задоволення, а в розчарування. Щоб цього не відбувалося, існує така професія як фумелье.

Фумелье - це професійний дегустатор сигар. Втім, він також повинен розбиратися в алкогольних напоях і їх поєднаннях з сигарами. Даний термін з'явився, як похідне від "сомельє" та іспанського слова "фумо" - курити. Авторство цієї назви належить Симону Чейзу з лондонської компанії Hunter &; Frankau, що займається імпортом кубинських сигар.

Втім, справа не в назві. Фахівці з сигарам з'явилися в Європі практично одночасно з тютюном. У XVII столітті в Англії та Франції відкрилися перші салони, де було прийнято курити вироби з тютюну, що стали прообразом сучасних сигар. Відповідно, виникла потреба в професіоналах, які знаються на різних сортах тютюну, поєднаннях з алкоголем.

Сучасний фумелье зобов'язаний знати особливості смаку, аромату, кольори та інші характеристики алкоголю класу "Преміум", те ж саме щодо елітних сортів сигар, і, найголовніше, їх поєднання. В ідеалі фумелье повинен не просто запропонувати відвідувачеві ресторану ту чи іншу сигару, розповісти про її властивості, правильно обрізати і розкурити, а порекомендувати повноцінний діжестів з оптимального поєднання сигари і напою. А це зовсім не просто, доводитися враховувати масу чинників. Потрібно знати, чи є відвідувач досвідченим курцем або тільки початківцям; замовляв він "легкий" обід або щільно повечеряв. Цю інформацію треба співвіднести з властивостями сигар і алкоголю і запропонувати найбільш оптимальний варіант дижестива.

Справжній фумелье повинен володіти знаннями психології. Адже основне його завдання - спілкування з людьми. Крім смакових переваг, він повинен з'ясувати, яким часом має відвідувач. Від цього буде залежати формат сигари, який варто рекомендувати. Немає нічого гіршого, ніж недопалена сигара, залишена з тієї причини, що фумелье не розрахував час паління і помилився у виборі калібру. Від цього залишається нехороший осад. До речі, формат "робуста" був підібраний спеціально для барона Ротшильда. Ця людина був відомий своєю феноменальною зайнятістю і навіть на своє улюблене проведення часу - куріння сигар - міг виділити не більше півгодини.

Вважається, що фумелье - професія чоловіча. Навіть на Кубі, де все зосереджено навколо сигар і палять бабусі аж ніяк не рідкість, зустріти жінку-фумелье велика удача. Можна уявити, як здивувалися судді, учасники та гості традиційного міжнародного конкурсу фумелье, який проводиться, звичайно, на Острові свободи, дізнавшись, що боротися за перемогу буде дівчина з Росії. Але ще більший шок вони зазнали, коли Катя Пономарьова посіла п'яте місце, відставши від господарів змагань на один бал.

Що характерно, в Росії досі немає жодної школи фумелье. Працюючі в цій сфері зазвичай отримують освіту сомельє і відвідують сигарні школи або спеціалізовані курси.

Довгий час вважалося, що сигари поєднуються тільки з міцними витриманими алкогольними напоями, які прийнято повільно потягувати. Але смакові пристрасті у всіх різні. Те, що не можуть пити і курити одні, буквально обожнюють інші. Ось найцікавіші поєднання, запропоновані різними фумелье. Сигара Vegas Robaina Unicos і 20-річний портвейн Vela Tawni Oporto. Сигара Romeo y Julieta Churchill і біле французьке вино Mare de Chablis Les Blanchots 1 982 Espirituoso. Сигара Montecristo №1 і арманьяк Chateau de Laubade 1982. Сигара Hoyo de Monterrey Epicur №2 і херес Pedro Jimenez. Сигара San Cristobal de lа Habana El Morro і 15-річний ром Havana Club.

Похожие статьи




Виникнення професії вітальє (фумельє) - Інноваційні форми надання специфічних професійних послуг в ресторанному господарстві

Предыдущая | Следующая