Рел'єф, як рекреаційний ресурс - Рекреалогія в Україні

Важливе місце серед рекреаційних ресурсів займає рельєф. Він суттєво впливає на просторову диференціацію кліматичних, біотичних та інших ресурсів. З іншого боку, рельєф відіграє важливу роль у задоволенні потреби людини в красі, створюючи сприятливий психологічний клімат для успішного лікування, відпочинку та оздоровлення. Хоча його оцінка як рекреаційного ресурсу з погляду двох її суб'єктів - рекреанта і рекреаційної галузі - є цілком протилежною: найпривабливіші для відпочинку і найбільш контрастні території (передусім гірські) водночас є найбільш важкодоступними з огляду на інженерно-будівельне освоєння території. Принагідно зазначимо, що психолого-естетична оцінка рельєфу має суб'єктивний характер.

З метою запобігання рекреаційній дигресії рекреаційному освоєнню території має передувати ознайомлення з особливостями її рельєфу для визначення оптимального рекреаційного навантаження.

Виходячи з психолого-естетичної оцінки, найбільшою мірою контрастності, пейзажною насиченістю, екзотичністю та унікальністю відзначаються гори. З позицій технологічної оцінки, сприятливішими є рівнинні території. Найсприятливішою для лікувально-оздоровчих цілей з функціональної та естетичної точок зору є пересічена місцевість із незначним перепадом відносних висот [8].

Оцінка рельєфу для лікувально-оздоровчих занять [8]

Біотичні рекреаційні ресурси біотичних ресурсів можна віднести: - рекреаційні ліси;- складові природно-заповідного фонду (ботанічні, лісові, ентомологічні, іхтіологічні, орнітологічні, загальнозоологічні заказники;- ботанічні та зоологічні пам'ятки природи; ботанічні сади та зоопарки);- фауну мисливських господарств.

Рекреаційна цінність цих ресурсів визначається такими показниками, як:- лісистість, породний склад і бонітет деревостою; - естетичність і частота зміни пейзажів, ландшафтів; - фітонцидність; - заболоченість території; - наявність грибних та ягідних місць, водойм; - доступність для рекреантів і з точки зору ведення рекреаційного господарства; - географія нозоареалів та інших медико-географічних особливостей території. В. Мацола включає в поняття естетичної цінності коефіцієнт горизонтального і вертикального поділу території, її лісистість, віковий і породний склад лісів. При цьому найбільшу естетичну цінність мають перестигло - достигаючі змішані широколистяно-хвойні ліси на відносно відкритих горбкуватих територіях із лісистістю в межах 25-50% Іонізація повітря - один із факторів сприятливого впливу лісів на організм людини, зокрема, на нервову систему (безсоння, перевтома тощо). Лікувальні властивості іонізованого повітря використовуються при гіпертонічній хворобі, атеросклерозі, бронхіальній астмі, туберкульозі. Саме цим обумовлений територіальний розподіл відповідних курортів в Українських Карпатах, лісостеповій зоні та на Поліссі

Найбільший іонізуючий ефект мають сосна звичайна, ялина звичайна і дуб. Найвищою рекреаційною цінністю відзначаються старі високобонітетні ліси, оскільки вони виділяють основну масу кисню і створюють власний мікроклімат, суттєво впливаючи на окремі характеристики погоди і місцеву циркуляцію повітря.

Рекреаційні ліси як складова природних рекреаційних ресурсів - це лише незначна (за площею) частина лісових екосистем, яка забезпечує потреби населення в лікуванні, відпочинку і туризмі. Рекреаційна діяльність на цих територіях відзначається змістовою різноманітністю і може варіюватись у відповідності з рівнем організації, тривалістю тощо

Похожие статьи




Рел'єф, як рекреаційний ресурс - Рекреалогія в Україні

Предыдущая | Следующая