Особливості національної кухні Турції - Особливості обслуговування іноземних туристів

Туреччина може похвалитися кухнею, яка йде корінням в глибоку старовину. При цьому спочатку, з найдавніших часів, все, що стосувалося приготування їжі, в цій країні зводили до рівня культу. Заможні люди неодмінно змагалися в тому, який бенкет вони можуть влаштувати для своїх близьких людей, і для тих, кого навіть не знають. У палаці султана в XVII столітті було кілька тисяч людей, які мають відношення до приготування їжі.

Кожен кухар, а їх правитель містив сотні, був фахівцем, як кажуть, вузького профілю. Хто-то краще колег варив суп, хто був справжнім професіоналом у частині приготування плову. З давніх часів турки торгували, і продуктами харчування в тому числі. При цьому вивозити за межі країни можна було тільки продукцію найвищої якості. Якщо торговець був чесним, продавав хороші продукти, його іменували святим людиною. В основі турецької кухні лежить рис і пшениця, а також овочі. При цьому європейці вважають, що спеції і прянощі турки вживають у великій кількості - і даремно.

У Туреччині вважається, що смак м'яса повинен бути м'ясним, а тому будь-які приправи використовуються обережно, і тільки по необхідності. У цій країні печуть приголомшливі види хліба запашного, смачного. Це можуть бути традиційні коржі, пироги і пиріжки, досі в країні жива легенда про те, що рецепт турецького хліба був сповіщений при вигнанні з раю, самому Адамові.

Хліб в Туреччині їдять тільки в день випічки, вчорашні коржі йдуть на корм курям або на приготування інших страв. Багато готують у Туреччині фаршированих і тушкованих овочів. При цьому начинка традиційно може бути м'ясною або з рисом, долма з рисовим фаршем - напевно, одне з найбільш відомих страв. Зрозуміло, тут готують плов (пилав), баклажани, солодкі перці. Багато страви складні в приготуванні, і навіть чай турки заварюють по-особливому. У Європі відомі також кебаб і манти, бореки, шашлик.

А ось рибні страви - рідкість для Туреччини, їх подають тільки в деяких ресторанах, які розташовані поблизу моря. Східні солодощі - це особлива розмова. У будь-якому містечку Туреччини в самому скромному магазинчику можна скуштувати безліч вишуканих тістечок з незвичними для нашого вуха назвами: "солов'їні гніздо", "жіночі уста", "жіночий пупок", "плетена тюрбан", "палац султана", баклаву, просто тане в роті, лукум, халву, марципан, і все це приготовано з надзвичайною любов'ю і майстерністю. Обов'язково треба спробувати і знамениті турецькі пудинги - мухаллеби, дуже легкі і ніжні.

Мухаллеби готують з молока з крохмалем і рисовим борошном, без яєць і масла, тому істотної шкоди для вашої талії не буде. І, звичайно, кави. З'явившись в Стамбулі в 1555 році, завдяки двом сирійським торговцям, кава завоювала визнання і любов, він став неодмінним атрибутом гостинності по-турецьки. З давніх часів жінки навчалися в гаремі мистецтву приготування кави. І це вміння високо цінувалося чоловіками, по ньому судили про достоїнства жінки.

Багато важливі події в житті супроводжувалися кавовими ритуалами. Тому аромат кави поряд з чудовим запахом свіжоспеченого хліба і ще аромати плову, страв з баклажанів і ще, і ще. І все це - турецька кухня.

Знайомлячись з турецькою кухнею не слід забувати багатоголосся і строкатість в культурі різних регіонів, щоб зрозуміти її характерні особливості. Кухня Туреччини не залишить байдужим нікого - тут є і поживність м'ясних страв, і ніжність овочів, і насолода запаморочливих десертів, та пекуча гострота східних спецій.

Традиції турецької кухні вплинули досягнення арабських, вірменських, грецьких, єгипетських, італійських, французьких, так і російських кухарів. В цілому ж це середземноморська кухня. Як і в інших середземноморських країнах, у Туреччині у їжу вживають багато зелені, овочів, фруктів і горіхів. Традиції турецької кухні базуються на одному постулаті - у кожній страві має відчуватися смак основного продукту, його не можна приховувати під різними соусами або приправами. Ягня повинен пахнути ягням, квасоля - квасолею, баклажан - тільки баклажаном.

У якості доповнень до всіх страв турки використовують лимонний сік, йогурти і оливкове масло. Страви готуються швидко і також швидко з'їдаються - адже в Туреччині досить жарко. Особливе місце в національній турецької кухні займають солодощі, вони відомі у всьому світі. Найпопулярніше турецьке блюдо - кебаб, це м'ясо, приготоване на відкритому вогні, шашлик по-турецьки. З'явилося воно давно, коли турки були кочовим народом. Кебабів в Туреччині безліч, їх, до речі, роблять не тільки м'яса, але й риби або курки. Якщо шматки м'яса нанизати на шампур, то вийде шиш-кебаб. А якщо запекти в землі баранячу тушу цілком, то це буде тандир-кебаб.

Ще одне традиційне турецьке блюдо - берек. Його готують з тонко розкотив листкового тіста і начиняють сиром, травами, шпинатом, рибою або м'ясом. До сніданку сервірується досить багатий стіл: всілякі варення, бринза, маслини, вершкове масло, яйця, копчені ковбаси, хліб, чай. Анатолийцы більше інших надають особливе значення до зимових заготівель запас з різних овочів, фруктів, при цьому використовуючи різні методи заготівлі і засушування на сонці та ін приміром із соків винограду виготовляється 'пекмез' (виварений до густоти меду виноградний сік), томатна паста з помідорів і червоного перцю, варення, заготовки з борошна. Продукти, використовувані для того, або іншого блюда варяться в одній каструлі, що сприяє посиленню ароматичних смакових ефектів, необхідних для цієї страви.

Найчастіше їжа готується з багатими приправами і соусами, що дає можливість вмочати в нього хліб. Готується їжа на повільному вогні, кришка каструлі або сковороди завжди щільно закрита. Долма (голубці) мають кілька сортів; фарширована на оливковій олії, з виноградного листя, цибулі, перцю, баклажанів, з фаршу скумбрії, мідій. В голубці, приготовані на оливковій олії, додають рис, цукор, корицю, м'яту, лимонний сік, родзинки, арахіс, що надає цим стравам особливу пікантність. Турецька кухня відрізняється барвистістю, багатоголоссям.

Справжній турецький обід Справжній турецький обід починається з берек, після якого йдуть різні закуски - бринза, квасолю, маслини і пастирма (гостра висушена яловичина). На перше - помідоровий суп або суп із сочевиці, а влітку - "джаджик". Потім плов, але не з рису, а з пшеничних зерен, зварених в м'ясному бульйоні з додаванням помідорів і зеленого перцю.

На десерт, звичайно ж, всілякі солодощі. Раки і айран Національним напоєм є раки (анісова горілка), айран (холодний йогурт, розведений водою), чай і, звичайно ж, кава. Не варто плутати раки з раками і замовляти до нього пива! Також раки не варто пити в чистому вигляді: у напій додають воду з розрахунку один до трьох, після чого він стає мутним і приємним на смак. Отриманий напій називається "левине молоко".

Солодощі Турки, які прийняли мусульманство в 9 столітті, продовжують святкувати Шекер-Байрам (свято солодощів). У святкові дні, у великому достатку пригощають гостей локумом, мигдалем в цукрі, шербетом, печивом, пахлавою та іншими солодощами. До солодощів подається содова вода. Святкові наносять візити з подарунками, солодощами.

Під час візиту дотримуються філософії "пригощайтеся солодощами, щоб мова наша була солодкою". Солодке блюдо, для кожного турка настільки необхідно, що кожен квартал має свого продавця мухаллеби (молочний кисіль на рисовому борошні). Страви на десерт, в турецькій кухні діляться на три групи: борошняні страви з шербетом, молочні страви, фруктові страви на десерт. Шербет готують із суміші цукру, води і лимонного соку, їм поливають коржі. Найпоширенішим видом десерту є пахлава. Її приготування досить клопітно, однак смак відмінний.

Традиційну пахлаву готують з тонких шарів (8 шт.) розкатаного тіста з начинкою з фісташок. Замість фісташок (в залежності від регіонів Туреччини) вживаєте фундук або волоські горіхи. Крім пахлави широко поширені і інші види страв на десерт: шекерпаре, візир пармагы (палець візира), ханим гебеги (дамський пупок). Солодкі страви на десерт, приготовані на молоці не вимагають особливих клопотів і вміння, тому їх найчастіше готують господині.

Молочний кисіль-перше страву в життя немовлят після материнського молока. Рисовий сютлач (солодке блюдо з молока і цукру і рису), кешкюль з мигдалем, кокосовим горіхом, тавук гексу (куряча грудинка) - найулюбленіші страви на десерт. Солодке блюдо з інжиру з волоськими горіхами, вершками, голубці з урюку, пурпурно-червоний, кисло-солодкий айвовий пудинг. Айвовий пудинг є самим ислюбленным ласощами для тих, хто віддає перевагу ніжні і повітряні десерти. Борошняні і солодкі фруктові страви на Десерт турки вважають за краще є з вершками.

У турецькій кухні серед солодких страв поширені фрукти, варення і компоти. У турецькій кухні є солодкі страви релігійного спрямування. "Ашуре"-солодке блюдо, за повір'ям приготоване з продуктів знайдених на Ноїв ковчег, або гюллач, що готується з молока, рожевої води і ніжного тіста. Ці страви на десерт є даром мусульманства турецької кухні.

Похожие статьи




Особливості національної кухні Турції - Особливості обслуговування іноземних туристів

Предыдущая | Следующая