Рекреаційне районування України - Рекреалогія в Україні

Зміст поняття "ТРС" є ширшим порівняно з рекреаційною системою, оскільки містить територіальну прив'язку. Хоча частина рекреаційних систем не входить до ТРС, що звужує обсяг останньої.

ТРС є не дуже поширеною формою організації рекреаційної діяльності, але незаперечна її роль в інтенсивному освоєнні певної території. Хоча освоєння території з рекреаційною метою, як правило, не досягає налагодженого рівня. На території України І. Родічкіним виділено 9 ТРС [17]:

    - Київсько-Дніпровська; - Волинська; - Сіверсько-Донецька; - Придніпровська; - Приазовська; - Одесько-Чорноморська; - Дністровсько-Бузька; - Карпатська; - Кримська.

Основними функціями ТРС є економічна, бюджетна, соціальна. Функціонування ТРС, як зазначає Н. Фоменко, може йти в ногу з іншими системами, а може - і врозріз. Так, в Україні можна назвати чимало місць відпочинку (зокрема, у східних і центральних регіонах), де відносини ТРС із промисловими, поселенськими, транспортними системами склалися несприятливо і потребують втручання органів місцевого управління. Саме, відсутність чи слабкість управлінської ланки ТРС дає привід для ігнорування самого факту їх існування як таких а отже, і як предмета дослідження [12]. Ця проблема може бути розв'язана шляхом створення спеціальних вільних туристських зон, офшорних та еколого-економічних зон, курортополісів тощо.

Похожие статьи




Рекреаційне районування України - Рекреалогія в Україні

Предыдущая | Следующая