Модель має вхід - рекреаційні потреби - і вихід - ефективність і лікування та відпочинку [15, с 28]., Класифікація рекреаційної діяльності - Рекреалогія в Україні

Прихильники функціонального підходу О. Топчієв та Ван Ціншен вважають, що дана схема, з огляду на прогрес науки і практичний досвід, Має бути доповнена принаймні такими елементами (див. рис. 3.1):

    - рекреаційні послуги як основна продукція ТРС; - рекреаційний менеджмент і маркетинг [20, с 46].

Аналіз внутрішніх зв'язків рекреаційної системи здійснюється на прикладі моделей, похідних від базової. За М. Долішнім, рекреаційна система - це сукупність субгалузей рекреаційного господарства. Такий погляд на рекреаційну систему має місце у вертикальному (галузевому) підході.

Класифікація рекреаційної діяльності

Рекреаційна діяльність - це діяльність не лише в певний час, а й у певному просторі. Тому функції рекреації мають реалізовуватися шляхом цілеспрямованого використання рекреаційних об'єктів і угідь. При цьому слід мати на увазі ситуативний та індивідуальний вплив одних і тих самих факторів, який в одному випадку може бути позитивним, а в іншому - негативним. Це стосується як кліматичних умов, рельєфу, характеру рослинного покриву, так і атрактивних параметрів місцевості.

Створення умов для рекреаційної діяльності і відповідна організація середовища мають виходити з функцій рекреації. Так духовному розвитку людини сприяє рекреаційна діяльність у місцевостях, які мають естетичну і пізнавальну цінність. Їх привабливість для відпочинку сприяє формуванню стійкого рекреаційного потоку і розгалуженої рекреаційної системи, що визначає економічну ефективність діяльності підприємств сфери послуг.

Види рекреаційної діяльності тісно пов'язані з її функціями. В науковій літературі мають місце різні класифікаційні підходи до рекреаційної діяльності, що базуються на різних критеріях. Одна з перших спроб узагальнення існуючих підходів зроблена В. Азаром на основі поділу рекреаційної діяльності за її метою, характером організації, тривалістю, сезонністю, використанням транспортних засобів тощо. Сучасні класифікації також враховують здебільшого мету діяльності, характер її організації, статус, тривалість, спосіб пересування, вік рекреантів і т. д. (див. табл. 2.1). Хоча загальноприйнятої класифікації на основі єдиного підходу в рекреалогії не розроблено з огляду на складність і багатоаспектність рекреаційної діяльності порівняно з виробничою.

Рекреаційна діяльність, яка передбачає різні способи її реалізації, має назву рекреаційних занять. Елементарне рекреаційне заняття - внутрішньо цілісний, однорідний, неподільний на технологічні компоненти елемент рекреаційної діяльності. Кількість рекреаційних занять як основи для конструювання програм лікування та відпочинку нині становить більше сотні. Для зручності виокремлюють дві групи, що об'єднують чотири основні їх типи (у спеціальній літературі виділяють 67 типів, кожен з яких має власний індекс).

Група відновлення а) рекреаційно-лікувальні б) рекреаційно-оздоровчі 2.Група розвитку а) рекреаційно-спортивні б) рекреаційно-пізнавальні

Класифікація рекреаційної діяльності

Під циклом рекреаційної діяльності ми розуміємо відособлену у часі, періодично повторювану стійку комбінацію різноманітних рекреаційних занять рекреантів, безпосередньо спрямовану на задоволення рекреаційних потреб [за 3, с 52]. При конструюванні циклів рекреаційної діяльності організатори відпочинку насамперед повинні враховувати взаємну обумовленість чи взаємовиключеність рекреаційних занять у контексті цільової рекреаційної діяльності.

В рекреації виділяються цикли рекреаційної діяльності: лікувальний, оздоровчий, туристичний; добовий, вихідного дня, річний (канікулярний, відпускний), життєвий (І. Зорін, наприклад, виділяє 17 циклів рекреаційної діяльності [6], більшість із яких є суто туристичними). Всі вони відрізняються один від одного набором занять, регламентом, просторовою локалізацією тощо. Послідовність елементарних рекреаційних занять із фіксованою тривалістю та інтенсивністю називається рекреаційним режимом.

Цикли рекреаційної діяльності нижчого рівня можуть виступати як самостійні етапи або входити до більш високих рівнів. Рекреаційні цикли, поєднуючись у різних комбінаціях, утворюють рекреаційні кластери. Наприклад, до спортивно-оздоровчого кластера входять спортивне, медичне, транспортне, побутове, розважальне обслуговування рекреантів, кожне з яких виступає як рекреаційний цикл.

Рекреаційні кластери також можуть бути систематизовані як по вертикалі у вигляді міжрегіональних рекреаційних комплексів, так і по горизонталі у вигляді територіальних рекреаційних систем різних видів і просторових масштабів. На думку О. Топчієва та Ван Ціншеня, міжрегіональний рекреаційний комплекс являє собою сукупність рекреаційних кластерів країни [16].

Похожие статьи




Модель має вхід - рекреаційні потреби - і вихід - ефективність і лікування та відпочинку [15, с 28]., Класифікація рекреаційної діяльності - Рекреалогія в Україні

Предыдущая | Следующая