Складові елементи SPA-консалтингу - Еволюція готельного бізнесу в Україні

Звичайно, консалтинг з питання створення SPA-комплексу індивідуальний у кожному конкретному випадку, але фахівці компанії "Інтерком" виділяють такі основні складові:

    - управління проектом створення SPA комплексу; - конкретизація концепції проекту з урахуванням побажань і інтересів замовника; - сприяння у виборі приміщення, обладнання, матеріалів і аксесуарів; - консультація відносно новітніх технологій у сфері SPA; - допомога у визначенні основної концепції майбутнього SPA-комплексу (український SPA, тайський SPA, балтійський SPA і так далі); - сприяння в підборі і навчанні персоналу; - сприяння в проведенні презентацій; - контроль на усіх етапах створення SPA-комплексу; - PR-підтримка; - консультація по оновленню SPA-технологій.

Окремо потрібно відмітити, що SPA-консалтинг високого рівня передбачає не лише надання консультаційних послуг на початковій стадії, але і супровід проекту в подальші місяці і навіть роки.

Відрізняється СПА-салон від класичного салону краси наступним:

    - строго індивідуальний підхід до кожного відвідувача, створення індивідуальних програм по догляду за собою і відновлення життєвих сил; - вхідний медичний контроль і тестування нових відвідувачів на предмет протипоказань до тих чи інших процедур; - комплексна дія на людину як на цілісну систему - обов'язкова наявність в штаті фахівців з вищою і середньою медичною освітою; - проведення гидротерапевтічеськіх процедур на професійному обладнанні; - проведення таласотерапевтичних або бальнеологічних процедур (наявність спеціального професійного обладнання та використання спеціальних косметичних ліній); - використання кліматичного обладнання для комплексних процедур і відходів (сауни, хаммам, парова кабіна, капсули мікроклімату, інфрачервоні кабіни, кріокамери тощо); - спеціалізація по одному або декількох напрямках і програмам, таким як дієтологія, холістіка, веллнесс, традиційні цілительські практики (йога, аюрведа, цигун), елементи фітнесу, лікування мінеральними водами, боротьба із зайвою вагою, профілактична медицина; - особливе планування робочих приміщень, що дозволяє забезпечити максимальний комфорт під час всього відвідування і процедур зокрема;

Ринок SPA молодий швидко зростаючий бізнес.

Ринок послуг SPA ще не досить сформувався, а серед учасників ринку є як представники з салонного бізнесу, так і ті, хто прийшов до концепції СПА з фітнесу, готельного бізнесу (СПА-готелі, пансіонати і т. п.), і деякі інші. На наш погляд, концепція українського СПА ще далеко не сформувалася, тому першопрохідникам доводиться часто запозичувати ідеї та родзинки із закордонного досвіду.

Стандартні послуги СПА центрів - це масаж, косметологія, побутові послуги, санаторно-курортна справа, фізіотерапія. Згідно з міжнародною класифікацією, існує безліч різновидів SPA-центрів: фітнес-SPA, заміські, міські, материнські, романтичні, східні та багато інших.

Найбільш перспективними форматами, за оцінкою експертів, вважаються заміські СПА на базі санаторію та міські СПА на базі салону краси. Новий напрямок в цьому бізнесі - економ-SPA, які розташовуються в спальних районах.

Реєстрація та ліцензії: Ліцензії видаються на галузевого фахівця, а не на організацію. Їх видачею займається управління служби з нагляду у сфері охорони здоров'я і соціального розвитку України. Вартість всіх ліцензій від 1 до 5 000 грн. Вартість реєстрації - близько 1 тисячі грн.

Приміщення: Площа приміщення залежить від класифікації СПА і спектра планованих послуг. Вважається, що на одну зону має припадати не менше 9-15 кв. м. Так, салон краси з елементами СПА може вміститися на 60 кв. м, а СПА-салон - на 120 кв. м. Заміському СПА центру потрібна більша площа, оскільки там необхідно обладнати готельні номера. Велике значення має зовнішній вигляд приміщення, його оточення і район. Поблизу заміського СПА-центру повинні знаходитися мінеральні або термальні джерела, інакше його розташування в даному місці втрачає сенс. Вартість оренди - від 30 до 80 доларів за один кв. метр.

Обладнання: Інвестиції в устаткування SPA-центру складають близько $ 750-2000 на 1 кв. м. Сума вкладень залежить від спектру надаваних послуг. Знизити вартість витрат на обладнання можна, якщо не купувати готові елементи (наприклад стійки, басейн, масажні столи, банну кабінку тощо), а спочатку планувати їх при будівництві.

Так, купити басейн можна за $ 6 тис., а побудувати - за $ 1,5 тис., банну кабіну - за $ 13 тис., а побудувати справжню парову баню - за $ 6,5 тис. Знизити витрати допоможе і ставка на ручні технології, коли фахівці салону все роблять переважно руками, а не на апаратах. Стандартний набір устаткування для СПА салону включає: стійку для приймальної зони, гардероб, баню, сауну, гідромасажну ванну, обладнання для грязелікування, таласотерапії, масажного кабінету, обладнання для косметичного кабінету, обладнання для фітобару.

Персонал: Штат СПА-центру складається з лікарів з вищою медичною освітою, спеціалістів з середньою медичною освітою, техперсоналу і менеджерів. В середньому, кількість співробітників СПА - салону-10-12 чоловік. Фонд заробітної плати такого центру варіюється від $ 2 до 6 тис.

Таким чином, 100% заповнюваність СПА-центру при готелі досягається на 3-й рік його роботи. За оцінкою експертів, для забезпечення рентабельності, кількість постійних клієнтів повинно бути не менше 500.

Для залучення клієнтів та їх утримання центри розробляють спеціальні бонусні системи зі знижками постійним клієнтам, вихідного дня, сімейне обслуговування тощо, вводять клубні картки, подарункові сертифікати та подарунки до дня народження.

Крім бонусів, варто ввести систему штрафів на скасування візиту без попередження. З цієї причини втрачається до 10% виручки. Для успішної роботи СПА - центру експерти радять і регулярно оновлювати меню, тому що існує такий фактор, як пересичення послугами клієнтів.

Похожие статьи




Складові елементи SPA-консалтингу - Еволюція готельного бізнесу в Україні

Предыдущая | Следующая