Охарактеризувати "рекреаційну діяльність". Які функціі властиві рекреаційній діяльності - Рекреалогія в Україні

Рекреаційна діяльність - являє собою систему заходів, пов'язаних із використанням вільного часу для оздоровчої та культурно-пізнавальної діяльності людей на спеціалізованих територіях, розташованих поза межами їх постійного проживання [2, с 52].

Виходячи з даного визначення особливу увагу слід звернути на дві особливості рекреаційної діяльності: зв'язок із певним типом часу і самоцінність процесу (важливий не лише результат, а й сам процес рекреаційної діяльності).

Рекреаційна діяльність характеризується:

    - функціональною різноманітністю, що знаходить свій вияв у частій зміні рекреаційних занять і можливості одночасного здійснення декількох видів занять на одній території (за умови наявності у рекреанта позитивних емоцій); - можливістю комбінування її видів на основі врахування взаємозамінності, взаємообумовленості і взаємовиключеності тих чи інших рекреаційних занять (ефективність рекреаційної діяльності визначається різноманітністю комбінування різних видів рекреаційних занять, що забезпечує задоволення за одиницю часу більшої кількості рекреаційних потреб); - циклічністю - послідовною зміною рекреаційних занять через певний проміжок часу.

Рекреаційну діяльність можна розглядати також як вид господарської діяльності. Державний класифікатор України (ДК-009-96) відносить її до п'яти секцій:

    - транспорт; - операції з нерухомістю, здавання в найм і послуги юридичним особам; державне управління; - охорона здоров'я та соціальна допомога; - колективні громадські та особисті послуги.

Рекреаційна діяльність як предмет рекреалогії відображена в секції "охорона здоров'я та соціальна допомога" - діяльність санаторно-курортних організацій (підклас 85.11.3) [16].

Рекреаційна діяльність поділяється, в залежності від її суб'єкта, на діяльність відпочиваючих і діяльність організаторів відпочинку. Особливу складність викликає, на думку Ю. Вєдєніна, дослідження рекреаційної діяльності відпочиваючих, оскільки поведінка останніх залежить від багатьох факторів, що мають індивідуалізований характер.

Рекреаційні потреби поділяються на три рівні (за Ю. Вєдєніним та Зоріним):

    - індивідуальні - потреба у відновленні та розвитку фізичних і моральних сил людини, у фізичному, інтелектуальному та духовному вдосконаленні; - групові - потреби окремих вікових і соціальних груп; - суспільні - потреба у простому і розширеному відтворенні соціально-трудового та соціокультурного потенціалу суспільства.

Всі вони перебувають у тісній взаємодії.

Обираючи вид відпочинку і географічний район рекреації, людина чи група людей керуються певними цілями, установками і бажаннями. При цьому потреби диференціюються за досить різними ознаками. Вони вимагають різнобічного вивчення в економічному, медико-біологічному, демографічному, соціальному, соціально-психологічному, природознавчому аспектах на основі найбільших результативних методів: вибіркового зондування, опитування, анкетування і т. п. Висновки такого дослідження є основою рекреаційного планування, що має відповідати соціальній, віковій і статевій структурі населення при врахуванні рекомендацій фахівців.

Вивчення рекреаційних потреб є необхідним при дослідженні існуючих і проектуванні перспективних форм територіальної організації рекреаційних районів усіх рангів. Вибір тієї чи іншої місцевості, певного ландшафту для відпочинку у природних умовах, обумовлений індивідуальними уподобаннями.

Вивчення рекреаційних потреб є відправною точкою у виявленні закономірностей формування, функціонування і розвитку ТРС: адже саме вони визначають просторово-часову динаміку і територіальну організацію рекреаційної діяльності. Рекреаційні потреби реалізовуються в певних видах рекреаційної діяльності.

Суспільні функції рекреаційної діяльності визначаються тими завданнями, які вона виконує в житті суспільства:

    - формування всебічно розвиненої особистості; - відновлення і розвиток фізичних і психічних сил людини; - розвиток господарської структури регіонів; - збільшення зайнятості населення; - забезпечення грошових надходжень у бюджет; - зближення народів.

Таке широке коло завдань не дозволяє однозначно сформулювати суспільні функції рекреації. В найбільш загальному вигляді вони можуть бути віднесені до трьох великих груп [10]:

    - медико-біологічні, - соціокультурні, - економічні.

Окремі дослідники виділяють політичну функцію рекреації.

Кожна з цих груп пов'язана з певною сферою людської діяльності, хоча між ними відсутні чіткі межі внаслідок взаємопов'язаності суспільних потреб.

Медико-біологічні функції рекреації реалізовуються через санаторно-курортне лікування і оздоровлення і мають розглядатися в аспектах лікування (відновлення здоров'я людини після перенесеного захворювання) і оздоровлення (зняття виробничої і невиробничої психофізіологічної втоми).

При активній рекреаційній діяльності відновлювальні процеси відбуваються швидше, ніж при пасивній.

Врахування медико-біологічних функцій рекреації передбачає такі аспекти організації рекреаційної діяльності:

    - широкий розвиток активних видів відпочинку, пов'язаних насамперед з м'язовими навантаженнями; - урізноманітнення діяльності як необхідна умова ефективності заходів, спрямованих на відновлення здоров'я; - врахування особливостей усіх вікових і соціально-професійних груп, що забезпечить свободу вибору занять у відповідності з індивідуальними психофізіологічними можливостями, пріоритетами та інтересами рекреантів [14, с 16].

В основі культурних і духовних потреб лежить потреба в пізнанні. Рекреація має величезні можливості для їх задоволення, що сприяє гармонійному розвитку особистості. Це шлях реалізації соціокультурних функцій рекреації.

Сьогодні спостерігається поєднання пізнавальних і розважальних функції рекреації, що взаємно доповнюють одна одну. Прикладом такого поєднання є функціонування спеціалізованих культурно-розважальних центрів: Лас-Вегас, Сан-Сіті, Монте-Карло, Дісней - та Євроленд і т. ін.

Основними економічними функціями рекреації є просте і розширене відтворення робочої сили; формування сфери послуг і зв'язків з іншими галузями господарства; розвиток окремих територій і розширення зайнятості населення; збільшення валютних надходжень до бюджету. На думку М. Долішнього, зі зміною структури рекреаційної діяльності відбувається трансформація її функцій, серед яких зокрема, зростає роль економічної.

Робоча сила та її якість - головні фактори суспільного прогресу. Тому проблема збереження здоров'я і трудової активності є однією з найактуальніших проблем сьогодення, і її розв'язання значною мірою покладається на рекреаційну сферу.

Похожие статьи




Охарактеризувати "рекреаційну діяльність". Які функціі властиві рекреаційній діяльності - Рекреалогія в Україні

Предыдущая | Следующая