Охарактеризуйте рекреаційні ліси України - Рекреалогія в Україні

Рекреаційні ліси - це один із компонентів природних рекреаційних ресурсів, що є невід'ємною частиною лісових екосистем, призначеною для задоволення потреб населення у лікуванні, відпочинку і туризмі. Ліс є не просто складовою біосфери, а "найскладнішим і найпотужнішим рослинним угрупованням" [6, с 273], яке впливає на кліматичний та гідрологічний режим місцевості, продукування кисню, процес грунтоутворення та захист грунтів від ерозії, поширення представників флори і фауни тощо.

Лісовкрита площа в Україні, за різними даними, становить від 14,2 до 17,9%. Слід зазначити, що території з природною рослинністю займають в Україні лише 27% [9]. Внаслідок фізико-географічних умов і антропогенного впливу розміщення лісів в Україні є надто нерівномірним: Українські Карпати - 40,5%, Крим - 32%, Полісся - 26,1%, лісостеп - 12,2%, степ - 3,8%. Найбільш залісненими є Закарпатська та Івано-Франківська області (відповідно 56% і майже 40% [17]), а найменш - Запорізька (1,2%) (див. картосхему 7). Лісистість території має важливе значення для вибору режиму природокористування.

Флора України налічує понад 25 тисяч видів, у т. ч. у складі природних рослинних угрупувань 76 видів листяних і хвойних дерев та 278 - чагарників, які в різних поєднаннях розосереджені по території країни. Найпоширенішими є хвойні породи - 54% від площі всіх лісів, у т. ч. сосна - 35,9%, ялина - 9,9%.

Серед листяних найчастіше зустрічаються дуб (27%), бук (9%), береза (4,8%), вільха (3,8%), граб (2,6%) Полісся - сосна, дуб, береза, вільха, осика, граб;

    - лісостеп - дуб, граб, бук, ясен, клен, в'яз, акація; - степ - дуб, сосна, біла акація, гледичія; у байрачних лісах - дуб, клен, ясен, берест; - Українські Карпати - ялина, бук, ялиця; - Кримські гори - дуб пухнастий, дуб скельний, бук, граб, сосна.

Похожие статьи




Охарактеризуйте рекреаційні ліси України - Рекреалогія в Україні

Предыдущая | Следующая