Поняття "рекреаційні ресурси". Які складові виділяють у структурі рекреаційних ресурсів - Рекреалогія в Україні

Рекреаційні ресурси - це об'єкти і явища природного і антропогенного походження, що мають сприятливі для рекреаційної діяльності якісні та кількісні параметри і виступають матеріальною основою для територіальної організації відпочинку, оздоровлення та лікування людей, формування рекреаційних районів (центрів), їх спеціалізації та економічної ефективності.

Традиційно у структурі рекреаційних ресурсів виділяють дві складові:

    - природні рекреаційні ресурси - природні та природно-технічні геосистеми, тіла, явища природи, що мають комфортні властивості для організації рекреаційної діяльності протягом певного часу або на постійній основі. Вони поділяються на кліматичні, бальнеологічні, біотичні, ландшафтні, природоохоронних територій, водні тощо. - історико-культурні рекреаційні ресурси - пам'ятки історії, архітектури, археології, етнографічні особливості території, а також місця, пов'язані з життям і діяльністю видатних людей, які є важливими засобами задоволення духовних потреб та психофізіологічного відновлення людини. Це історичні та археологічні пам'ятки, архітектурні пам'ятки, культові споруди, музеї та картинні галереї, етнографічні особливості території, місця, пов'язані з життям і діяльністю видатних людей і т. ін.

Існують також інші підходи до типізації рекреаційних ресурсів, и. ьейдик, зокрема, відносить до рекреаційних (туристичних) ресурсів ще й уфологічні - території, на яких виявленні свідчення контакту з неземними цивілізаціями, форми життя неземного походження, якими спричинені ті чи інші аномальні явища [2, с 70].

Похожие статьи




Поняття "рекреаційні ресурси". Які складові виділяють у структурі рекреаційних ресурсів - Рекреалогія в Україні

Предыдущая | Следующая