Дайте характеристику 2 морів України, як водних рекреаційних ресурсів - Рекреалогія в Україні

Чорного моря [37]. Крім того, саме північне його узбережжя вважається найсприятливішим з точки зору рекреації, оскільки невелика глибина (близько 100 м) і впадіння теплих річкових вод у літній період забезпечують значно більше прогрівання води, ніж на інших його ділянках. Середня температура води в літній період становить +20-1-24 °С, а подекуди навіть +27 °С. Береги Чорного моря в межах України переважно низовинні, за винятком ПБК. Поширені намивні піщані коси (Кінбурнська, Тендрівська, Бакальська та ін.).

Солоність поверхневих вод також незначна: 14%0, у лиман-10%о. Вода Чорного моря, (виключаючи райони, прилеглі до промислових центрів і портів) прозора, що в поєднані з багатою підводною флорою (660 видів) і фауною (понад 2 тис. видів) є сприятливим фактором для підводного полювання і дайвінгу., протяжність чорноморських берегів з пляжами різної ширини і складу грунтів становить 1255 км, з них 544 км - цілком придатні для рекреації. Найкращі піщані (кварцеві та кварцево-карбонатні) пляжі знаходяться в Північно-Західній, Дніпровсько-Каркі-нітській і Західно-Кримській, а гравійні - в Південно-Кримській берегових областях. У той самий час Дунайська берегова лінія та узбережжя деяких лиманів через значну заболоченість і замуленість не задіяні в рекреаційному господарстві.

В цілому з рекреаційною метою використовується дуже незначна кількість чорноморських пляжів. До того ж, руйнівну дію справляють зимові шторми. Пляжний пісок і галька у великій кількості вивозяться для будівельних цілей. Крім того, пляжі приватизуються з подальшим будівництвом на їх території дач, барів, ресторанів, кафе, атракціонів. З цих причин площа "золотих" пляжів Євпаторії, Феодосії, Коктебеля, Ялти та інших курортів ПБК неухильно скорочується [1, с 69].

За даними А. Оліферова, ширина кримських пляжів щороку зменшується на 0,3-0,5 м. Азовського моря. Через його мілководність (середня глибина - 7,4 м, максимальна - 15 м), температура поверхневого шару води влітку становить +25-1-32 °С. Середня температура (+22-(-24 °С) та вологість (55-77%) повітря у прибережній смузі в літній період можуть бути оцінені як найсприятливіші для різноманітних рекреаційних занять. Середня солоність води - 13,8%о, максимальна (в затоці Сиваш) - 250%о. Ропа затоки Сиваш використовується лише як сировина для хімічної промисловості, однак вона має важливе бальнеологічне значення. Прозорість води в Азовському морі невисока внаслідок значної кількості планктону і наявності завислих частинок, а також хвилеутворення (висота хвиль у холодний період року досягає 2 м і більше). Це невелике за площею (39 тис. км2) море має надзвичайно багатий рослинний і тваринний світ. В ньому, зокрема, водиться 79 видів риб, зустрічається також азовський дельфін - азовка.

Південні береги Азовського моря урвисті, горбкуваті, західні та північні - переважно низькі, піщані. Особливу рекреаційну цінність мають піщані коси з чудовими пляжами: Арабатська Стрілка (довжина берегової лінії - 261,8 км), Федотова з Бирючим Островом (166,2), Обитічна (66,5), Бердянська (43,2), Білосарайська (26,0), Крива (21,3) (див. табл. 5.11). Площа пляжів Азовського рекреаційного району оцінюється в 900 тис. м2. Дно моря переважно рівне, з поступовим збільшенням глибини, у прибережній частині вкрите піском і черепашками. Окремі його ділянки (переважно в затоці Сиваш) замулені. Сукупність цих факторів перетворює наймілководніший морський басейн світу на нпйпридаіінший для розвитку дитячої рекреації, Таблиця 5.11 Структура пляжів Азово - Чорноморського узбережжя [розраховано по 31]

Тривалість купального сезону в Азово-Чорноморському басейні перевищує 4 місяці - з кінця травня до початку жовтня. Загальна одноразова місткість усіх пляжів регіону оцінюється в 5 млн. чоловік. Однак слід пам'ятати, що відпочинок на морі корисний не всім: він показаний в основному практично здоровим людям молодого і середнього віку.

Похожие статьи




Дайте характеристику 2 морів України, як водних рекреаційних ресурсів - Рекреалогія в Україні

Предыдущая | Следующая