Медико-географічне країнознавство - Рекреалогія в Україні

Дослідження просторових закономірностей захворюваності і смертності серед населення, географічної локалізації різних захворювань та їх обумовленості природними і суспільними факторами є предметом Медико-географічного країнознавства. Отже, ця галузь знання вивчає медико-географічні особливості окремих територій, стан здоров'я населення та організацію його охорони у країнах або регіонах [2, с. 333].

Виходячи з обумовленості стану здоров'я людини умовами навколишнього середовища і з огляду на посилання техногенного впливу на природу О. Г. Воронов запропонував таку класифікацію захворювань:

Пов'язані з властивостями і станом окремих компонентів природи;

Обумовлені соціально-економічними умовами життя та етнокультурними особливостями різних народів і соціальних груп;

Ті, що виникли внаслідок безпосереднього впливу на людський організм техногенних зрушень у природі [5, с 9-10].

Навколишнє середовище є серйозним фактором впливу на стан здоров'я людини. Так кожний третій летальний випадок спричинений Інфекційними чи паразитарними Захворюваннями. Частка ж інфекційних хвороб у загальній структурі захворюваності окремих регіонів є набагато вищою, особливо в слаборозвинених країнах Африки, Азії та Латинської Америки, де природнокліматичні умови сприяють тривалому збереженню збудників хвороб, а функціонування системи охорони здоров'я є вкрай незадовільним.

Похожие статьи




Медико-географічне країнознавство - Рекреалогія в Україні

Предыдущая | Следующая