Рекреаційна система як об'єкт рекреалогіі. Які підсистеми включає рекреаційна система - Рекреалогія в Україні

Об'єктом рекреалогії виступає рекреаційна система (М. Мироненко ототожнює поняття "рекреаційна система" та "рекреаційний район") як об'єктивне і соціальне утворення, яка охоплює рекреантів, природні комплекси, технічну інфраструктуру, сферу обслуговування, виробничу сферу, трудові ресурси, систему розселення. Таким чином, рекреаційна система - це комплексна геосистема, що поєднує в собі соціальні, техногенні та природні комплекси і має своєю метою відтворення психофізіологічних сил людини.

Рекреаційна система одночасно може розглядатись як складова суспільної системи, суспільного життя, суспільного виробництва, певної сфери людської діяльності. Інтеграція різних напрямів рекреаційної діяльності в єдину систему відновлення здоров'я обумовлена рівнем суспільних відносин.

За концепцією В. Преображенського, рекреаційна система включає такі підсистеми:

    - природні та культурні комплекси, включає рекреаційні ресурси і умови і виступає як субстрат розвитку системи; - технічні системи для забезпечення нормальної життєдіяльності відпочиваючих та обслуговуючого персоналу. Характер і рівень розвитку інфраструктури рекреаційних територій має велику амплітуду: від міст-курортів курортополісів до місць відпочинку з мало зміненою природою; - обслуговуючий персонал, завданням якого є професійне і якісне обслуговування рекреантів; - орган управління, який здійснює контроль за оптимальним співвідношенням усіх підсистем; - рекреанти (група відпочиваючих) - основний елемент системи, який визначає вимоги до всіх інших, виходячи з соціальної, вікової, національної, професійної, релігійної належності певних груп людей, а також умов і ресурсів рекреації. Рекреанти є не лише суб'єктом, а й об'єктом рекреаційної діяльності, що вимагає індивідуального підходу в наданні послуг (бажання відпочивати з друзями, сім'єю, одинаком). Група відпочиваючих характеризується особливостями поведінки, що вступають в цикли рекреаційної діяльності.

Кожна підсистема може розглядатись як самостійна система, що включає кілька елементів, а окремі з них - навіть здатні до саморегуляції.

Отже, рекреаційна система має складну внутрішню структуру і широкі зовнішні зв'язки. Внутрішня структура обумовлюється рівнем розвитку матеріально-технічної бази галузей рекреаційної спеціалізації, виробничої і соціальної інфраструктури, станом навколишнього середовища, наявністю трудових ресурсів, характером розселення населення в рекреаційних районах.

Похожие статьи




Рекреаційна система як об'єкт рекреалогіі. Які підсистеми включає рекреаційна система - Рекреалогія в Україні

Предыдущая | Следующая