Охарактеризуйте найбільші водосховища України - Рекреалогія в Україні

Всього в Україні 1160 водосховищ загальною площею понад 9 тис. км2 [6]. Найбільші водосховища споруджено на Дніпрі, Дністрі та Сіверському Донці (див табл. 5.14). Найповніше рекреаційні потреби задовольняються в зонах відпочинку на Дніпровському, Дністровському, Сімферопольському (р. Салгир, площа - 3,2 км2), Ладижинському (р. Південний Буг, 20,8 км2) водосховищах.

Найбільші водосховища України [за даними Держводгоспу]

Водосховища суттєво впливають на гідрологічний режим і мікроклімат прилеглої території, тому їх створення має бути екологічно обгрунтованим та економічно доцільним. Внаслідок господарської діяльності знижується здатність штучних водойм до самоочищення, спостерігається "цвітіння" води, зникають цінні види риб, може мати місце підтоплення берегів. Сукупність цих факторів є причиною недостатнього залучення водосховищ на Дніпрі, Сіверському Донці, Інгульці, Кальміусі до рекреаційного господарства.

Потреба в купанні, рибалці, деяких видах водного спорту може задовольнитися ставками, рекреаційна цінність яких визначається на основі тих самих критеріїв, що й цінність водосховищ. Кількість ставків в Україні, за різними даними, досягає 27-29 тисяч, їх загальна площа складає 2,2 тис. км2. Часто тільки ставок може забезпечити відпочинок біля води жителям багатьох сіл і містечок України. Особливою мальовничістю відзначаються ставки, створені на місці колишніх гранітних (кам'яних) і піщаних кар'єрів Полісся і лісостепової зони. Приблизно половина всіх водосховищ і ставків припадає на басейн Дніпра.

Похожие статьи




Охарактеризуйте найбільші водосховища України - Рекреалогія в Україні

Предыдущая | Следующая