Охарактеризуйте найвідоміші водоспади України, Найвідоміші водоспади України, Дайте характеристику горам України - Рекреалогія в Україні

Поміж водних об'єктів особливий інтерес відпочиваючих викликають водоспади. Вони зосереджені переважно в Карпатах, Кримських горах, на Подільській височині (див. табл. 5.16). Так, на р. Стрипі поблизу с Русилів спадає мальовничий каскад із 12 водоспадів, висота окремих з них до 13 м. Найвищим водоспадом в Україні і одним з найвищих у Центральній Європі є Учансу (висота падіння води - 98,5 м).

Найвідоміші водоспади України

Серед заказників і пам'яток природи місцевого значення особливою рекреаційною цінністю відзначаються Манявський водоспад, гірське озеро Розсохан (Івано-Франківщина), Чехівська криниця (Луганщина), карстові озерця Вікнини (Тернопільщина), Микільське і Понятівське поселення змій (Херсонщина), Суворівська криничка і цілюще джерело Богородиці (Житомирщина), джерела мінеральних вод і багато інших об'єктів.

Дайте характеристику горам України

Через територію Львівської, Закарпатської, Івано-Франківської та Чернівецької областей з північного заходу на південний схід смугою паралельних хребтів шириною 100-110 км і довжиною понад 270 км простягнись Українські Карпати. Вони розчленовані поздовжніми мальовничими улоговинами і розмежовані глибокими поперечними долинами з Яблуницьким (931 м), Ужоцьким (889 м), Середнім Верецьким (839 м) та іншими перевалами. Абсолютні висоти коливаються в межах від 120 до 2061 м (найвища вершина України - г. Говерла).

Скибові (зовнішні) Карпати представленні середньовисокими куполоподібними згладженими вершинами Бескидів та Покутсько-Буковинського хребтів із найвідомішими гірськолижними курортами України (Славське, Яремча, Ворохта, Косів). Між ними знаходяться менш освоєні в рекреаційному відношенні Горгани з плоскими гребенями, крутими схилами та кам'яними розсипами.

Найвищі точки (див. табл. 5.17) і більш різкі перепади відносних висот характерні для центрального пасма Карпат, де знаходяться Чорногора, Свидовець, Рахівські гори, Гриняви, Чивчини та ін. Чорногора і Полонинський хребет (Пікуй, Боржава, Красна) характеризуються конусоподібними вершинами. Чорногора і Свидовець мають найбільш виявлені льодовикові форми рельєфу (кари, трогові долини тощо). Мармароський масив, Рахівські гори та Чивчини характеризують гострі вершини з крутими схилами та глибокими мальовничими долинами і найбільш виявлений в Карпатах карст. Вододільний хребет відзначається наявністю пологих складчасто-брилових масивів, де знаходяться основні родовища карпатських мінеральних вод. Внутрішнє пасмо представлене розрізненими невисокими (максимальна висота - 1085 м, г. Бужора) масивами Вулканічного хребта (Маковиця, Синяк, Великий Діл та ін.), що знаходяться в Закарпатті.

Кримські гори з найвищою точкою Роман-Кош (висота 1545 м) простяглися неширокою (до 60 км) смугою від околиць Феодосії до Балаклави, утворюючи своєрідний амфітеатр та формуючи унікальні рекреаційні властивості Південного берега Криму. Гори чітко розчленовані на три майже паралельні між собою пасма: Головне (найвище, 1200-1500 м), Внутрішнє (близько 500 м) та Зовнішнє (250-320 м), з крутими південними і пологими північними схилами. Вершини Кримських гір - яйли (від тюрк, джайляу - пасовище) - плоскі і майже безлісні. Гірський Крим поділяється на 10 яйл Регіон відзначається тривалим збереженням стійкого снігового покриву, хоча гірськолижний туризм не належить до розвинених у даній місцевості видів туризму. Пріоритетними його видами є спелеотуризм, а також пізнавальний і пішохідний туризм. Найвідоміші рекреаційні стежки Криму - Голіцинська (Новий Світ), Боткінська, Тарахташська, Штангеєвська (Ялта), Карадазька (Щебетівка).

Похожие статьи




Охарактеризуйте найвідоміші водоспади України, Найвідоміші водоспади України, Дайте характеристику горам України - Рекреалогія в Україні

Предыдущая | Следующая