Охарактеризуйте найвідоміші ботанічні сади України - Рекреалогія в Україні

Одним із найдавніших в Україні є ботанічний сад ім. академіка Фоміна при Київському університеті імені Тараса Шевченка, закладений у 1839 році. Проект, проф. Р. Е. Трауетфеттера. В оранжереях саду, будівництво яких розпочато в 1846 році, зібрана найстаріша колекція пальм, араукарій, саговиків у закритому грунті. Тут найповніше представлені форми кактусів і сукулентів, багата колекція декоративних рослин (понад 300 видів). Унікальним є багатоярусний сад хвойних порід.

В Одеському ботанічному саду представлена ділянка дикого степу з властивим для нього трав'яним покривом, що налічує значну кількість відповідних видів. Тут є також колекція катальпи квітучої, кам'яна гірка з мексиканськими опунціями, конвалієве дерево, колекція цитрусових, горіхів, персиковий сад. У ботанічному саду Львівського національного університету ім. І. Франка зібрано 179 екзотичних та садово-гібридних видів і форм дерев, вікові липи, колекція троянд, жоржин, ірисів, тюльпанів, гіацинтів, гладіолусів що в поєднанні з архітектурними спорудами XVIII ст. створюють живописні краєвиди.

Улюбленим місцем відпочинку киян, особливо в пору цвітіння бузку (понад 1000 кущів), є Національний ботанічний сад ім. М. Гришка НАН України, створений у 1936 році. Він відрізняється мальовничими природними ландшафтами (перепад висот у межах саду - близько 90 м), природною "вписаністю" в міське середовище (панорама Дніпра, вид на музей Великої вітчизняної війни, Києво-Печерську лавру та Видубецький монастир).

Похожие статьи




Охарактеризуйте найвідоміші ботанічні сади України - Рекреалогія в Україні

Предыдущая | Следующая