Концепція застосування інформаційних технологій у розвитку туризму - Комп'ютерні технології та їх вплив на розвиток туристичних послуг

Існуючі проблеми інформаційного забезпечення туристичного бізнесу на регіональному рівні можна було б вирішити шляхом використання в плануванні та управлінні туризму туристських (ТІС) і географічних інформаційних систем (ГІС). Одна з моделей побудови туристської інформаційної системи в Харкові могла б спертися на існуючі можливості інформаційного забезпечення в місті. Сюди входять наявність різних туристських серверів в міжнародній мережі Інтернет.

Рисунок 1. Фрагмент аеорофотознімку парку з мітками ГІС

Аналіз міжнародного досвіду створення та функціонування туристських і географічних інформаційних систем показує, що ці системи можуть розглядатися як, свого роду, статистичний пакет - незамінний інструмент в туристському бізнесі в регіоні при плануванні, дослідженнях і маркетингу. Крім того, ТІС та ГІС мають надійну основу для рішень, що приймаються на державному та регіональному рівнях, для залучення державних і муніципальних інвестицій та приватного капіталу в розвиток туризму. Практично повна відсутність в Україні статистики на регіональному та місцевому рівнях ускладнює розробку планів регіонального планування розвитку туризму.

Існують певні проблеми на шляху адаптації до подібних інформаційних систем, такі як опір новим технологіям, високі витрати на впровадження, що здаються непотрібними, брак в підготовленому персоналі та ін. При переході систем з наукових лабораторій в практичний світ виникають проблеми технологій і пошуку потенційних користувачів. Проте, дані системи успішно функціонують в деяких західних країнах, і вже в Україні.

Рисунок 2. Масштаби застосування технології ГІС у Канаді з орієнтацією на туристичну й екологічну сфери.

Інструменти, використовувані для створення маркетингового матеріалу та зв'язку в ТІС, можна було б застосовувати для інших цілей, таких як управління архівами і установка локального зв'язку в організаціях індустрії туризму. При впровадженні ТІС в регіоні, слід розглядати розробку пропозицій для застосування стандартних інструментів і технологій туристськими компаніями, на основі аналізу українського ринку комп'ютерних послуг.

Більшість туристських фірм вже оснащені комп'ютерами, які працюють, як правило в автономному режимі. При поетапній побудові єдиної регіональної інформаційної мережі в туризмі, одним з проміжних кроків може стати здійснення модемного зв'язку між різними учасниками проекту. Аналіз українського ринку інформаційних технологій в індустрії туризму показує, що в даний час існують можливості не тільки автоматизації різних аспектів внутрішньоофісних операцій, але і створення локальних обчислювальних мереж і систем віддаленого резервування. Пропонуючи новий стратегічний підхід до формування туристичного продукту, який характеризується більшою гнучкістю і привабливістю для споживача, відзначимо таке: прямий продаж туристських послуг для споживача, характеризується, по-перше, гнучкістю у часі, по-друге незалежністю від переваг турагента і по-третє, можливістю порівняння пропонованих послуг за ціною і якістю. Для постачальників привабливість прямого продажу послуг, минаючи турагентів і туроператорів, полягає в зниженні операційних витрат, пов'язаних зі збутом туристського продукту. Туроператори надають туристські продукти, які складаються з кількох видів послуг: проживання в готелі, переліт, прокат автомобіля. Все це споживач може придбати безпосередньо у постачальників послуг - авіакомпанії, готелі, фірми з прокату автомашин.

Більшість турпродуктів потенційно можуть бути замінені більш гнучкою схемою послуг, при якій споживач починає індивідуально комбінувати різні компоненти подорожі. Такі модульні продукти відпочинку відомі як FIT-продукти, де FIT означає "гнучкий індивідуальний тур". Модульна структура турпродукту вимагає великих змін всередині фірми туроператора, а не просто відмови від створення пакетів. Туроператори повинні стати не виробляє компанією, а маркетингової. Оскільки компоненти FIT-продукту самі по собі не так унікальні, найбільш важливим є вміле просування їх на ринок. На відміну від покупки певного туристського пакета, резервування FIT-продукту вимагає від інформаційної системи створення безлічі окремих позицій по кожному сегменту турпродукту. Для виконання цих тренувань процес резервування має складатися з двох кроків: По-перше, продаж і підтвердження дійсності кожної окремої послуги; і по-друге, підтвердження дійсності всього комплексу послуг. Інформаційна система повинна зберігати дані постачальників з кожної придбаної послуги.

Ціни продажів і ціни постачальників повинні розраховуватися системою автоматично на підставі різних встановлених правил. У разі якщо конкретна послуга не доступна через туроператора та його інформаційну систему, споживач повинен мати можливість використовувати інші методи покупки, тобто необхідний on-line зв'язок безпосередньо з внутрішньою системою постачальника послуг або з комп'ютерною системою резервування.

Електронні мережі є важливим каналом передачі інформації, до якого вдаються дедалі більше організацій. Проте туристські підприємства як і раніше далеко не повністю використовують всі можливості, які пропонує електронна мережу.

Інформаційна система резервування сайт

Схема 1.Інформаційно-сполучний матеріал туристичного бізнесу

На відміну від традиційних туристських інформаційних систем (GDS), електронні мережі вже доступні всім категоріям споживачів і туристським організаціям, з умовою, що вони мають у своєму розпорядженні необхідне обладнання. Дії на туристському ринку розділені на дві фази відповідно до процесом прийняття рішення: фаза до прийняття рішення і фаза після прийняття рішення. Традиційні системи резервування надають деяку інформацію, необхідну на першому етапі, але передбачається, що електронні мережі можуть підтримувати обидві фази.

Застосування електронних мереж може наблизити споживача до пропозиції, забезпечуючи швидкий дешевий, організований, двосторонній, прямий і незалежний інформаційний канал. Розглянуті вище приклади демонструють можливості міжнародної мережі Інтернет при плануванні подорожі. В даний час велика частина туристської інформації, що поставляється в електронні мережі, є статичною. З цієї причини, туристські компанії, що використовують Інтернет в своєму бізнесі, поки не можуть витягти прибуток з існуючих переваг електронних мереж. Тому необхідно зробити акцент на те, що в період до прийняття рішення, динамічна частина інформації про місце передбачуваного відпочинку для мандрівника набагато важливіше.

Підбиваючи деякі підсумки, зауважимо, що в цілому керівники харківських туристських компаній дотримуються різних поглядів на впровадження новітніх інформаційних (зокрема комп'ютерних технологій). Деякі застерігають, що під впливом програмістів менеджери найчастіше сліпо вірять у всемогутність глобальних інформаційних систем, які нібито автоматично постачають усіма необхідними даними для прийняття любих рішень в галузі управління. Інші стверджують, що навіть правильно використовуваний комп'ютер може забезпечити лише поступове вдосконалення процесу виведення даних для прийняття управлінських рішень. Безумовно, кожна компанія має потребу в інформаційних системах, але менеджерам необхідно покладатися на свій розум, здоровий глузд і логіку, знати багато такого, що ніякий комп'ютер ніколи не буде здатний повідомити ім. Адже тільки тоді вони зможуть гнучко реагувати на зміни у зовнішньому і внутрішньому середовищі фірми і приймати відповідні рішення.

Похожие статьи




Концепція застосування інформаційних технологій у розвитку туризму - Комп'ютерні технології та їх вплив на розвиток туристичних послуг

Предыдущая | Следующая