КЛАСИФІКАЦІЯ ГОТЕЛІВ УКРАЇНИ - Сучасний стан та перспективи розвитку готельного бізнесу в Україні

До 1992 р. готелі України (і всіх колишніх республік СРСР) поділялись на сім розрядів: "Люкс", "Вищий А", "Вищий Б", І, II, III, IV. У 1991 р, Державний комітет України з житлово-комунального господарства затвердив "Рекомендації про порядок віднесення комунальних готелів України" до міжнародної класифікації. Вказаними рекомендаціями запроваджується уніфікація вимог до готелів згідно з чинними міжнародними стандартами, що дозволяють віднести готелі до одного з чотирьох розрядів: "4 зірки", "З зірки", "2 зірки", "1 зірка".

1994 року Державний комітет України з туризму видав положення "Про державну атестацію та перереєстрацію готелів, мотелів, кемпінгів, туристичних баз і комплексів, а також підприємства харчування України, які приймають і обслуговують туристів".

З цього часу в Україні вводиться Європейська система класифікації, використовують класифікацію готелів за 5 зірками.

Cтандартний набір сервісів залежно від кількості "зірок" [2].

    1 Зірка - передбачає мінімальний комфорт. Розташовані ні в чому не примітних місцях. Як правило, готелі такого класу дуже невеликі - до 10 номерів. Харчування не передбачається, але інколи за окрему платню можна отримати скромний сніданок. Зручності можуть бути і на поверсі. Вхід після години ночі найчастіше заборонений. 2 Зірки - зазвичай пропонується туристам на недорогих екскурсійних маршрутах. По європейських і американських стандартах, в номері мають бути санвузол і телевізор, але за пульт від телевізора, можливо, доведеться заплатити. Обмежень на вхід в готель в нічний час немає. Сніданок континентальний. Інколи ресторан знаходиться в холі одного з поверхів. 3 Зірки - найпоширеніший різновид готелів. Зручності в номері, у ванній кімнаті знайдуться маленький шматочок мила і шампунь, інколи передбачений фен. Є телефон і телевізор, часто міні-бар, кондиціонер. Є така закономірність: чим краще місце розташування готелю, тим меньше набір її послуг, нижче рівень комфорту. 4 Зірок - привласнюються за високий рівень сервісу. Готелі цього класу розраховані на людей з середнім за європейськими мірками достатком. Категорія передбачає вдале місцерозташування: в центрі міста або на першій лінії пляжу. В ідеалі обов'язкові: автостоянка, що охороняється, безкоштовні тренажерні зали, корти і басейни, готельні шоу, дискотеки. У номері: укомплектований біде і феномом санвузол, кондиціонер, кольоровий телевізор з дистанційним управлінням, холодильник, міні-бар, кондиціонер, міні-сейф, обов'язково телефон з виходом на міжміський зв'язок. 5 Зірок - повністю відповідні стандарту, нагадують самодостатнє містечко з необхідною інфраструктурою: декілька барів і ресторанів (з європейською і національною кухнею), нічний клуб, магазини, перукарські і косметичні кабінети, пральні, фітнес-зали і бізнес-центри, басейни. Номери - від одномісних з одним ліжком до багатокімнатних апартаментів. Для ділових людей є executive-suites - з багатоканальним телефонним зв'язком, комп'ютером, факсом і кімнатою для переговорів. У номері є все: кондиціонер, міні-бар, телефон, кольоровий телевізор і так далі Велика ванна кімната оснащена біде, великій лежачій ванні, часто - джаккузі і окремою душовою кабіною. Клієнтові пропонується широкий арсенал косметичних засобів, а також банні халати та кімнатне взуття. [9]

Похожие статьи




КЛАСИФІКАЦІЯ ГОТЕЛІВ УКРАЇНИ - Сучасний стан та перспективи розвитку готельного бізнесу в Україні

Предыдущая | Следующая