Парки та сади - Туристичні ресурси Мадриду

Парк Ретіро найголовніший і найпопулярніший парк Мадрида, знаний не стільки своїми розмірами (12 гектарів), скільки своєю історією. Сади цього парку, що знаходиться в самому центрі міста, проектувалися як доповнення до Палацу дель Буена Ретіро, побудованому в XVII столітті герцогом де Оліварес для короля Філіпа IV. У будівництві брали участь італійські майстри, які розробили проект цього парку як послідовність сценічних ділянок, в яких рослинності приходять на зміну ставки, статуї або невеликі каплиці, утворюючи справжній лабіринт. Це стиль італійського бароко був перетворений в XVIII столітті, коли до влади прийшла династія Бурбонів, і, починаючи з цього часу, у розвитку парку Ретіро стало домінувати французький вплив. У часи війни за Незалежність сади були зруйновані і стали відроджуватися в період правління Фердинанда VII і королеви Ізабелли II. У 1868 році в результаті вересневої революцію сади перейшли у власність муніципалітету та їх характер став радикально змінюватися. Парк почав перетворюватися на місце відпочинку городян, де можна займатися всім: кататися на човні по ставку, на березі якого знаходиться чудова кінна статуя Альфонса XII, брати участь в іграх, відвідувати численні виставки, що влаштовуються в палаці Веласкес і в скляному павільйоні, або ж просто гуляти. На території парку можна побачити численні статуї відомих іспанців. У затишних тінистих куточках ручні білки із задоволенням спілкуються з щедрими на корм відвідувачами.

Любителі роликових ковзанів, скейтборду і велосипедисти із задоволенням катаються по широким алеях парку, причому багато з них спеціально приїжджають з інших районів міста. У літній день густі крони величезних дерев парку надійно вкривають від спопеляючого мадридського сонця, а соковита зелена трава газонів гостинно приймає численних любителів сієсти.

У парку можна покататися в колясці або на човні по озеру Естанке послухати концерт, відвідати виставку або просто погуляти. Це місце популярне у городян, тут призначають побачення. На березі озера - кінна статуя іспанського короля Альфонсо XII (1874-1885). Він помер молодим, у 28 років.

У південно-західній частині парку знаходиться Реаль Хардін Ботаніко (Королівський Ботанічний Сад), заснований в 1774 р У ньому більше 30 тисяч видів рослин (включаючи екзотичні). Оранжереї побудовані Хуаном Вільянуева (1739- 1811). Поруч - Паласіо де Веласкес і Паласіо де Кристаль з високими скляними стінами. У них проводять виставки сучасного мистецтва. Далі - ставок і грот, а на південному кінці парку - розарій.

Сади Сабатіні розташовані біля північного фасаду Паласіо Реаль на місці старих стаєнь палацу. Це рідкісний для іспанської столиці вигляд парку - французький сад з геометрично правильно вистриженими деревами та кущами, самшиту та кипарисами. Коли цвітуть магнолії, сади занурюються в м'які хвилі солодкого запаху. А горлиці воркують серед соснових гілок. А ось із західного боку до Паласіо Реаль підходять сади Кампо дель Моро. Ці сади були в 1921 році проголошені історико-художніми і займають близько 20 гектарів Це вже англійський стиль ландшафтного дизайну, і саме звідси відкривається один з найкрасивіших видів на Мадрид і на Паласіо Реаль одночасно. Сади тут були розбиті ще при арабів, в I тисячолітті нашої ери, і всіма наступними власниками Алькасара і королівського палацу вони реформувалися.

Парк Каса де Кампо найбільший парк Мадрида - це Каса дель Кампо. Він може вважатися і одним з найдавніших парків столиці, бо ще в 1560 році місцевий ліс був за наказом Філіпа II відведений для королівського полювання. Для публіки парк відкрили в 1931 році, потім в південній частині Кампо відкрили Зоопарк і Акваріум з дельфінаріумом, поряд побудували Парк атракціонів, а до центру всього зеленого масиву провели фунікулер Телеферіко, який з'єднує Каса де Кампо із ще одним парком іспанської столиці - Дель Оесте. Парк Каса де Кампо розташований на правому березі річки Мансанарес на заході Мадрида. Це великий парк з площею близько 4000 акрів або більше 17000 кв. км. Для порівняння парк Ретіро - 142 кв. км. Каса де Кампо - це легкі мегаполісу. На територію не допускається автотранспорт, це ідеальне місце для відпочинку після задушливих вулиць Мадрида. На канатній дорозі Teleferico, що перетинає Каса де Кампо протягом 2,5 км відкриваються дивовижні види Мадрида і Королівського Палацу. На березі штучного озера є прокат човнів. Тут можна поплавати і пограти в теніс. У південній частині знаходиться зоопарк і парк розваг.

Ботанічний сад. У 1755 році король Іспанії Фердинанд VI вибрав ділянку неподалік від сучасної площі Puerta de Hierro, і наказав розбити там Ботанічний сад. Однак сад проіснував на цьому місці менше 30 років і в 1781 році, за наказом Карлоса III, був перенесений на бульвар Paseo del Prado, де і знаходиться до цього дня. Новим проектом керували Сабатіні і Хуан де Війянуева, які й створили цей простір у вигляді уступчастих терас, які дозволили зберегти рельєф ділянки. На протяг своєї історії, Ботанічний сад зазнав чимало змін. З моменту його заснування він був реорганізований три рази. Перший раз, в кінці XIX століття, була перебудована верхня тераса, оформлена в романтичному Єлизаветинської стилі, пользовавшемся популярністю в той час. Вже в XX столітті, в середині сімдесятих, сад був закритий для ремонту і реставрації, а так само відновлення оригінального дизайну XVIII століття на двох нижніх терасах. З моменту його повторного відкриття в 1981 році, сад перетворився на найважливіший центр вивчення іспанської флори. Сьогодні Королівський Ботанічний сад розділений на три зони: павільйон Villanueva, парник Graells і ще один, так званий виставковий парник, збудований в 1993 році і оснащений за останнім словом техніки. Цей парник - гордість Королівського Ботанічного саду. У ньому одночасно на різних грядках-модулях підтримується три кліматичних режиму: тропічний, пустельний і субтропічний. У Саду також розквартирований науково-дослідний центр, крім технічних новинок, там зберігається гербарій, в якому любовно засушити більше мільйона листочків різних дивовижних рослин з різних континентів. В одному з парників розташована також чудова колекція кактусів, від найменших до найбільших і жахливо небезпечних. У цьому парку зберігається колекція дерев бонсай, яку колишній прем'єр-міністр Іспанії Феліппе Гонсалес, в 1996 році подарував Вищій раді з наукових досліджень (CSIC). Вона складається з 109 найцінніших екземплярів, і включає практично всі види дерев ростуть у Іспанії. Ще однією новинкою є створена в 2005 році Алея Олив. Для неї була відновлена ??старовинна колекція оливкових дерев середини XIX століття, з безліччю яскравих і незвичайних екземплярів. Крім того, в значній мірі була змінена зона городу. Тепер, завдяки спеціальним табличок, розміщеним по всьому саду, відвідувачі можуть легко знайти інформацію про рослини.

Зоопарк

Oдин з найбільш впорядкованих зоопарків в Європі з вольєрного утримання екзотичних тварин. Нині чинний в Мадриді зоопарк і акваріум був відкритий в парковій зоні Каса-де-Кампо в 1972 році. З тих пір він постійно зростає, а його колекція традиційних і незвичайних представників фауни всіх п'яти континентів безперервно поповнюється цікавими екземплярами в рамках таких нових ініціатив, як відкриття дельфінарію, наприклад. З 1987 року в дельфінарії живуть морські леви. У 1995 році був відкритий акваріум, спеціально присвячений флорі і фауні тропічних морів. Зоопарк приверне увагу, як дітей, так і дорослих і не відпустить, поки ви не відвідаєте кожен його куточок. Тут є дельфінарій, зоологічний парк, приголомшливо красиві акваріуми, дендрарій та зона, де живуть великі тварини, наприклад, кашалоти. Щоб було цікавіше гуляти, в зоопарку створені тематичні алеї розваг.

Парк Уорнер Бразерс Warner Brothers. Розташований в 20 км від Мадрида. Він побудований за аналогією з паризьким Disney Land і цікавий як дітям, так і дорослим. Є окреме містечко для найменших відвідувачів парку, де дуже багато атракціонів. Величезна кількість всіляких розваг для молоді та дорослих. Парк Уорнер Бразерс Warner Brothers - це експозиція історії розвитку США від часів Дикого Заходу до теперішнього часу, з декораціями і будівлями барів, ресторанів, банків. Ви можете зробити фотографії в стилі ретро, ??сфотографуватися на тлі машин 30-х років, відвідати студії Голлівуду на самому початку його розвитку. Так як парк неможливо обійти за один день, можна скористатися готелем при парку Warner Brothers, на другий день відвідування квиток коштує 6 євро.

Похожие статьи




Парки та сади - Туристичні ресурси Мадриду

Предыдущая | Следующая