Медико-екологічні проблеми України - Рекреалогія в Україні

Проблема збереження здоров'я має безпосереднє відношення до сфери рекреалогії і є базовою при проектуванні розвитку рекреаційного господарства країни. В найбільш сконцентрованому вигляді виражена в таких показниках:

Рівень народжуваності і смертності;

Природний приріст населення;

Рівень захворюваності.

За показником народжуваності -- 8,6 народжених на 1000 чол. (2002 р.) Україна посідає одне з останніх місць у Європі. Найсприятливішою в цьому сенсі є ситуація в Рівненській обл. (12 народжених на 1000 чол.), найгіршою -- в Донецькій та Луганській областях (7,1 народжених на 1000 чол.). Київ посідає 12 місце серед адміністративних одиниць України (8,6 народжених на 1000 чол.).

За показником смертності-- 15,9 померлих на 1000 чол. -- Україна має чи не найгіршу ситуацію у Європі. Серед регіонів України найкращою є ситуація в Києві (10,6 на 1000 чол.) і в Закарпатській області (11,9 на 1000 чол.), найгіршою -- в Чернігівській обл. (20,3 померлих на 1000 чол.). Смертність серед немовлят коливається в межах: від 6,6 у Вінницькій до 12,6 в Запорізькій обл. Ситуація в Києві за цим показником належить до найбільш неблагополучних у країні.

Таким чином показник, природного скорочення населення України досягає -- 7,3: від 0,1 у Закарпатті до 13,1 в Чернігівській обл. Цей показник перевищує середньоукраїнський у Вінницькій, Дніпропетровській, Донецькій, Житомирській, Запорізькій, Київській, Кіровоградській, Луганській, Миколаївській, Полтавській, Сумській, Харківській, Хмельницькій, Черкаській областях. Рівень здоров'я населення залежить від таких основних факторів:

Умови і спосіб життя (бідність, психосоціальний стан, фізичнаактивність, професійна діяльність, куріння, алкоголь, наркотикитаін.) - 50-55%;

Якість навколишнього середовища (глобальні зміни довкілля, транспорт, виробнича діяльність, безпечність харчових продуктів, забруднення води тощо) -- 20-25%;

Генетичні чинники -- 15-20%;

Рівень медичного обслуговування.

Структура захворювань населення України обумовлена різким погіршенням рівня та якості життя. Набувають поширення захворювання органів дихання (на першому місці в усіх регіонах країни), системи кровообігу, нервової системи, шкіри.

Похожие статьи




Медико-екологічні проблеми України - Рекреалогія в Україні

Предыдущая | Следующая