Які типи мінеральних вод використовуються в Україні? - Рекреалогія в Україні

В Україні виявлені джерела майже всіх типів мінеральних вод. Найбільше територіальне поширення (якщо не брати до уваги мінеральних вод без специфічних компонентів) мають радонові лікувальні води з різноманітним хімічним складом. Вони характерні для північних та центральних областей Правобережжя (Житомирська, Київська, Вінницька, Черкаська, Кіровоградська, Дніпропетровська) і Приазов'я (Запорізька, Донецька області). Вміст радону складає від 50 до 2000 еман/л. За мірою мінералізації представлений весь спектр. Експлуатаційні запаси радонових мінеральних вод в Україні складають 9808,6 м3/добу, що становить близько 15% загальної кількості.

Радонові мінеральні води використовуються з лікувальною метою на курортах Хмільник, Кремінна, у санаторіях та водолікарнях Житомира, Черкас, Білої Церкви, Миронівки, Полоного (Хмельницька обл.). Мінеральні води цього типу мають значні ресурси для розширення їх використання особливо у південно-східних областях ареалу поширення, оскільки на даному етапі використовується лише 9% наявних експлуатаційних запасів.

Йодні, бромні та йодо-бромні мінеральні води переважно хлоридного натрієвого складу мають значне територіальне поширення, хоча не в межах компактного ареалу. Джерела даного типу наявні в АР Крим і Приазов'ї, східних областях України, Причорномор'ї, західних областях. За мірою мінералізації це в основному розсоли (до 300 г/л). Вміст у них йоду становить 0,01-0,1 г/л, брому - 0,02-1,5 г/л. Експлуатаційні запаси мінеральних вод даного типу оцінюються в 11561,0 м3/добу (17,9% сумарних). Води даного типу використовуються у здравницях Криму і Закарпаття.

Різноманітні за хімічним складом, мірою мінералізації (0,6-35 г/л) та вмістом сірководню (0,01-0,6 г/л) родовища сульфідних мінеральних вод, які поширені у трьох ареалах:

    - Карпатському регіоні та південно-західному Поділлі; - північному Причорномор'ї (західні райони Одеської області, південно-західна частина Херсонщини); - Керченський півострів.

Затверджені запаси сульфідних мінеральних вод складають 5414,5 м3/добу. На півдні України не виключається перспектива відкриття родовищ сульфідних мінеральних вод, які сьогодні широко використовуються в західних областях України (курорти Немирів, Шкло, Любінь Великий, Черче).

В Україні три основні ареали поширення крем'янистих мінеральних вод: центральна частина Поділля, Закарпаття та межиріччя Сіверського Донця і Ворскли у верхній частині їх течії. Експлуатаційні запаси вод цього типу становлять лише 1065,0 м3/добу. Ці переважно прісні води (мінералізація не досягає 1,4 г/л) широко використовуються для розливу (Березівська, Харківська № 1, Кам'янець-Подільська, Хмельницька тощо) і в лікувальних цілях на курортах Березівка та Рай-Оленівка Харківської області. Загалом використання крем'янистих мінеральних вод є максимальним - відбирається 71% експлуатаційних запасів.

Обмеженість ареалу поширення характерна для вуглекислих мінеральних вод. їх джерела експлуатуються в Закарпатті, Покутті, в західній частині Буковини, на Керченському півострові. За складом вони бувають:

    - гідрокарбонатні кальцієві, з загальною мінералізацією до 1,5 г/л (типу Нарзан); - гідрокарбонатні натрієві, 6-7 г/л (типу Єссєнтукі); - хлоридні натрієві, 12-97 г/л (типу Арзні).Крім того, вони можуть мати підвищений вміст миш'яку, заліза, йоду, брому тощо. їх експлуатаційні запаси складають 3407,4 м3/добу. Води даного типу використовуються санаторно-курортними закладами Закарпаття в лікувальних цілях та на розлив (Лужанська № 1 та № 2, Поляна Квасова, Свалява, Плосківська, Драгівська тощо).Джерела миш'яковистих мінеральних вод мають в Україні вузьку локалізацію і виявлені в околицях с Кваси Рахівського району Закарпатської області. На їх основі функціонує санаторій "Гірська Тиса", що має лише два аналоги у світі. Експлуатаційні запаси мінеральних вод даного різновиду становлять 422,0 м3/добу. Мінеральні води з підвищеним вмістом органічних речовин (Нафтуся та типу Нафтуся (Збручанська, Новозбручанська)) поширені на території Львівської, Тернопільської, Хмельницької, Чернівецької та Івано-Франківської областей. Саме їм зобов'язаний своєю світовою славою курортополіс Трускавець.

На базі цих мінеральних вод розвивається курортне господарство Сатанова, Східниці; функціонують санаторії "Україна" (Хмельницька обл.), "Збруч" (Тернопільська обл.). їх експлуатаційні запаси - 894,2 м3/добу - використовуються лише на 9%.По території всіх областей України поширені джерела мінеральних вод без вмісту специфічних компонентів, різноманітні за своїм хімічним складом, із мінералізацією від 2 до 350 г/л. Води даного типу широко використовуються на курортах Трускавець, Моршин, Миргород, Слов'янськ, у санаторіях Одеської групи курортів, Криму тощо. До цього типу відносяться такі столові та лікувально-столові води, як Айвазов-ська, Феодосійська, Миргородська, Олеська, Солуки. Експлуатаційні запаси мінеральних вод даного типу становлять 48% загальної кількості або 31074,2 м3/до6у. Залізисті мінеральні води використовуються в основному як лікувально-столові і йдуть на розлив. В загальній величині експлуатаційних запасів мінеральних вод України залізисті складають лише 0,002% або 143,0 м3/добу. їх джерела є у Чернівецькій, Донецькій областях, а за прогнозними ресурсами першість має Львівська область.

В Ічнянському районі Чернігівської області розпочато експлуатацію бішофіту - водного хлориду натрію, який використовують для лікування суглобів.

Запаси мінеральних вод України потребують подальшого уточнення, оскільки дані різних джерел дуже відрізняються. Величина експлуатаційних запасів мінеральних вод України в межах адміністративних утворень зазначена на рис. 5.3. Необхідно зазначити, що перспективи нарощуван ня санаторно-курортної бази в Україні надзвичайно великі, оскільки на даному етапі видобувається лише близько 8% експлуатаційних запасів мінеральних вод. Запаси мінеральних вод лише в Українських Карпатах здатні забезпечити оздоровлення і лікування понад 7 млн чол. на рік.

Похожие статьи




Які типи мінеральних вод використовуються в Україні? - Рекреалогія в Україні

Предыдущая | Следующая