Місце України та окремих її ТРС на світовому ринку рекреаційних послуг, Основні властивості рекреаційної системи - Рекреалогія в Україні

На території України І. Родічкіним виділено 9 ТРС [17]:

    - Київсько-Дніпровська; - Волинська; - Сіверсько-Донецька; - Придніпровська; - Приазовська; - Одесько-Чорноморська; - Дністровсько-Бузька; - Карпатська; - Кримська.

Основними функціями ТРС є економічна, бюджетна, соціальна. Функціонування ТРС, як зазначає Н. Фоменко, може йти в ногу з іншими системами, а може - і врозріз. Так, в Україні можна назвати чимало місць відпочинку (зокрема, у східних і центральних регіонах), де відносини ТРС із промисловими, поселенськими, транспортними системами склалися несприятливо і потребують втручання органів місцевого управління. Саме, відсутність чи слабкість управлінської ланки ТРС дає привід для ігнорування самого факту їх існування як таких а отже, і як предмета дослідження [12]. Ця проблема може бути розв'язана шляхом створення спеціальних вільних туристських зон, офшорних та еколого-економічних зон, курортополісів тощо.

Основні властивості рекреаційної системи

Зовнішні зв'язки визначаються соціально-економічними умовами комплексоутворення (транспортно-географічне положення, зв'язок із базами матеріально-технічного та продовольчого забезпечення, розташування відносно зон залучення рекреантів і додаткової робочої сили тощо).

Найбільш загальні властивості даної блок-схеми:

Вона ілюструє властивість інтеграції (утворення структури) різнорідних елементів, що втягуються в рекреаційний комплекс.

Це антропоцентрична модель, розвиток якої розглядається через призму рекреаційних потреб та реальну діяльність людини у вільний час.

Модель включає два блоки: керований і керуючий. Значна частина ТРС відноситься до класу так званих цілеспрямованих (керованих) систем. Є також системи, що саморозвиваються (пов'язані з районами неорганізованого відпочинку).

Похожие статьи




Місце України та окремих її ТРС на світовому ринку рекреаційних послуг, Основні властивості рекреаційної системи - Рекреалогія в Україні

Предыдущая | Следующая