Вкажіть основні території відпочинку, які володіють бальнеологічними ресурсами - Рекреалогія в Україні

До бальнеологічних ресурсів відносяться мінеральні води та грязі, за окремими класифікаціями - також озокерит. Традиція використання їх лікувальних властивостей сягає у глибоку давнину. І саме бальнеологічні ресурси стали основою для формування курортного господарства. Збереглись матеріальні свідчення про перші бальнеологічні курорти, створені на грецькому острові Евбея. В Україні перші лікувальні заклади, що функціонували на базі мінеральних вод, виникли у Шклі, Саках, Трускавці, Одесі, БерМінВодах, Моршині.

Радонові лікувальні води Вони характерні для північних та центральних областей Правобережжя (Житомирська, Київська, Вінницька, Черкаська, Кіровоградська, Дніпропетровська) і Приазов'я (Запорізька, Донецька області). Радонові мінеральні води використовуються з лікувальною метою на курортах Хмільник, Кремінна, у санаторіях та водолікарнях Житомира, Черкас, Білої Церкви, Миронівки, Полоного (Хмельницька обл.). Йодні, бромні та йодо-бромні мінеральні води переважно хлоридного натрієвого складу мають значне територіальне поширення, хоча не в межах компактного ареалу. Джерела даного типу наявні в АР Крим і Приазов'ї, східних областях України, Причорномор'ї, західних областях. родовища сульфідних мінеральних вод, курорти Немирів, Шкло, Любінь Великий, Черче.

В Україні три основні ареали поширення крем'янистих мінеральних вод: центральна частина Поділля, Закарпаття та межиріччя Сіверського Донця і Ворскли у верхній частині їх течії. вуглекислих мінеральних вод. їх джерела експлуатуються в Закарпатті, Покутті, в західній частині Буковини, на Керченському півострові. Джерела миш'яковистих мінеральних вод мають в Україні вузьку локалізацію і виявлені в околицях с Кваси Рахівського району Закарпатської області. На їх основі функціонує санаторій "Гірська Тиса", що має лише два аналоги у світі. Мінеральні води з підвищеним вмістом органічних речовин (Нафтуся та типу Нафтуся (Збручанська, Новозбручанська)) поширені на території Львівської, Тернопільської, Хмельницької, Чернівецької та Івано-Франківської областей. Саме їм зобов'язаний своєю світовою славою курортополіс Трускавець.

На базі цих мінеральних вод розвивається курортне господарство Сатанова, Східниці; функціонують санаторії "Україна" (Хмельницька обл.), "Збруч" (Тернопільська обл.). По території всіх областей України поширені джерела мінеральних вод без вмісту специфічних компонентів Води даного типу широко використовуються на курортах Трускавець, Моршин, Миргород, Слов'янськ, у санаторіях Одеської групи курортів, Криму тощо. До цього типу відносяться такі столові та лікувально-столові води, як Айвазов-ська, Феодосійська, Миргородська, Олеська, Солуки. Залізисті мінеральні води їх джерела є у Чернівецькій, Донецькій областях, а за прогнозними ресурсами першість має Львівська область.

В Ічнянському районі Чернігівської області розпочато експлуатацію бішофіту - водного хлориду натрію, який використовують для лікування суглобів. лікувальні грязі Таблиця 5.9 Родовища мулових лікувальних грязей в Україні Серед найвідоміших родовищ - Немирівське, Кнеселівське, Шкловське, Великолюбінське, Нинівське, Моршинське (Львівська обл.), Війтівецьке (Вінницька область), Настасівське (Тернопільська обл.), Вичавки (Рівненська обл.) Черченське, Підпечеринське, Осмолодське (Івано-Франківська обл.), Журавицьке, Головненське, Малиновське, Берестечське (Волинська обл.), Зарічанське (Житомирська обл.), Малосорочинське, Семіреньки (Полтавська обл.), Березівське (Харківська обл.) і родовища Глибочицького, Сторожинецького, Вижнівського районів (Чернівецька обл.). Найбільшим серед цих родовищ вважається Моршинське, де запаси грязей становлять 239 тис. м3. Торфові грязі використовуються на курортах Шкло, Моршин, Хмільник, Миргород, у водолікарнях відповідних областей. Значно скоротилось використання торфових лікувальних грязей після аварії на ЧАЕС у північних регіонах.

Похожие статьи




Вкажіть основні території відпочинку, які володіють бальнеологічними ресурсами - Рекреалогія в Україні

Предыдущая | Следующая