ВСТУП - Освітній туризм: сучасний стан та перспективи розвитку в Україні та світі

Актуальність дослідження. Освітній туризм з'явився на планеті одним з перших, адже саме бажання отримати новимі знання було метою переважної більшості древніх мандрівників. І до цього дня освітній туризм не втрачає своїх позицій, він є одним з найактуальніших, найзапитуваніших видів туризму в Україні і в інших країнах.

Сучасна людина має доступ до будь-якої інформації завдяки Інтернету, але все ж вона вважає за краще побачити світові культурні дивини своїми очима. Наприклад, якою б повною не була представлена ??в мережі інформація про Україну та її культуру, тільки особиста подорож в Україну може подарувати повне розуміння цієї дивовижної країни.

У наш час навчання за кордоном це одне із затребуваних напрямків туризму. Пов'язано це з об'єктивними факторами, присутніми в житті суспільства. Все частіше наші співгромадяни емігрують, працюють за кордоном, з іноземними партнерами або просто на таких робочих спеціальностях, де знання іноземної мови необхідно.

Популярність освітнього туризму зростає з кожним роком, і все більше людей поспішають отримати освіту в одному з престижних навчальних закладів, пройти спеціалізовані курси чи стажування закордоном, підвищити свій інтелектуальний і загальноосвітній рівень. Навіть невеликий досвід перебування в країні мови, що вивчається, може подарувати істотний стрибок у його освоєнні, і особливо це корисно дітям.

Сьогодні стає доброю традицією відправляти дітей і підлітків на мовні канікули закордон, при цьому осягнення мовних засад можна поєднати з приємним відпочинком і масою розваг. Це є величезною перевагою освітнього туризму - він дозволяє мандрівникові вирішувати відразу кілька завдань - і покращувати свої знання, і відпочивати, і насолоджуватися екскурсіями по країні.

Освітній туризм - явище порівняно нове. Освітній туризм - це туризм при якому людина поєднує і відпочинок і освіту. Однак у світлі сучасної динаміки розвитку загальносвітової економіки, міжнародних відносин - популярність "корисного відпочинку" істотно зросла.

За даними Всесвітньої Молодіжної, Студентською та Освітньої Туристичної Конфедерації за останні п'ять років загальна кількість студентів, готових поєднати пригоди та відпочинок з користю для власного розвитку, зросла на 40%.

В Україні ці показники також зростають, і, ймовірно, дуже скоро зрівняються з загальносвітовими показниками, однак відмінності в розвитку напрямку очевидно присутні.

Дослідженню проблем та напрямів розвитку ринку туристичних послуг під впливом різних видів факторів присвячені наукові праці таких вітчизняних і зарубіжних учених як О. Любіцевої, В. Куценко, В. Пуцентейло, Ю. Забалдіної, Т. Сокол, Н. Чорненької, В. Кифяка, О. Заруцької та інших. В своїх працях науковці приділяють увагу методології розробки і реалізації державної та регіональної туристичної політики, визначають економічні та організаційні важелі регуляторної політики розвитку туризму, передумови виникнення та принципи функціонуванняпідприємств рекреаційно-туристичного комплексу, класифікації їх форм і видів, плануванню фінансово-господарської діяльності підприємств туристичної сфери, прогнозуванню розвитку регіонального ринку туристичних послуг, механізму економічного оцінювання та регулювання туристичної привабливості території.

Об'єктом дослідження - освітній туризм.

Предметом дослідження - місце освітнього туризму в Україні та світі.

Мета дослідження - визначення основних засад розвитку освітнього туризму в Україні та розробка напрямків подальшого розвитку цього виду туризму.

Завдання:

    1. вивчити теоретичні аспекти організації турів з освітніми цілями; розглянути основні напрямки освітнього туризму; 2. вивчити види та особливості програм навчання за кордоном; 3. проаналізувати діяльність установ, що надають послуги з організації освітніх турів; 4. з'ясувати сучасний стан освітнього туризму в світі; 5. дослідити сучасний стан освітнього туризму в Україні; 6. визначити особливості організації освітнього туризму в Україні; 7. з'ясувати перспективи розвитку освітнього туризму в Україні; 8. визначити шляхи удосконалення освітнього туризму в Україні.

При написанні роботи були використані наукові праці авторів - Квартальнова В. А., Зоріна І. В., Біржакова М. Б., Степанова С. A. Федорченко В. К., Дьорова Т. А. та інших, присвячені теоретичним основам організації сфери туризму.

Методи дослідження:

    - вивчення та аналіз літературних джерел; - спостереження;

Вивчення діяльності установ з організації туристських послуг;

    - комбінація описового та порівняльного методів; - картографічний метод; - літературний методи, - метод аналізу.

Теоретичне значення. Результати досліджень можуть бути використані у процесі теоретичного вивчення освітнього туризму в світі та зокрема в Україні, також в галузі міжнародних відносин.

Практичне значення полягає в можливості поглибленого вивчення освітнього туризму, як складової економічного розвитку і позитивного іміджу країни. Теоретичні положення можуть бути використані студентами спеціальностей міжнародні відносини або туризм на практичних заняттях.

Похожие статьи




ВСТУП - Освітній туризм: сучасний стан та перспективи розвитку в Україні та світі

Предыдущая | Следующая