Охарактеризуйте найбільші печери України - Рекреалогія в Україні

Наявність печер і шахт характеризує не всі карстові області України (проявом карстування є також поверхневі форми рельєфу - вирви, лінійки, понори, кари, озера). Найповніше карстові форми рельєфу представлені в Гірсько-Кримській області. На цей район припадає 85% карстових порожнин, відомих сьогодні в Україні. рекреалогія курорт санаторний

Вони здебільшого недовгі (загальна їх довжина - 34,4 км; найдовша печера - Червона (13,7 км) у Сімферопольському р-ні), однак належать до числа найбільш глибоких (найглибша в Україні печера - Солдатська, 517 м; на другому місці - Каскадна, 400 м; на третьому - Нахімовська, 374).

Найдовші в Україні печери зосереджені в Подільсько-Буковинській карстовій області. Так, поблизу с Коралівка (Тернопільська обл.) відкрито вхід у печеру Оптимістична. На Тернопільщині знаходяться також печери Озерна (107,0 км; с Коралівка, с Сапогів), Кришталева (22,0; с Кривче), Млинки (21,0; с Залісся), Вертеба (7,820; смт. Більче-Золоте), Угринь (2,12), Тимкова Скеля (1,78), Ювілейна (1,50). Серед печер Чернівецької області - Золушка (Попелюшка) (80,0; с Подвірне), Буковинка (2,30; Новоселицький р-н), Баламутівська (с. Баламутівка), Піонерка (с. Юрківці); на Хмельниччині - Атлантида (2,50; с. Завалля) та ін.

В Чернівецькій області розташовані 3 карстово-спелеологічні заказники: Молочнобратський карстовий масив, Чорнопотоцький та Юрківський карст.

Третьою в Україні за кількістю карстових порожнин є Передгірно-Кримська область. Тут відомо 18 печер, шахт і гротів, які досить активно використовуються в туристичних цілях. Серед печер цієї карстової області - Зміїна (310 м), Міжгір'я (210 м). Тут знаходяться також відомі печерні міста

Похожие статьи




Охарактеризуйте найбільші печери України - Рекреалогія в Україні

Предыдущая | Следующая