Системи резервування - Комп'ютерні технології та їх вплив на розвиток туристичних послуг

Як відомо, туристський продукт являє собою комплекс різних послуг мандрівникові, і туристична фірма - реалізатор є лише однією з ланок великого ланцюжка партнерів по організації туру. Швидкість інформації, оперативний зв'язок між ними здобувають першорядне значення, тому інформаційним технологіям у туризмі приділяється величезна роль. Системи бронювання авіаквитків стали з'являтися в кінці 50-х років XX століття. На початку 90-х почалося масштабне впровадження електронних технологій у готельне господарство, трохи пізніше - в туристичні фірми. Про масштаб сучасних систем бронювання свідчить статистика: в офісах туристичних фірм і авіакомпаній, які цілодобово користуються послугами систем бронювання, встановлено близько 600 тис. терміналів. В останні роки комп'ютерні системи бронювання у зв'язку із зростанням масштабів застосування отримали нову назву - Глобальні системи резервування.

Комп'ютерні системи резервування активно використовуються регіональними туристичними агенціями - без них неможливо уявити щоденне планування і управління операціями. У число постійних клієнтів GDS входять такі харківські агенції як "GOLDEN TRAVEL", "AFROS", "Пілігрим", "7 МОРІВ", і багато інших. Слід сказати, що в цілому комп'ютерні системи резервування роблять величезний вплив на всю туристичну галузь. Так близько 90% туристичних агентств в США і Великобританії пов'язані в GDS, оскільки системи резервування надають собою не тільки авіапослуги, але також ночівлі в готелях, оренду автомобілів, круїзні поїздки, інформацію про місце перебування, курси валют, повідомлення про погодні умови, автобусне та ж / д сполучення. Такі системи дозволяють резервувати всі основні сегменти туру - від місць у готелях і авіаперельотів до квитків в театр і страхових полісів.

Таблиця 1.Глобальні системи бронювання

Назва

Опис

SABRE

Рік заснування - 1960-й (вихід в якості повноцінної GDS - 1964-й)

Персонал - близько 6500 осіб в 45 країнах світу

Дохід за 2002 р. - більше $ 2000000000

Ресурс - близько 400 авіакомпаній, 58000 готелів, 53 компанії з оренди авто, 9 круїзних і 33 залізні дороги, 232 туроператора

Користувачі - більше 60000 турагентств

WORLDSPAN

Рік заснування - 1976-й (створення PARS - прародителя Wspan, 1990-й - поява марки Worldspan)

Власники - Delta AirLines, Northwest Airlines, American Airlines

Персонал - 3000 чоловік в 50 країнах світу

Ресурс - близько 400 авіакомпаній, близько 50000 готелів, компанії з оренди авто, всі основні круїзні компанії, найбільші американські туроператори

Користувачі - близько 20 000 турагентств

GALILEO

Рік заснування - 1970-й

Власники - Aer Lingus, Air Canada, Alitalia, Austrian Airlines, British Airways, KLM, Olympic Airways, Swissair, TAP Air Portugal, United Airlines and US Airways

Персонал - близько 3000 чоловік в 116 країнах світу

Ресурс - близько 500 авіакомпаній, 51000 готелів, 31 компанія з оренди авто, всі основні круїзні компанії, 430 туроператорів

Користувачі - більше 47000 турагентств

AMADEUS

Рік заснування - 1987-й (вихід в якості повноцінної GDS - 1992-й)

Власники - Air France, Iberia, Lufthansa

Персонал - 4250 чоловік

Дохід за 2002 р. - близько $ 1900000000

Ресурс - близько 470 airlines, 59600 готелів, 48 компаній з оренди авто, всі основні круїзи, залізні дороги, пороми, страхові компанії та сотні туроператорів

Користувачі - більш ніж 70000 турагентств і стійок авіакомпаній

Фактично вони складають загальну інформаційну систему, яка пропонує найважливіші розподільні мережі для всієї туристичної торгівлі. Одним з'єднанням через модем з серверами, що мають відповідну базу даних, туристичні агенції отримують доступ до інформації про наявність можливих послуг, вартості, якості, часу прибуття і відправлення по різноманітному ряду туристичних послуг від своїх постачальників. Більш того, туристичні агенції можуть зв'язатися з цими базами даних для того, щоб зробити і підтвердити своє замовлення.

Функціонування і ефективність цих систем вимагають, щоб постачальники туристичних послуг засвоїли, принаймні, мінімальний рівень технології (наприклад, навички роботи з персональними комп'ютерами та використання мережевих ресурсів у туристичних агентствах), щоб отримувати доступ до таких систем і бути в них представленими. Найбільшими комп'ютерними системами резервування на міжнародному ринку туризму є системи Amadeus, Galileo, Worldspan.

Таблиця 2.Показники діяльності систем бронювання

На сьогодні в Україні працює близько 220 терміналів Amadeus. Середній обсяг бронювання становить близько 56 000 сегментів на місяць.

Українськими агентствам пропонується 3 варіанти підключення до Amadeus. Перший - телефонна версія Dial Up, яка не потребує додаткового обладнання крім комп'ютера і модему, підходить для малих агентств з щомісячними обсягами продажів 200-400 турів.

Середні агенції більше влаштує стандартна версія, встановлювана в офісі і включає, крім програмного забезпечення, особливі комп'ютери та принтери для друку квитків, програмне забезпечення. Великим агентствам, котрі володіють власними локальними комп'ютерними мережами, встановлюється система клієнт-сервер. Через шлюз, сервер локальної мережі, агенції пов'язуються з центральним сервером Amadeus. Таким чином, кожен термінал агенції має доступ до системи бронювання. Причому плата за підключення до Amadeus кожного наступного робочого місця досить незначна. Передплатниками системи резервування Amadeus є такі харківські туристичні агенції як "ECO TRAVEL", "TUI" "DolceVita" та ін.

Worldspan вважається наймолодшою комп'ютерною системою бронювання, проте коріння системи йдуть дуже глибоко. На сьогоднішній система Worldspan дозволяє зарезервувати авіаквитки в 487-ми авіакомпаніях по всьому світу, оформити оренду автомобіля в 45-ти компаніях (представляють послуги приблизно в 15 854 точках світу), замовити номер в одному з 35000 готелів.

Система Worldspan вважається самої динамічно розвивається з усіх систем глобального резервування у світі і вже майже 7 років, як ця система резервування представлена на українському ринку. Сьогодні передплатниками Worldspan є близько 700 агентств в Україні та країнах СНД. Сумарний обсяг бронювання становить близько 70 тис. сегментів в місяць. Із загального числа агентств, підключених в Worldspan, більш 60% працюють з телефонною версією системи - Dial Link. Це досить демократична система, оскільки не вимагає виконання жорстких обсягів бронювання, проте вартість її досить висока, близько 800 у. о. за програмне забезпечення, плюс треба заплатити 14 у. о. за кожну годину роботи.

Таблиця 3.Регіональний розподіл комп'ютерних систем бронювання

Одна з провідних GDS в світі - Galileo, дана система являє собою серйозного конкурента і Amadeus, і Worldspan, оскільки позиції Galileo в світі дуже сильні. Система резервування Galileo - є однією з найбільш передових систем бронювання в технічному відношенні. Саме Galileo однією з перших, яка надала агентствам Windows-версію системи резервації. Програма Premier дозволяє агентствам повністю автоматизувати роботу по обслуговуванню клієнтів. Наприклад, вести клієнтські бази даних, створювати власні екранні форми і меню, зберігати найбільш часто повторювані запити і т. д. Залишається додати, що зазначені вище системи резервування відрізняються один від одного тільки:

    - Повнотою і оперативністю видаваної інформації - набором послуг і кількістю власників різних видів ресурсів, що мають угоду з конкретною GDS, і рівнем доступності до їх баз даних; - Зручністю формування запитів на бронювання, доброзичливістю програмного забезпечення використовуваного в GDS і встановлюваного на персональному комп'ютері туристичного агентства; - Надійністю засобів зв'язку між агентством і центром обробки GDS; - Розміром оплати за користування інформаційними послугами і порядком її формування.

Похожие статьи




Системи резервування - Комп'ютерні технології та їх вплив на розвиток туристичних послуг

Предыдущая | Следующая