Характеристкиа ринка рекреаційно-туристичних послуг м. Бердянська - Розробка стратегії розвитку рекреаційно-туристичного підприємства на прикладі бази відпочинку "Прибій"

Незалежно від стану інвестування санаторно-курортного і готельного господарства, упродовж останніх 5-6 років кількість закладів оздоровлення та відпочинку в Україні продовжує скорочуватися. Крім того, стан матеріально-технічної бази санаторно-курортних та оздоровчих закладів не відповідає міжнародним вимогам, рівень послуг низький при високих цінах, обслуговуючий персонал не має відповідної підготовки щодо прийому іноземних та вітчизніних туристів, не забезпечено контроль за виконанням санаторно-курортними закладами умов, правил прийому та обслуговування рекреантів. Низька якість обслуговування не дозволяє належним чином розвивати туризм. Чимало оздоровчих закладів мають сезонний характер роботи, завантажені в середньому менш ніж наполовину, що створює проблеми стосовно їх економічної віддачі. Наприклад, курорт "Бердянськ", що обєднує чотири санаторії, "консервує" з жовтня по травень три санаторії... Звичайно, що за такого рівня курортного менеджменту курорту та місту важко буде гідно утримувати статус курорту державного значення, який набуто відповідною Постановою Верховної Ради 11 січня 2005 року.

За роки становлення та розвитку курорту Бердянськ створена сучасна база для санаторно-курортного лікування та медичної реабілітації хворих. Сприятливе географічне розташування та кліматичні умови, збережена матеріальна база, що постійно розвивається, дозволяє з високою ефективністю щорічно оздоровлювати до 60 тис. чоловік.

На території міста Бердянська розташовано та функціонує 73 санаторно-курортних та оздоровчих заклади. З них: 8. санаторіїв на 2554 місця; 47 баз відпочинку, пансіонатів на 5698 місць; 18 дитячих та спортивно-оздоровчих закладів на 4664 місця.

В 2001 році організовано пролікувалося та відпочило 53,5 тис. чол., з них в дитячих оздоровчих закладах оздоровилося 13,5 тис. чол. В 2004 році організовано пролікувалося та відпочило 95,2 тис. чол., з них в дитячих оздоровчих закладах -16,5 тис. чол.

У 2003 році була розроблена програма розвитку курортно-рекреаційної зони і туризму в місті Бердянську до 2010 року та затверджена на засіданні міськвиконкому от грудня 2003 року.

Тільки в 2004 році в розвиток інфраструктури курортної сфери було вкладено 16,5 млн. грн.

Проблеми санаторно-курортних та оздоровчих закладів породжують проблеми накопичення необхідних для розвитку рекреаційних територій коштів. Це стосується в першу чергу регіону Північного Приазов'я, в т. ч. курортів та санаторіїв м. Бердянська. У зв'язку із функціонуванням більшості курортних закладів протягом літнього сезону, практично усі одержані доходи витрачаються на їх непродуктивне утримання у міжсезоння.

Санаторно-курортна й туристична галузі набувають дедалі більшого значения для розвитку економіки та соціальної сфери Бердянська.

Комплексність природних лікувальних чинників: сонця, моря, лікувальної грязі та мінеральної води, - а також різноманітності флори та фауни, надають відпочинку неповторного колориту.

У місті сконцентровані всі класичні природних рекреаційних ресурсів: бальнеологічні, бальнеогрязьові, фітолікувальні, ландшафтні, кліматичні, пляжні і пізнавальні.

Усього на території Бердянської коси розташовано 8 санаторіїв, 48 баз відпочинку, пансіонатів, 18 дитячих та спортивно-оздоровчих закладів, що одночасно можуть обслуговувати 15 тис. чоловік.

Туристичні послуги надають також 10 суб'єктів підприємницької діяльності, які одержали ліцензії на туроператорську та турагентську діяльність.

П'ятдесят вісім санаторно-курортних та оздоровчих закладів одержали сертифікати відповідності на проживання й харчування.

Основні п'ят лікувальних факторів Курорту Бердянськ є лікувальні ілові бруди, мінеральні води, клімат, піщані пляжі й Азовське море, які використаються для климатолікування й морських купань улітку.

Бердянськ можна назвати чемпіоном з кількості організованих свят і фестивалів, які не припиняються цілий рік ("Бригантина", "Топ-топ" і т. д.).

Різні водні атракціони й розваги на будь-який смак. Луна-парк на Приморській площі, найбільший в Україні аква-парк "Мис доброї надії", парк розваг "Бердянськ" на косі.

З прийняттям Закону "Об призначенні природних територій міста Бердянська курортом державного значення", було посилено зберігання природних та лікувальних ресурсів Бердянська і здійсненню ефективної державної політики в курортній сфері Запорізької області. Крім того місто отримало пільги по оподаткуванню. А це означає що у міста з'являться додаткові кошти на розвиток туристичної інфраструктури. Депутати, які приймали цей закон, вважають, що особливий статус повинен значною мірою сприяти упорядкуванню господарської діяльності на курортній території і зберіганню унікальних природних лікувальних ресурсів. Тобто цей закон значно розширив можливості міста.

Розвиток туристично-рекреаційної індустрії повинно грунтуватися на нових механізмах хазяйнування, ефективних організаційних структурах, економічної спроможності виробників туристичного продукту, які за умов вільної конкуренції забезпечать ринок високоякісними послугами і будуть сприяти соціально-економічному розвитку регіону.

Похожие статьи




Характеристкиа ринка рекреаційно-туристичних послуг м. Бердянська - Розробка стратегії розвитку рекреаційно-туристичного підприємства на прикладі бази відпочинку "Прибій"

Предыдущая | Следующая